Tirsdag 29. august ble de ansatte i Natre Vinduer på Hemnesberget informert om at styret i eierselskapet Dovista vurderer å avvikle driften i fabrikken, noe som vil bety slutten på en snart hundre år lang bedriftshistorie.
Ei knapp uke etterpå, mandag 4. september, møttes deler av formannskapet i Hemnes i fabrikklokalene. De fikk ei nærmere orientering om «ståa», og drøfte hva de kan bidra med for å hjelpe den lokale ledelsen ved Natre i videre prosess.
Til stede i det hasteinnkalte informasjonsmøtet var ordfører Paul Asphaug (SP), Bjørn-Terje Nilssen (FrP), Mette Varem (AP), Per Øyvind Eriksen (SDH) og Christine Trones (H). Karl Johan Lenningsvik deltok også fra kommunens administrasjon.
Uventet
Etter en runde med informasjon fra det lokale ledelsesapparatet, innledet ordfører Paul Asphaug det som nærmest ble et uformelt formannskapsmøte.
Asphaug er klar på at beskjeden han fikk forrige mandag var lyn fra klar himmel.
– Dette kan man ikke si var uventet, det var helt utrolig uventet, sier han.
– Og selvfølgelig er de ansatte det første man tenker på, for det er akkurat like mange «skjebner» som det er ansatte, sier han videre.
– Kanskje særlig gjelder de som nettopp har etablert seg her med tanke på å ha en trygg arbeidsplass og et trygt sted å bo, fortsetter han.
Asphaug sier videre at aspektet med kommuneøkonomien kommer i tillegg, og at det å miste innbyggere nå, etter å ha jobbet ganske iherdig med å få økt innbyggertallet er ikke en spesielt lystig situasjon.
– Onsdag var jeg, i en annen sammenheng, i et møte der jeg traff to representanter for energi- og miljøkomitéen, og fylket var også til stede der. Da benyttet jeg anledningen til å ta dette opp med dem, snakke om de eventuelle forespørsler om muligheter for omstillingsmidler og så videre. I alle fall etablere kontakt med dem, sier ordføreren.
– Fra fylket var både administrativt og politisk nivå representert. De tok dette med seg, og dagen etterpå fikk jeg telefon fra en av dem som skal være med på møtet her i dag. De ønsker å respondere nokså hurtig, etter hva jeg forstår, fortsetter han.
– Jeg tenker at det nå er viktig at vi som formannskap opptrer samlet, og er tross alt glad for at så mange av dere hadde anledning til å møte her på så kort varsel, legger han til.
Preger alle
– Det er vel ingen tvil om at dette kommer til å prege kommunen lenge fremover, og at det har en stor betydning for hele kommunen. Det er bare trist, og et sjokk for oss alle, sier Varem.
– Det er ikke lenge siden vi klappet Natre på skulderen, og egentlig tok det litt til oss i hele kommunen, da Mangfoldsprisen ble delt ut her på bakgrunn av at de er så gode på integrering av de med utenlandsk bakgrunn, sier hun.
– Jeg var innom på sykehjemmet her på Hemnesberget sist onsdag, og også der var det tårer hos de som bor der. Dette er en sak som preger hele samfunnet, fortsetter hun.
– At det også har en økonomisk betydning for kommunen er det ingen tvil om, men dette handler først og fremst om folkene, understreker hun.
– Jeg tror Hans-Petter sa at det jobber cirka 20 stykker ved bedriften som ikke er bosatt på Hemnesberget, og ringvirkninger vil komme til å merkes også andre steder, sier Nilssen.
– Vi kan se dette som en mulighet til å komme oss inn i det som er fremtidens industri
– Her er en god del arbeidstakere som har vært her stort sett hele yrkeslivet sitt, sier Eriksen.
– De har kompetanse, men når man er kommet opp i den «lyshårede» alderen er det kanskje ikke så enkelt å få ny jobb. Vi kan risikere at det blir en del som havner varig utenfor arbeidslivet på grunn av det som nå skjer, sier han.
– Men jeg er veldig glad for at vi står så samlet fra både kommune, formannskap og det politiske, og jobber sammen med de på bedriften for å finne løsninger. Det må vi bare fortsette med, legger han til.
– Her er det også en god del som har partnere som jobber i helsetjenesten, og det er ikke spesielt lett å få tak i folk der, heller ikke i Hemnes. Vi ønsker jo ikke å komme i en situasjon der vi må begynne å overby naboen for å få tak i ansatte, skyter Asphaug inn.
Berører identiteten vår
– Siden tirsdag har jeg merket at det er én ting folk snakker om nå, uansett hvor man er, og det er situasjonen her på Natre, sier Trones.
– Det er ikke bare Hemnesberget, men hele kommunen som er råket av dette. Kanskje er hundre år med industrihistorie snart borte, og det er klart at det berører identiteten vår, sier hun.
– Samtidig som det er trist, må jeg si at jeg glad på både Natres og Hemnes kommunes vegne at man har Hans-Petter Skjæran med seg, sier Lenningsvik.
– At man ikke har en kollektiv depresjon, og at man prøver å se muligheter. Kanskje samarbeide med fylket for å se på en fortsettelse. Det er stå-på-vilje her, understreker han.
– Nå blir det spennende å se om de sentrale myndighetene kommer på banen, og om det kommer tiltak som kan hjelpe, sier Eriksen.
– Og det er bra at det jobbes intenst i den fasen vi er i nå. Det er ofte i kriser at man kommer med de gode løsningene, og dette er en krise, ingenting annet, for lokalsamfunnet og de det gjelder, legger han til.
Selve møtet mellom Natre, formannskapet og fylkets representanter var lukket for pressen.