Det er dagen derpå kommunevalget i 2023. Det slikkes sår hos noen, mens andre forbereder seg på den videre kampen om makten. Det er harde forhandlinger, kløkt og strategi som nå er våpnene.
Tirsdag ettermiddag ble endelig 50 sene stemmer talt opp. Det befestet SVs utsatte tredje representant i kommunestyret. Fortsatt gjenstår det å fordele slengere, men det må slenges 23 slengere fra et parti til et annet før det blir en hel stemme, SV har nå 11 stemmers forsprang, og dermed bør tallene være klare.
Det er altså 23 plasser i kommunestyret som nå fylles, og da trenger man 12 stemmer bak seg for å sikre seg ordføreren. Det er svært mange kombinasjoner som fører til antall på 12 og 13, noen fantasifulle, noen sannsynlige – men ingen ligger helt naturlig i det politiske landskapet.
Her er bare noen av de mange kombinasjonene:
SDH+AP+SV=13
SDH+SP+H=12
AP+SP+H=12
SDH+SP+FrP+Grønt=12
AP+SP+FrP+Grønt=12
Ordførervalget skal også skje ved håndsopprekning, men det forhindrer selvsagt ikke en representant fra å stemme på en annen kandidat enn det partiet ønsker.
Skuffelse hos Ap
Det ble rødt flertall, men det betyr ikke at de røde leker spesielt godt sammen. Arbeiderpartiet står nå med 5 representanter i kommunestyret, det laveste tallet de har hatt siden kommunesammenslåingen i 1964.
– Hvordan er du fornøyd med valget?
– Jeg er skuffet over at vi ikke fikk et mandat til, forteller partileder og ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Mette Varem.
Hun innrømmer at de allerede har gjort litt sonderinger, men at de avventer at alle personstemmer skal bli opptalt, og de vet hvem som kommer inn i kommunestyret.
– Dere er største parti, betyr det at dere vil forlange ordførerstolen om dere skal samarbeide med noen?
– Det er ting jeg ikke vil spekulere i nå, avslutter hun.
Rødt flertall, men uten makt?
En som er svært tilfreds med valget er SDHs førstekandidat, Per Øyvind Eriksen. Med 19,9 prosent og 5 representanter i kommunestyret, i dag har lista 3 representanter.
– Vi er veldig fornøyde med at vi har fått tillit og støtte fra så mange, sier han.
– Skolestrukturen har opptatt mange, og skapt høye bølger. Ble valget i stor grad et ensaksvalg?
– Nei, det er flere forhold som har spilt inn. Vi ble største parti i Bleikvasslia, Finneidfjord og Hemnesberget, og nest størst på Bjerka. Vi har talt de små bygdenes sak, selv om vi har en overvekt av listemedlemmer fra Hemnesberget.
– Har dere begynt med sonderinger etter makt?
– Nei, jeg kom hjem halvtre i natt, og i dag har jeg holdt på med kirkevalget, der vi har tidsfrister vi må holde. Jeg har ikke fått tid til å tenke, hevder han.
Eriksen var på intervjutidspunktet usikker på hvem som ble innvalgt, og om de ville ha med erfarne folk. Sluttopptellingen viser godt med erfaring, noe som muligens påvirker strategien videre.
– Vi skal ha et møte fredag eller mandag, og før det vil vi ikke ta noen utspill, forklarer han.
Han forteller videre at de har oppnevnt et forhandlingsutvalg, og om de blir kontaktet vil de ikke avvente til medlemsmøtet.
Eriksen er kritisk til debatten som kom i slutten av valgkampen, om behovet for en kanal inn til de nasjonale partiene for å ta opp viktige saker, slik som Natre-saken.
– Vi ser hva som skjer med kraftinntektene. Tvert imot, de lokale partiene har ingen innvirkning på det nasjonale. Vi i SDH har våre egne vedtekter, og vi skal jaggu bli hørt om det blir behov for å nå fra nasjonalt, lover han.
Ingen blå jubel i Hemnes
Høyres ordførerkandidat, Christine Trones måtte tåle en tilbakegang for partiet i Hemnes. Hun er naturlig nok ikke spesielt tilfreds med resultatet.
– Jeg er skuffet på vegne av Høyre, og så gratulerer jeg SDH, FrP og SV med et strålende valg. Sp holdt også god stand, på tross av kraftig nedgang nasjonalt.
– Hvordan tolker du velgernes dom?
– Jeg tror at det å si at man er villig til å diskutere strukturer er et dårlig sjakktrekk. Derimot frykter jeg at vi kan bli tvunget til å ta slike diskusjoner, selv om det er upopulært. Det var nok flere saker som preget valget, og de å snakke om hvor mange skoler tror jeg var viktigere enn for eksempel Mula, sier Trones.
– Det er tid for maktfordelingen, er du klar for forhandlinger, og med hvem?
– Jeg er åpen for samarbeid, og det hadde vært veldig morsomt om vi kommer i posisjon. Nå er det så tett på valget, og vi har ikke rukket å drøfte dette internt, forklarer hun.
Nedtur for ordførerpartiet Sp
Ordfører Paul Asphaug topper også årets utgave av Senterpartiets liste. De går fra 6 til 4 representanter i kommunestyret, og står i fare for å miste maktposisjonen.
– Jeg er nok bare sånn medium minus fornøyd med valget, jeg ventet at vi skulle nå 5 representanter, men vi får avvente at de aller siste stemmene blir opptalt.
– Har dere i Sp gjort noen sonderinger for å søke samarbeidspartnere?
– Nei, men det er nok enkelte hos oss som har gjort seg noen tanker. Dette kan ta lang tid, og vi har egentlig ingen frist, sier han, og viser til at konstituerende kommunestyremøte ikke er før 5. oktober.
– Er det noen som har vært og skrapt på døra di i dag?
–- Hm, skrapt og skrapt…. Kanskje noen har kontaktet meg, sier en lett humrende ordfører som både ymter om pensjonisttilværelse og annet.
FrP dobler
En som har grunn til å være fornøyde med valget er Fremskrittspartiets toppkandidat, Bjørn-Terje Nilssen. Partiet økte fra en til to representanter i kommunestyret.
– Vi hadde en målsetting om å doble antall representanter, og vi hadde tro på tre etter veldig mange gode tilbakemeldinger i ukene før valget. Vi kan vel ikke være annet enn fornøyde selv om det er surt å tape siste mandatet på målstreken. Må bare benytte anledningen til å takke alle som har stemt på oss, sier han.
– Vi har samarbeidet med Høyre og Senterpartiet nesten helt siden vi kom inn i kommunestyret første gang i 1999. Det er vel naturlig for oss å se den veien denne gangen også. Målsettingen er å få gehør for vår politikk. Vi håper på et samarbeid for å få en plass i formannskapet også. Vi får se, avslutter Nilssen.
Også jubel hos SV
Jon Ervik er travel på tirsdagskvelden, SV har styremøte for å behandle valget.
– Vi er fornøyde med valget, og at vi greide å øke fra to til tre representanter. Vi ser for et samarbeid med Grønt. Hvis rød side er interessert, er vi positive til et slikt samarbeid, sier han
Ap, SDH, Grønt og SV har til sammen 14 representanter, og et klart flertall i kommunestyret.
– Det er mye som tyder på at Ap og SDH ikke leker spesielt godt sammen. Hva vil dere gjøre om dere må velge annerledes?
– Da blir det kun et samarbeid med Grønt, avslutter Ervik.
SV vil sammen med Grønt Hemnes ha 4 representanter, og et listesamarbeid vil da utløse en plass i formannskapet.