Tirsdag hadde Korgfjellets Venner offisiell åpning av den nye gapahuken på Korgfjellet, som er tilpasset folk med ulike funksjonsnivå. Da ble det både taler, gaver, grilling og toradermusikk.
Gapahuken ligger cirka 220 meter etter turstien til Murfjellet. Den skal, ifølge Korgfjellets Venner, kunne brukes om du har barnevogn, rullator, elektrisk rullestol – eller rullestol med medhjelper. Med gjennomsnitt stigning på 9 % – opptil 16%, må man bruke litt krefter. Ved målet byr gapahuken på bålpanne, benker og bord og ikke minst nydelig utsikt.
Denne dagen var det folk i alle aldre som møtte opp til markeringen.
Inger Lise Pettersen ønsker velkommen til alle.
– Dette er en gapahuk som skal være for alle, uavhengig av hvordan man er til beins, sier hun og presenterer styrelederen i Korgfjellets Venner, Børge Fjeldavli.
– Dette har vi jobbet med siden vi startet opp for rundt fem år siden. Etter vi stiftet foreningen har vi fått på plass turstien rundt Murfjellet, og senere til Ørntinden. Da vi holdt på med stien til Murfjellet så vi på muligheten for å lage noe for de som er funksjonshemmet, at de også skulle ha en mulighet å komme seg ut, sier Børge, som forteller at de da gikk i gang med et forprosjekt for å få på plass gapahuk og tursti.
Dugnad
– Utkastet vi først fikk holdte på å skremme vette av oss, prisen som var forespeilet var noe mer enn forventet. Vi brukte en tid på å endre litt på en del ting som var med på å få ned prisen.
– Heldigvis klarte vi å få dette finansiert, ved hjelp av noen gode bidragsytere. Her må vi nevne Korgen Sanitetsforening, Hemnes kommune, Maria Olaisen, Nordland fylkeskommune, Sparebankstiftelsen og Sparebank 1 Helgeland sitt gavefond.
– I tillegg har vi vært avhengige av folk som har vært ivrige på å stille opp og done. Selve oppføringen er gjort på doning, mens veien er bygd på både doning og ved bruk av entreprenører.
Korgfjellets Venner ville også takke grunneier Olav Oldernes for at han velvillig har avstått grunn til gapahuken.
Blir det stående?
John-Helge Vang forteller veien fra idé til ferdig gapahuk.
– Vi landet på et arkitektfirma som kun driver med gapahuker, dagsturhytter, og det man kaller for fugletitterbur. De heter Biotope og har sitt hovedkontor i Vardø. Underveis kom Biotope tilbake til oss og sa de hadde et nytt konsept på gang, og var i dialog med et firma som lagde massivtre. Vi fikk et pristilbud på det og fant ut at det skulle vi gå for.
Vang forteller at vær og tid har vært en utfordring når byggingen skulle i gang.
– Elementene kom til Korgen i november i fjor, tre måneder etter avtalt leveringsdato. Det gjorde at vi ikke kom i gang i fjor. Våren vi hadde i år var kaldt, det skjedde ingenting med snøsmelting her oppe, så vi var kommet langt ut i juni før vi begynte å se mulighet, og da kom ferien. Vi beiset derfor massivtreet nede på Bjerka og lot de stå til det ble august.
– Vi hadde da en god uke med fint vær og fantastiske forhold for å få opp gapahuken. Jeg må få nevne Ketil Tverå som jeg fikk med meg til å reise dette og skru det sammen.
– Mange har lurt på, blir dette stående her? Det er jeg også spent på, og det vil tiden vise. Men jeg ha sagt, hvis dette drar, er det heller ingen andre hytter som står på Korgfjellet.
Underholdning
Vang nevner også alle de positive tilbakemeldingene han har hørt etter at stien rundt Murfjellet kom på plass.
– Det vi har lagt merke til er at vi kjenner færre og færre av de som går her. Det betyr at vi favner om Hemnes kommune, regionen og utledninger.
Sverre Klausen er representant for Sparebankstiftelsen og Sparebank 1 Helgeland, og går opp for å si noen ord. Freddy Pedersen fra Nordland fylkeskommune tar også ordet.
– Det er gøy å se at her er folk i alle aldre, både med og uten stokk.
Til slutt er ordfører Paul Asphaug på plass med blomster og gave. Han beskriver bygget som et signalbygg.
– Den kommer uten tvil til å bli hyppig benyttet, sier han, før han får æren av å klippe snora.
Mens Arild Karstensen og Torstein Solhaug grillet pølser på den flotte bålpanna, sørget Kaspara og Lavrans Presteng Grunnvoll for underholdning i form av dans, mens Korgen toraderklubb spilte.
Med sin unike utformelse har alltid mulighet til å få litt le for vinden, og med sitteplasser langs alle sidene er det plass til mange. Stien opp er bred og enn så lenge riktig slett og fin.