I forrige uke fikk Hemnes Turistforening (HTF) melding fra Statkraft om at de ville starte med å senke vannstanden i Kjennsvatnet igjen. Det skaper utfordringer for høstaktivitetene.
Lørdag morgen (2. september) fikk styreleder Siv Bårdsen i HTF beskjed fra vertskapet på Kjennsvasshytta om at vannet er borte. Det betyr at vannklosett og dusj ikke fungerer lengre, og blir avlåst allerede i dag.
Onsdag i forrige uke fikk HTF et forhåndsvarsel fra Statkraft. I informasjonen fra Statkraft sto det at de ville starte senking av vannstanden i Kjennsvatn, på grunn av behovet for kartlegging i forbindelse med planlegging av utvidelse og ombygging av eksisterende inntak i Kjennsvatn til overføringstunnelen til Akersvatnet.
I meldingen fra Kraftverkssjef Marianne Fineide i Statkraft sto det også at senkingen trolig vil foregå de neste to ukene, men at det vil være noe avhengig av tilsiget. Varigheten av det lave nivået må Statkraft komme tilbake til.
Må avlyse
– Hva innebærer denne nedtappingen, og hva betyr det for HTF?
– De begynte med nedtapping nå på onsdag. Da var vannstanden på 524,50 meter. De tapper cirka 30 cm per døgn, noe som betyr at det vil være på nivå 522,50 meter i løpet av kommende tirsdag, forteller styreleder Bårdsen.
– Det er samme nivå som det var sist vår på det laveste, og da må strømmen til pumpa ved Kjennsvasshytta være avslått og sanitærbygget låst, sier hun videre.
– Vi går ut fra denne situasjonen vil vare helt til seint utpå høsten, legger hun til.
– Fikk dere noe forvarsel på dette?
– Ja, vi fikk et forvarsel om dette på onsdag i forrige uke, bekrefter styrelederen i HTF.
– Går dette ut over noen planlagte turer/arrangementer i HTFs regi?
– Det som er ekstra trist med at dette skjer nå, er at vi i neste uke skulle få besøkende som skulle teste ut om hytta etter ombyggingen oppleves som rullestolvennlig. Dette er nå dessverre blitt avlyst fordi vi blir nødt til å stenge handicaptoalettet, forklarer Bårdsen.
– I tillegg har vi i september flere skoleklasser som skal besøke hytta, og vi håper at dette ikke skaper alt for store problemer for dem, fortsetter hun.
– Dette går til syvende og sist ut over alle de som har bestilt overnatting på hytta nå i høst, legger hun til.
Ser på løsninger
– Hva tenker dere i HTF om situasjonen fremover?
– Vi blir nødt til å gjøre tiltak for at vanntilgangen på hytta skal bli mer stabil, sier styrelederen.
– Vi har diskutert og sett på ulike løsninger, men har ikke besluttet noe enda. Vi blir å sende en søknad til Statkraft, der vi ber om bistand til dette, forteller hun.
– Betyr dette at det vil bli redusert bruk av hytta utover høsten?
– Vi håper at dette ikke vil medføre mindre aktiviteter på Kjennsvasshytta. Det er fint mulig å bruke hytta selv om det ikke er innlagt vann, men den vil dessverre ikke kunne brukes av bevegelseshemmede besøkende, sier Bårdsen.
– De som skal besøke hytta må hente vann på dunker og kanner som står på hytta. Det har vært en tørr sommer som gjør at det er lite tilsig i bekkene, men vi tror at Klemetbekken ved kraftstasjonen kan fungere. Ellers er det også mulig å hente vann i Kjennsvatnet, men det er en fare for at det kommer en del grums med på kjøpet, avslutter hun.