Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
En historie fra virkeligheten. I 1957 ble et av Norges største kraftverk bygd på Helgeland. Det hadde vært krig og det var behov for energi for å bygge landet. Alle skulle få lys i husa sine. Røssågautbyggingen var den største vannkraftutbyggingen i bebodd område. Den gang var det også hastverk med å komme i gang og det ga store konsekvenser for innbyggere og miljø. Erosjon ble nok ikke kartlagt og mye av skogen ble ikke hogd.
Det fine med konsesjonslovverket er at konsesjonsbetingelsene bare skulle vare 50 år og så skulle det være revidering av konsesjon, som om utbyggingen skulle skje på nytt. Kommunene Hemnes, Hattfjelldal og Grane meldte inn revisjonssak 31.03.2005 for å være ute i god tid. Kommunene våre krevde ferdig revisjonsdokument innen 01.12.2007. Men på grunn av modernisering av kraftverkene ble revisjon satt på vent, siden det kunne ha innvirkning på revisjon. I revisjonsdokumentet står det at det er enighet mellom alle tre kommunene, men i realiteten var det bare Hemnes kommune som kom til enighet med Statkraft og NVE. Det ble skrevet en avtale som skulle være gunstig for alle parter, men der det viste seg at NVE og Statkraft ikke hadde beskrevet at kommunene kom betydelig dårligere økonomisk ut, i etterkant av moderniseringen av anlegget. Kommunene jobbet i flere runder med høringsinnspill og krav der vi mener vi var svært måteholdne. Vi krevde blant annet 1 million i året til fiske, vilt og friluftsliv i området, og at kommunene ikke skulle betale for kostnadene med oppgradering av anlegget siden oppgraderingen i all hovedsak ville gi Statkraft betydelige merinntekter. 200 GWh mer produksjon vil med en strømpris på 25 øre bety 50 millioner mer i året. Og betydelig økning av slukeevnen slik at Statkraft kan flytte store deler av produksjon til tidspunkt med gode priser. Videre krevde vi et næringsfond på 50 millioner som en engangssum. I tillegg til at vi påpekte miljøutfordringer på konkrete plasser som det burde tas tak i.
Skuffelsen ble derfor stor når NVE kom med sin innstilling 05.11.2020 der svært lite var tatt hensyn til. Så da startet arbeidet opp mot departementet med nye vedtak og innspill. I Hattfjelldal kommune sitt vedtak fra 23.06.21 sto blant annet følgende:
«Hattfjelldal kommune vil spesielt understreke følgende:
• Mølnhusbekken må sikres mot erosjonsskader.
• Fiskefondet bør økes til 1 mill.kr. pr. år.
• Det må opprettes et miljøfond på 50 mill.kr.
• Konsesjonskraftprisen må settes til OED-pris i revisjonen.»
Tilsvarende uttalelser kom også fra Hemnes og Grane.
Gleden økte betydelig når vi 14. oktober 2021 fikk Hurdalsplattformen som hadde følgende formuleringer.
- Sikre lokalsamfunn innflytelse over egne naturressurser som stilles til rådighet for verdiskaping, og at lokalsamfunn og fellesskapet får en rettferdig del av verdiene som skapes.
- Sikre at lokalsamfunn som stiller sine naturressurser til disposisjon for utbygging, får mer igjen for det og sikres en rettmessig del av verdiskapingen, herunder gjennom endret skattlegging av vindkraft.
I tillegg fikk vi møte i departementet 13. juni 2022 der vi var rimelig sikker på at vi nå hadde politikere som ønsket å gi mer igjen til lokalsamfunnene. Skuffelsen ble derfor dobbel så stor når vi på nytt ikke fikk gjennomslag og saken egentlig var ferdigbehandlet og ble vedtatt i kongelig resolusjon 17. juni samme uka.
Dette er noe av grunnen til at Senterpartiet i Hemnes, Grane og Hattfjelldal er svært skeptiske til både Arbeiderpartiet og Høyre sine energiløfter om rettmessig andel igjen lokalt når praksis viser noe annet. Mer utfyllende informasjon om Røssåga revisjon finnes på NVE sine nettsider.
Vi kommer nå til å følge opp mot departement, NVE og miljødirektoratet slik at mest mulig miljøverdier blir ivaretatt og at kommunene får sin rettmessige andel. Det er fortsatt et stort handlingsrom for at saken skal komme bedre ut. En milliard er ikke en stor million. Og dette er ett anlegg som gir milliardinntekter til staten årlig.
For Senterpartiet er naturressursene svært viktig og når de utnyttes mer, skal også lokalsamfunnene få mer igjen for det. Godt valg, stem Senterpartiet.
Ellen Schjølberg, ordfører i Grane
Paul Asphaug, ordfører i Hemnes
Harald Lie, ordfører i Hattfjelldal