Det er snart 100 år siden Rana Trevarefabrikk så dagens lys på Hemnesberget. Nå har Natre Vinduers eiere i Dovista tatt den endelige avgjørelsen om å avvikle driften i fabrikken, og dermed avslutte en lang industrihistorie.
I går var det styremøte i Dovista Norge AS, og i dag tirsdag 26. september ble det avholdt et allmøte, der de 103 ansatte i Natre Vinduer Hemnes ble gjort kjent med Dovistas endelige beslutning om å legge ned fabrikken på Hemnesberget.
I ei pressemelding fra konsernet fortelles det om styrets vedtak, som går ut på at Dovista beslutter konsolidering.
«Styrene i Dovista Norge og Natre har etter vurderinger og drøftelser med de tillitsvalgte tatt en viktig beslutning angående selskapets fremtidige produksjonssteder. Virksomheten på Hemnesberget flyttes til Gjøvik. I tråd med konsernets strategiske prioriteringer og forpliktelse til å ivareta selskapets langsiktige konkurranseevne, er det besluttet å avslutte driften på Hemnesberget, og produksjonen vil bli flyttet til Natres fabrikk på Gjøvik. Produksjonen ved Hemnesberget vil stanse ved utgangen av 2023.»
Konsolideres
Kjetil Gjerdalen, produksjonsdirektør i Dovista Norge AS, Natres morselskap, og fabrikksjef Kevin Lien er nettopp er kommet ut fra dagens allmøte med de ansatte.
– I styremøtet i Dovista i går, ble forslaget om å legge ned virksomheten både på Kyrksæterøra og på Hemnesberget gjennomgått, forteller Gjerdalen.
– Vedtaket i styret er altså at fabrikken her på Hemnesberget avvikles og konsolideres til fabrikken på Gjøvik. Vedtaket ble gjort mot de ansattes stemmer, sier han.
– Det vil skje i løpet av året, og vi ser for oss at siste produksjonsdag vil være 30. november, legger han til.
Han forteller videre at det har vært en omfattende prosess de siste ukene, hvor innspill og spørsmål fra de tillitsvalgte har kommet.
– Det er nok lov å si at det har vært litt temperatur i rommet, men vi oppfatter det samtidig slik at det har vært en ryddig og god prosess, hvor det er gjort noen krevende avveiinger mellom det å sikre fremtidig konkurransekraft for selskapet, opp mot konsekvensene en nedleggelse vil ha, både for våre ansatte, men også for et lite lokalsamfunn, sier han.
– Parallelt har det foregått forhandlinger om salg av søsterselskapet Lian Vinduer, legger han til.
– Det har ikke vært slike samtaler/forhandlinger for Hemnesbergets del?
– Nei. Bakgrunnen for det er ganske enkelt slik at Lian er i ferd med å skifte produktplattform og avvikle den gamle som de har produsert på i mange år. De skal over på den harmoniserte, som skal være felles for hele Dovista, forklarer Gjerdalen.
– Det ga en mulighet for at de kunne overta plattformen, som fra Dovistas side hadde blitt lagt død. Det skaper selvsagt en situasjon der vi bidrar til å etablere vår egen konkurrent i markedet, men Dovista hadde her et ønske om å medvirke til en løsning når det kom investorer på banen som sa de var interesserte i dette, sier han.
– Den samme muligheten har ikke vært gjeldende her på Hemnesberget, gitt at det er en felles produktplattform mellom Gjøvik og Hemnes, der produktene som lages skal tilbys videre i markedet, legger han til.
– Begrunnelsen for avgjørelsen er fortsatt konsernets hovedfokus med å ivareta selskapets langsiktige konkurranseevne i et meget krevende marked, framholder Gjerdalen.
– Beslutningen om konsolidering av virksomheten er gjort både med hensyn til at det er et behov for investeringer og oppgraderinger de kommende årene, samtidig som markedsutsiktene er negative, sier han.
– Markedet vurderes altså fortsatt å være på vei ned, samtidig som vi står overfor en svært krevende vintersesong. Konsernet har heller ikke sett seg tjent med å investere i en slik spredt produksjonsstruktur som det vi har i dag. Det vil for eksempel være krevende å oppgradere teknologi og innovasjon i mange mindre fabrikker, slik vi er bygd opp i dag,
– De ansatte har sagt at de ikke er enige i vurderingene, men konsernet mener at selskapets langsiktige strategiske interesser best ivaretas med å samlokalisere på Gjøvik. Det ligger i kortene at dette vil gi betydelige kostnadsreduksjoner, fortsetter han.
– En viktig del av avgjørelsen, som har vært til Hemnesbergets ugunst, har vært at størstedelen av markedet er i Sør-Norge, og i et langstrakt land så har kostnader knyttet til logistikk vært en viktig del av vurderingen, legger han til.
Vil legge til rette
– I forrige uke hadde vi et ekstraordinært møte med arbeidsmiljøutvalget for å diskutere hvordan ivareta de ansatte, dersom det ble nedleggelse. Selv om det som sagt har vært temperatur i rommet så har jeg lyst til å gi honnør til både tillitsvalgte og ansatte for måten de har håndtert situasjonen på. Det har vært krevende drøftinger, men det har vært en ryddig og konstruktiv prosess slik vi opplever det, sier Gjerdalen.
– Så skjønner alle at dette har konsekvenser, ikke bare for et lite lokalsamfunn, men for mange ansatte, sier han videre.
– Hva vil selskapet gjøre for å dempe virkningene av det som nå skjer?
– Her gjøres forskjellig. Fra Natres side er Hans-Petter Skjæran i front på prosjektet med å få nye aktører inn i bygget, og samarbeider med Hemnes kommune for å få overta bygget og legge til rette for ny virksomhet så fort som mulig, for å skape nye arbeidsplasser her på Hemnesberget, forteller fabrikksjef Kevin Lien.
– Nå blir det å videreføre drøftinger med de tillitsvalgte. Vi har fått en del ønsker fra dem underveis i prosessen, og vi er langt på vei i å møte dem mange av punktene, fortsetter han.
– Dette dreier seg både om sluttbonuser for dem som står løpet ut, mulighetene for å flytte til Gjøvik og fortsette i Natre der, muligheter til å gå før oppsigelsestiden er gjort dersom tilbud om ny jobb dukker opp, og slike ting. I tillegg ser vi på muligheten for å gi støtte til truckførerkurs og andre kurs som gjør den enkelte enda mer attraktiv i arbeidsmarkedet, sier Lien videre.
– Dette er et arbeid vi satser på å ferdigstille i løpet av inneværende uke, slik at folk vet hva de har å forholde seg til, legger han til.
– Har dere nå definert hvilket antall ansatte det vil være behov for på Gjøvik?
– Inntil 20 arbeidsplasser er det sagt. Her vil både ansiennitet og kompetanse være viktige faktorer som legges til grunn for å få tilbudet, sier Lien.
– Får de fra fabrikken her på Hemnesberget prioritet ved ansettelser?
– De som har lyst til å flytte til Gjøvik for å jobbe videre hos Natre der må signalisere dette innen 6. oktober, slik at vi får en oversikt over hvem og hvor mange det dreier seg om, sier Lien.
– Vi har lovet å gi svar på hvem som da får tilbudet inne 20. oktober. Utvelgelsen vil i hovedsak da basere seg på ansiennitet og kompetanse, legger han til.
– De ansatte her vil ha fortrinnsrett til stillinger som de er kvalifisert for. Skal Gjøvik rekruttere, så vil ansatte herfra ha fortrinnsrett, supplerer Gjerdalen.
– Det andre vi skal gjøre nå, er å ha individuelle drøftelsesmøter med hver enkelt ansatt. Der vil representanter fra HR Dovista komme hit til fabrikken og gjennomføre disse møtene. Dette har vi et mål om å være ferdige med innen 13. oktober, fortsetter Lien.
NAV klare til å bistå de Natreansatte: – Vi må gjøre det vi kan for å hjelpe dem i nytt arbeid
– Denne uken blir det å se nærmere på og planlegge produksjonsstopp, og hva dette innebærer. Vi satser altså per i dag på å holde produksjonstrykket oppe ut november måned, da med to skift, sier han.
– Jo lengre vi er i arbeid, desto lengre vil folk ha betalt, og det tror jeg ivaretar flest mulig ansatte på best mulig måte, understreker han.
– De første oppsigelsene vil kunne komme i oktober, og alle ansatte vil få tilbud om bistand til karrierevalg, utvikling av CV, søknads- og intervjutrening. De vil også komme i dialog med NAV, som også har sagt at de kommer hit og setter opp midlertidig kontor her på fabrikken, for å være mest mulig tilgjengelige i perioden som kommer, avslører fabrikksjefen.
En mørk dag
– Jobben med demontering og flytting av utstyr tar til i desember?
– Det stemmer. Det vil også være noen forberedelser i forkant, men den fysiske jobben starter da, bekrefter Gjerdalen.
– Og dette henger nøye sammen med at en slik jobb vil være enklest å gjennomføre i lavsesongen, legger han til.
– Og denne jobben vil pågå frem til omkring april neste år?
– Det vil nok være noe i den gata, men det foreligger ingen detaljerte planer for arbeidet enda, sier Gjerdalen.
– Her vil også forventninger fra eventuelle nye aktører spille en rolle. Vil de overta deler av utstyret, kraner og slikt, eller skal bygget være helt tømt. Dette blir slikt som vi må se på fremover nå, sier han.
– Det har vært en krevende periode etter at vi hadde informasjonsmøte for snart fire uker siden, men under Kevins ledelse har vi greid å opprettholde takten i produksjonen, fortsetter han.
– Gitt forholdene, så har det vært god stemning og folk har virkelig stått på. Jeg synes også at det kom mange gode, begrunnede spørsmål i allmøtet i dag. Jeg vil gi honnør til organisasjonen for måten de har tatt dette på, sier han videre.
– Så kan det hende at det kommer noen senvirkninger når folk får tenkt seg om, men jeg tenker at de ansatte her har gitt et godt signal til investorer og mulige fremtidige arbeidsgivere om at de står sammen om å gjøre det beste ut av det, legger han til.
– Dere frykter ikke at det nå kommer en reaksjon etter den endelige avgjørelsen?
– Nei, jeg gjør faktisk ikke det, sier Lien bestemt.
– Jeg var mer spent da vi slapp nyheten for fire uker siden, sier han.
– Nå er den endelige avgjørelsen tatt, og det beste for alle, slik at man har en jobb å gå til frem til det er slutt, er å fortsette å stå på, legger han til.
– Vi skjønner at det å avvikle en så stor arbeidsplass i et lite lokalsamfunn vil ha store ringvirkninger, men jeg sa i allmøtet i dag at det vil være viktig å holde fast i håpet, fortsetter Gjerdalen.
– Dette er en mørk dag, og det er tungt for alle, men det som skjedde på Kyrksæterøra viser at det i noen situasjoner kommer lysninger. Vi vet at det har vært omfattende omstillinger i Rana-samfunnet gjennom mange tiår, og det har dukket opp ny og blomstrende aktivitet, sier han.
– Med kompetansen og engasjementet og innsatsen som vi vet bor i organisasjonen her, så tenker jeg at det er viktig å holde fast i håpet selv på en mørk dag som denne, avslutter Dovistas produksjonsdirektør.