I år var det bare Korgen sentralskole som i Hemnes kommune hadde skolevalg. Der var det Senterpartiet som endte opp med flest stemmer.
I år var det bare Korgen sentralskole fra Hemnes kommune som deltok i skolevalget. 66 ungdomsskoleelever stemte, og det var Hemnes senterparti som kom ut på topp, med Høyre og Arbeiderpartiet på henholdsvis 2. og 3. plass.
Til sammenligning var dette topp tre parti ved Korgen sentralskole etter valget i 2019:
- Senterpartiet: 25 stemmer – 29,4%
- Arbeiderpartiet: 23 stemmer – 27%
- Fremskrittspartiet: 9 stemmer – 10,5%
Thea Tverå er en del av Hemnes Senterungdom. Hun forteller at de akkurat nå er 11 stykker, og man kan bli medlem fra året man fyller 13. Thea synes det er flott når hun får høre at Senterpartiet har fått flest stemmer hos de unge.
– Det at Senterpartiet har fått flest stemmer er veldig gøy, og jeg synes også det er viktig at ungdommen engasjerer seg å forhåpentligvis blir med å styre framtidens politikk.
– Hvorfor tror du Senterpartiet fikk flest stemmer?
– Jeg tror Senterpartiet fikk flest stemmer på grunn av saker partiet har treffer ungdommen i deres meninger, og det synes jeg er viktig.
Nasjonalt
Nasjonalt er det videregående som har skolevalg. Der var det et klart borgerlig flertall, hvor Høyre og Frp fikk til sammen 41,4 prosent av stemmene.Skolevalget 2023 i Norge.
Høyre får 21,9 prosent og Frp 19,5 prosents oppslutning blant landets elever i videregående skoler. Arbeiderpartiet faller kraftig tilbake til 17 prosent.
Tallene er basert på landsgjennomsnittet av stemmer avlagt ved 391 videregående skoler som har vært påmeldt årets skolevalg. Skolevalget tilsvarer fylkestingsvalget, og elevene kan stemme på partier som stiller liste i fylket som skolen vil tilhøre 1. januar 2024.
Høyre får 8 prosentpoeng høyere oppslutning enn ved skolevalget før kommune- og fylkestingsvalget i 2019. Fremskrittspartiet går hele 11,4 prosentpoeng fram sammenlignet med skolevalget for fire år siden og puster Høyre i nakken med 2,4 prosentpoeng lavere oppslutning.
Arbeiderpartiet fikk 26,5 prosents oppslutning blant elevene i 2019. Denne posisjonen har partiet ikke beholdt, men rast ned til 17 prosents oppslutning, et fall på hele 9,5 prosentpoeng. Senterpartiet får en oppslutning på 6 prosent, mot 8,1 for fire år siden.
MDG faller stygt
Også Miljøpartiet De Grønne, som fikk hele 10,1 prosentpoeng ved valget i 2019, faller stygt i oppslutning fra landets skoleelever. Med bare 3,8 prosent av stemmene havner partiet under sperregrensen.
Venstre går 0,7 prosentpoeng tilbake sammenlignet med resultatet fra 2019, og ender med 9,4 prosent av stemmene.
KrF havner under sperregrensen med 2,8 prosents oppslutningen, men det er likevel en svak økt oppslutning på 0,5 prosentpoeng fra 2019.
Til sammen har de borgerlige partiene 53,1 prosents oppslutning blant landet elever i videregående skole.
SV er det eneste partiet på venstresiden som kan vise til framgang med 11,1 prosent av stemmene, mot 9,8 prosent i 2019.