Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
I løpet av noen dager ble framtiden vår satt i spill. Først kom avsløringen om at FFI ikke bare jakter på Mula, men også vurderer Sundsmarka for produksjon av ammoniakk. Så kom sjokket om at Natre søkes nedlagt. To ulike hendelser, som raskt ble vevd inn i hverandre.
Jeg var på reise da det skjedde, invitert til Andøy for å holde foredrag om grønn samfunnsutvikling. For noen år siden var dette et samfunn i nedgang, etter stort tap av arbeidsplasser. Det er annerledes nå. Et seksårig omstillingsprosjekt har skapt ny framdrift.
Da jeg satt på bussen fra Andøy, fikk jeg sms om Natre. Jeg var på reise fra et lokalsamfunn som har gjennomført en vellykket omstilling, til en kommune som i årene framover må omstilles. Min respons var å lese meg opp på kunsten å skape god utvikling. Det finnes jo kunnskap om dette.
Framfor å bare ha fokus på næringsaktører og arbeidsplasser, bør vi snakke om samfunnsutvikling i bred forstand. En god utviklingsprosess krever mer enn smarte vedtak ovenfra. Mobilisering nedenfra, der hele lokalsamfunnet dras med, er veldig viktig. Kommunen må etablere en utviklingskultur der ulike aktører samarbeider, utforsker muligheter, prøver og feiler og finner gode løsninger.
Apropos dette, er du klar over at Hemnes har fått omstillingsmidler de siste par årene? De fleste jeg spør aner ingenting om dette. Forståelig nok, for kommunen har ikke klart å skape gode bånd mellom styring ovenfra og deltakelse nedenfra. Vi mestrer ikke kunsten å utvikle på godt vis. Dette må sies i klartekst, for nå er det alvor.
De som har tatt seg tid til å lese programmet til Hemnes MDG, vet hvor gjennomgripende viktig dette er for oss. Med våre fem tettsteder og flotte natur- og kulturlandskap som ramme, kan vi skape utvikling basert på de ressursene og den kompetansen vi har i Hemnes.
I valgkampen har jeg skrevet leserbrev om natur og miljø, lokal næringspolitikk, landbruket vårt, samt praktisk læring i skolen. Steg for steg har jeg nærmet meg dagens tema: Hemnes kommune må i årene framover få på plass en mer helhetlig nærings- og samfunnsutvikling.
Nå var jeg innom dette alt den 26. april, i leserbrevet «Hemnes trenger ny næringsminister». Her forteller jeg at våren 2022 fikk kommunen presentert et omfattende notat, som viser hvordan vi systematisk kan jobbe med næringsutvikling gjennom mobilisering innenfra.
Det er fire-fem måneder siden jeg fortalte dette. I ettertid er mye endret. NCP har gått konkurs. Natre står i fare for å legges ned. Alt tilsier at vi vil bli en omstillingskommune i årevis framover. Prosjektet jeg la grunnmuren til i 2022 er blitt enda mer relevant.
Jeg har ofte lurt på hvorfor det faglig funderte, solide innspillet ikke ledet til noe som helst? Kan det skyldes at ordfører, formannskap og administrasjon har hatt det for travelt med å se utover, i håp om å finne noen som kunne redde oss?
Å satse alt på ett kort, konkretisert med en global industriaktør på jakt etter billig energi, høres ikke ut som noen god idé. Ikke når kunnskapen forteller oss at den beste, mest helhetlige og langsiktige utviklingen forløses gjennom lokal medvirkning og mobilisering av lokale ressurser og kompetanse.
Dette er en viktig grunn til at vi etablerte felleslista Grønt Hemnes. Gjennom ett år har jeg bygget et grønt nettverk med folk fra både MDG, Venstre og uavhengige ressurspersoner. Vi har blitt en kraft i kommunen vår, som kommer til å gjøre en forskjell i årene framover. For min del er det viktig å få en plass i formannskapet, slik at jeg kan jobbe mer systematisk for å få på plass et helhetlig, velfundert utviklingsprosjekt i kommunen vår.
Den siste ukas utvikling i Hemnes har fått mange velgere til å si at jeg bør øke ambisjonen min. Dersom Natre legges ned vil vi nok få omstillingsmidler og dermed et grunnlag for en både bred og langstrakt utviklingsprosess. Å lykkes med sånt krever evne til å se linjene mellom ulike faktorer og den helheten de inngår i – og det krever evne til å utøve god styringskunst, der det skapes velfungerende koblinger mellom beslutninger ovenfra og flerfoldige prosesser nedenfra.
Dette er i kjernen av hva jeg har samlet av kompetanse, gjennom doktorgrad og tjue års fartstid som samfunnsforsker, utviklingskonsulent i Trondheim og forsknings- og utviklingsansvarlig i Husbanken. Jeg har noe å tilby Hemnes kommune. Det er opp til dere om jeg løftes inn i en posisjon hvorfra jeg får mulighet til å utøve god ledelse.
Svein Hammer,
Leder i Hemnes MDG og ordførerkandidat for Grønt Hemnes