Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Helgeland museum er ansvarlig for drifta av en mengde kommuners museale samlinger i vår vakre del av landet. Noen store, flotte og kostbare å drifte. Andre små og mindre krevende. Det aller meste som formidles skjer på såkalte bygdetun. En digital titt på nettet viser nettopp dette.
For Hemnes kommune – den formelle eieren av de museale bygninger og samlinger rundt om i kommunen – er det i grunnen på samme viset. Noe krever mye innsats og engasjement for å få frem i lyset på en måte som gjør at folk har lyst til å se det. Til dette arbeidet er det Helgeland museum som skal hjelpe til med sin faglige kompetanse.
Men hvor sterkt er engasjementet – egentlig? Skorter det det på vilje eller er det kun penger som er utfordringen, eller kanskje begge deler?
Hemnes kommune fikk i gave et av Nord-Europas mest komplette, landsens avishus midt på 1990-tallet. Nordlands Avis ble da ganske raskt gjort til kommunens «Fotefar mot nord»-prosjekt gjennom et skikkelig skippertak, godt hjulpet av Nordland fylkeskommune. Prosjektet ble behørig promotert og offisielt åpnet på lørdag 21. juni under Båt- og fjordfestivalen 1997. Til stede var to av arvingene som donerte denne storslåtte museale gave, samt kommunens ordfører, kultursjef og museumsbestyrer. Alle sammen strålende fornøyd. Dette var virkelig noe man med stolthet kunne vise frem.
Det gikk dessverre ikke lang tid før «eventyret» var over. Avis-museet ble etter hvert ikke holdt i orden. Det ble for mange år siden heller ikke mulig for interesserte publikummere å komme inn i lokalene. Det ble påstått å være farlig pga bly. Ingen i kommunen så ut til å bry seg om denne unike historiefortellingen som var så lett tilgjengelig. Midt i sentrum på Hemnesberget.
Men så tok Helgeland Museum endelig tak sist sommer. De fikk bygdeutvikler Marit Valla og landbrukssjef Øystein Dyrlie til å engasjere seg i saken for noen måneder siden. De fikk bevilget nok midler til å dekke reise og opphold for fem eksperter på gamle trykkerimaskiner. Alle med solid kompetanse fra sine yrker rundt om i landet, men også fra frivillig arbeid med maskinene på avismuseet «Fjell-Ljom» på Røros. De var villige til å komme til Hemnes for å jobbe dugnad i en hel uke i juni 2023, med ett mål for øye: å få alle maskiner renset og opp å gå. Og de kom og klarte jobben. Godt hjulpet av noen frivillige karer fra den lokale dugnadsgjengen Allaktivitetshusets Venner.
Det var mange som viste interesse for det som skjedde den uka dugnaden sto på, men ingen med museumsoppgaver i kommunen eller Helgeland Museum var å se. Vi har hørt at Helgeland Museum sier de er interessert i at Nordlands Avis skal kunne gjøres tilgjengelig. Men kanskje det må skje med private som sponsorer og dugnadsvillige drivere?
Det heter seg at Nordlands Avis ikke inngår i Helgeland Museums såkalte portefølje her i kommunen. Hvem sin skyld er det? Er det kommunen som må være pådriver for å få dette til, eller er det Helgeland Museum som ikke har vist nok interesse de siste 20 år? Interesse for et av Nord-Europas mest komplette og best bevarte avis-hus med eldgamle maskiner og ei avispresse fra helt tilbake fra 1888. Er det langt mer interessant å formidle bondekulturen i sterk konkurranse med så godt som alle andre kommuner sine bygdetun på Helgeland som formidler det samme? Bygdetun og ditto samlinger av saker og ting fra bondekulturen har liten markedsverdi, og man finner dette over alt i landet. Tusenvis. Men hvor mange historiske og unike avishus kan fremvises?
At det heller ikke finnes et skikkelig museum i Hemnes kommune som formidler den helt fantastiske båtbyggerhistorien i kommunen, kan vel også sies å være temmelig trist å konstatere. At kommunen hvor produksjonen av fritidsbåter og fiskefartøy – små og store – overgår alle andre kommuner ennå ikke har satset på et eget museum for å fremvise den stolte og imponerende historien er ubegripelig.
Tore M Furuhatt