Denne uken ble det kjent at Trond Landfastøien tilkjennes Kongens fortjenstmedalje. Den vil bli tildelt på et arrangement på Jernvaren på Hemnesberget tirsdag 5. september.
Landfastøien tilkjennes medaljen på bakgrunn av mange tiår med diverse arbeid i frivillighetens tjeneste. Selve utdelingen er det ordfører Paul Asphaug som vil stå for, og det blir ellers et arrangement i Tronds ånd, med korsang og annen kulturell underholdning, gratis kaffe og kaker, samt mye frivillig dugnadsinnsats.
Idretten
Hemnes IL står bak søknaden om fortjenstmedaljen, på bakgrunn av det de anser som en uvurderlig innsats for idrettslaget gjennom mange år.
Trond var selv aktiv i fotballen i flere år, og var også trener for aldersbestemte lag i flere år.
Også når det kommer til dugnad for idrettslaget har Trond vært svært sentral, helt siden han på midten av åttitallet ledet dugnadsarbeidene da idrettshallen ble realisert.
– Særlig mer fortjent enn dette kan ikke ei slik utdeling bli, sier leder i Hemnes IL, Kjell-Idar Juvik.
– Vi valgte å søke etter henvendelser fra Else Fjeldavli og Tore M. Furuhatt. En god og fortjent kandidat, som også ble utnevnt som æresmedlem I Hemnes IL i 2021, legger han til.
Med seg i søknaden har idrettslaget fått støtte fra Hemnes Båt- og Sportsfiskeforening, Hemnesjazz, Hemnes Mannskor, Hemnesberget Vel og Lapphellas Venner.
Kultur-Trond
Trond Landfastøien har i flere ti-år også gjort seg bemerket innen sang- og musikklivet på
Hemnesberget. Som lærer på sin nye heimplass ble han raskt med i et aktivt revymiljø, og var med som både skuespiller og sanger gjennom mange revyer på 70- og 80-tallet.
Etter hvert ble han med i Hemnes Mannskor, hvor han i tillegg til selve sangen også har bekledd sekretærvervet i koret i noen år.
Hemnes Hornmusikk hadde ligget nede i mange år uten aktivitet da Trond og noen få andre
fikk gjenopplivet korpset i 1977. Hornmusikken på Hemnesberget vokste raskt til et ganske bra korps, med Trond som leder og en aktiv pådriver, og korpset bidro sterkt til kulturlivet på Hemnesberget til inn på 90-tallet.
Landfastøien var med på å starte «Hemnes-Oktetten» i 1981, og var med i nesten alle årene frem til koret opphørte i 1995. Koret opptrådte på mange ulike arrangement der andre sto som arrangør, og laget også flere konserter alene.
Et aktivt revymiljø på Hemnesberget nøt godt av Landfastøiens aktive deltagelse fra 1971 til inn på 90-tallet.
Organisatoren
Prosjekter der Trond Landfastøien har «stått i bresjen» for å lede og organisere dugnadsarbeidene, og også med egeninnsats i arbeidene har bidratt sterkt til realisering:
– Musikkpaviljongen i parken på Hemnesberget. 600 dugnadstimer i byggeperioden, og Trond har videre et ukjent antall timer dugnad for vedlikeholds-restaurering frem til dags dato.
– Allaktivitetshuset/Hemneshallen, som ble ferdigstilt høsten 1987. Her dreier det seg om 25.000 dugnadstimer i planleggings- og byggeperioden, da hele bygda sto på i fellesskap. Også her dreier det seg i ettertid om et stort antall timer dugnad med vedlikehold gjennom 34 års drift.
– Ballbingen ved skolen. Denne ble ferdig i 1999, og 250 dugnadstimer måtte til.
– Båtstua ble ferdig bygget i 2005. Der er det snakk om 2.400 dugnadstimer, med 41 frivillige donere.
– Gjestekai-anlegget i marinaen sto ferdig 2010. 71 donere leverte 1.190 dugnadstimer, med Landfastøien som «bas».
– Jernvaren, klubblokale for Hemnesjazz, ferdig i 2014. 2.700 dugnadstimer sørget for at klubben, som ble kåret til årets jazzklubb i 2016, fikk sitt eget lokale og konsertsted.
– Lapphella kulturarena sto ferdig i 2021, og her har Trond deltatt med et ukjent antall dugnadstimer.
– Samvirkelagsbakken, amfi med scene, ble bortimot ferdig i 2022. Nok en gang var Trond ansvarlig for å organisere dugnadsgjengen. 2.200 dugnadstimer ble utført av i alt 37 frivillige.
Det er altså en svært aktiv mann som nå vil bli hedret for sin store innsats på mange fronter i et aktivt lokalmiljø.