Etter en spennende budrunde er det endelig klart, konkursboet etter NCP forblir på Hemnesberget. Gründere fra Hemnes og investor med opphav fra rett over fjorden fikset biffen.
Avisa Hemnes har vært kjent med at det har vært drama i kampen om NCP. Investorer har trukket seg, og flere bedrifter fra mer sentrale deler av landet har luktet på å kjøpe opp produksjonsmidlene, og ikke minst, patenter og merkevarer.
Søndag ble det avholdt et mer eller mindre hemmelig formannskapsmøte i Hemnes, med kun en sak på lista, støtte til kjøp av hele NCP-boet. Opprinnelig var det budfrist mandag, men denne ble utsatt. Årsaken var trolig at en budgiver ga inn bud på hele boet, og ikke bare driftsmidlene og merkevaren.
Det har vært neglebiting, trolig både hos politikere i Hemnes, som på kort tid har opplevd flere nedturer, og hos gründere som helt siden konkursen i NCP har lagt planer og ikke minst, videreutviklet ideer.
Bud akseptert
Fredag ble det endelig klart, budet ble akseptert, og nå er det klart for å videreføre industribedriften på Hemnesberget, og ingen andre steder.
Ryktene har gått lenge, men kortene har allikevel blitt holdt tett til brystet. Det er gründeren fra Altimo som har sin virksomhet i Rana, Håvard Løkaas, som står bak. Løkaas bor på Urland i Hemnes, og hans kone, Karen Eide Løkaas, er minst like ivrig i å få dette realisert. Hun har inntil nå vært daglig leder i Okstindan natur og kulturpark, men jobber nå oppsigelsen.
– Det at jeg slutter i ONK har ingenting med dette å gjøre, jeg leverte min oppsigelse lenge før det ble klart at vi skulle lykkes med å ta videre stafettpinnen til denne bedriften, sier hun.
De står altså sammen bak ideen om oppkjøpet. Håvard har nok travle dager fra før som gründer i Altimo.
– Gratulerer som bedriftseier, hva er tanken bak oppkjøpet?
– Vi skal videreføre bedriften og produksjonen de har stått for i stor grad. Vi vil etter hvert se på nye produkter og ideer vi har med helt nye produkter, forteller Håvard Løkaas.
Gründer med NCP-samarbeid
Løkaas er ikke ukjent med NCP, de startet selskapet Reseats as sammen for et knapt år siden. Løkaas er hemmelighetsfull med hva innholdet i det selskapet egentlig var, men forteller at produktidéen nok havner inne i det nye selskapet.
– Det har kanskje gått litt lengre tid enn forventet fra konkursen, når forventer dere å være i drift igjen?
– Vi håper at vi skal være i gang igjen i oktober. Noen av de som var ansatte i NCP har fått seg annen jobb, så vi starter nok litt forsiktig. Ambisjonen vår er å skape arbeidsplasser, og om ideene våre blir realisert vil det bli behov for ansatte, sier en hemmelighetsfull Løkaas.
– Betyr dette at dere har flere tanker enn bare å videreføre produktene NCP hadde i porteføljen?
– Ja, det er noe mer. Grunntanken med resirkulering er viktigst, og dette er noe investor Sverre Hanssen er svært opptatt av, sier han.
Investor med finansielle muskler
Sverre Hanssen kommer opprinnelig fra Utskarpen, men har vært gründer for en rekke selskap. Han har solgt seg ut med solid gevinst. I følge Finansavisen solgte han selskapet Enwa til en av hovedaksjonærene i BMW for svimlende 600 millioner.
– Han har 51 prosent av aksjene, og vi har 34 prosent er tanken. Resten vil vi tilby til de ansatte som blir med videre.
– Det har vært en budrunde, hvor mye måtte dere ut med for å få hånd om selskapet?
– Det endte på 5,75 millioner for bygningsmassen og 2,6 millioner for maskinene, forteller han.
– Og da har dere hånd om bygninger, maskiner, patenter og absolutt alt?
– Ja, dette er en komplett pakke, forteller en svært fornøyd Løkaas.
– Dere har fått hjelp av Hemnes kommune?
– Ja, vi er særdeles fornøyd med hjelpen vi har fått, både fra administrasjonen og nå politikerne i formannskapet som støttet oss med 500.000 kroner. Vi har hatt støtte hele veien, bygdeutvikler Marit Valla, prosjektleder for omstilling Karl Johan Lenningsvik og kommunedirektøren har backet oss, vi har følt oss ønsket hele veien, sier han.
– Hvor ligger ditt fokus framover, hos Altimo eller NCP?
– Jeg blir nok fortsatt i Altimo som fortsatt er en oppstartsbedrift. Men jeg ser store synergier mellom bedriftene.
– Hva med Altimo, vurderer du å flytte bedriften til Hemnesberget?
– Nei, men jeg ser ikke bort fra at det kan bli en avdeling etter hvert. Et godt samarbeid her vil skape vekst hos begge selskaper, det kan fort blomstre, sier en entusiastisk Løkaas.
– Du er gründer selv, men gir fra deg majoriteten til en annen. Hvordan tror du det vil gå?
– Vi er begge to typiske gründere, og så har vi funnet tonen sammen. Vi forsøkte først med andre investorer, men det klikket ikke, og vi la det bort. Så sendte jeg en epost til Hanssen. Jeg hørte ikke noe før etter et par dager, men da var beskjeden at dette var interessant. Han er opptatt av bærekraft og miljø, og vil være med på å gjøre en endring.
Karen Eide Løkaas forteller at det var helt sentralt at produksjonen skulle fortsette på Hemnesberget. Etter å ha sagt opp stillingen i ONK er hun trolig på utkikk etter ny jobb.
– Jeg har ingen rolle i dette i dag, men har vært opptatt av at vi skal skape nye arbeidsplasser. Jeg tar framtiden som den kommer, men dette hadde altså ingen betydning da jeg sa opp stillingen i ONK, sier hun.
Håvard forteller at de siste ukene har gitt oppturer og nedturer.
– Når kjemien ikke stemte helt med andre investorer så det mørkt ut, og så har det jo tatt lang tid fra bedriften begjærte oppbud og til konkursen var et faktum. Men nå er det endelig klart, sier en svært fornøyd Løkaas.
Dette er nok gode nyheter for mange inn i helgen, etter noen tunge uker for næringslivet i Hemnes. Og for Hemnes kommune betyr dette gode nyheter, i en tid da konkursspøkelset har inntatt Hemnes etter mange års fravær.