En fersk meningsmåling viser at velgerne i Hemnes vil stemme rødt, men vil det resultere i politisk makt?
To uker før valget er det Sosialdemokratene Hemnes, SDH, som kan være mest tilfreds med tallene fra meningsmålingen. 250 personer ble i forrige uke spurt om hvem de skulle stemme på, og av de som har bestemt seg sier hele 21,8 prosent at de foretrekker SDH. Det er en økning på 3,1 prosentpoeng fra meningsmålingen i mai, og hele 10,4 prosentpoeng mer enn ved forrige kommunevalg.
Dette ville gitt fem representanter i kommunestyret, mot dagens tre.
SDH oppsto som parti da utbrytere fra Ap stiftet sitt eget parti. I kommunestyret har de i mindre grad funnet tonen med sitt gamle moderparti, men heller stemt i tospann med FrP. Og kanskje kan denne tilsynelatende uenigheten når det kommer til lokalpolitikk, så vel som rikspolitikk, gjøre et samarbeid vanskelig.
Ap holder stand
Arbeiderpartiet holder brukbart på velgerne, på tross av en tilsynelatende storm fra nord mot elektrifiseringen av gassanleggene på Melkøya. 19,2 prosent av velgerne har dem som sitt valg, det er en nedgang på 2,6 prosentpoeng fra mai, og en nedgang på 5,9 prosentpoeng fra forrige valg. Det ville gitt fem representanter i kommunestyret, en mindre enn i dag.
Sammen ville disse to sosialdemokratiske partier dermed få ti representanter, og mangler i så fall to for å få flertall. Om vi kikker etter neste røde parti i kurven finner vi SV. Ettersom Rødt ikke stiller liste er hele ytre venstre ledig, og med 10,4 prosent oppnår partiet nettopp de to representantene som mangler.
Artikkelen fortsetter under grafikken
Høyre holder stand
Høyre gjorde en svært god meningsmåling i mai, men går på en skikkelig kilevink på denne målingen. De oppnår bare 15,9 prosent, en tilbakegang på hele 6,5 prosentpoeng, og gir en oppslutning som også er dårligere enn ved kommunevalget i 2019 da de oppnådde 18 prosent. De beholder allikevel de fire representantene de har i dagens kommunestyre.
Grønn vekst
Grønt Hemnes, samarbeidslista til MDG og Venstre, har drevet en svært aktiv valgkamp, spesielt gjennom de digitale flater på internett. Det har tydeligvis gitt resultater, oppslutning har nesten tredoblet seg fra mai, de oppnår nå 9,6 prosent. Dette vil gi listesamarbeidet to representanter. Ettersom partilederne til både MDG og Venstre er de eneste forhåndskumulerte, vil det trolig bli de som entrer kommunestyret, om resultatet blir like bra på valgdagen.
FrP følger rikstrenden
FrP gjorde et dårlig valg for fire år siden, og har i dag bare en representant i kommunestyret. På vår måling får de en oppslutning på 9,3 prosent, en kraftig økning fra forrige valg og også en liten økning fra forrige måling. Dette vil gi to representanter i kommunestyret.
Sp halvert
Vi står da igjen med forrige valgs vinner, Sp. De endte da opp med 25,1 prosent og fikk ordføreren. På denne målingen oppnår de bare 13,9 prosent, noe som faktisk er en tilbakegang også fra målingen i mai. De vil få halvert kommunestyregruppa, og sitter igjen med bare tre representanter. Som kommunens fjerde største parti ser det også mørkt ut for et gjenvalg av Paul Asphaug som ordfører.
Det er en åttende liste ved valget, Rettferd og Frihets Partiet. Dette partiet har fått nøyaktig samme oppslutning som ved målingen i mai; absolutt ingen av de spurte har planer om å stemme på partiet.
Slike målinger har selvsagt feilmarginer, og for de største partiene kan denne være opptil 6 prosentpoeng. Det betyr at det fortsatt er mye å kjempe om, og kun få stemmer kan endre på resultatene.
Artikkelen fortsetter under grafikken
Få stemmer avgjør
Vi har simulert stemmetallene på nettstedet Poll of Polls, der de har sammenholdt prosenttallene med antall som stemte ved forrige valg. Her ser vi at SV bare mangler sju stemmer for å kapre det siste mandatet fra Ap, og de fleste partier mangler bare noen få titalls stemmer for å stjele et mandat fra andre.
Hjemmesitterpartiet størst
Som ved de fleste valg er det hjemmesitterne som kommer til å avgjøre valget. 26 prosent av velgerne har enda ikke bestemt seg, og mange av de som stemte ved forrige valg sitter fortsatt på gjerdet. 31 prosent av de som stemte Sp ved kommunevalget i 2019 har enda ikke bestemt seg, og på gjerdet har de selskap med 26 prosent av Høyres velgere og 23 prosent av Aps. I motsatt ende har FrP særdeles høy lojalitet, hele 90 prosent av de som stemte på partiet sist skal gjøre det også denne gangen, og resten av dem sitter på gjerdet. Partiet har altså ingen avgang til andre partier. De er også der tett fulgt av SDH, som har en lojalitet på 89 prosent, resten sitter på gjerdet.
De som stemte på Rødt ved forrige valg har ingen liste, og noe overraskende går bare 21 prosent av dem til «naboen» SV, mens hele 45 prosent velger Grønt Hemnes. SV blør også til Grønt, 22 prosent av de som stemte på partiet melder nå overgang. Dette veies opp av at de plukker litt fra de fleste parti, men gjør det best hos de som ikke stemte ved forrige valg, der de henter 16 prosent. Det gjør SV til det største partiet hos denne gruppen, som blant annet består av førstegangsvelgerne. Hele 49 prosent av denne gruppa har fortsatt ikke bestemt seg.
Ap eller SDH?
Det er interessant å sammenligne Ap og SDH. I gruppen som ikke stemte ved forrige valg henter Ap 13 prosent, mens SDH bare henter 2 prosent. SDH tar imidlertid dette igjen ved å hente 14 prosent av de som stemte Ap forrige gang, mens altså ingen går motsatt vei. I forrige måling ble det svært tydelig at Ap var partiet for kvinnene, mens mennene stemmer på SDH. Utslagene er ikke like ekstreme denne gangen, men trenden er allikevel klar. Ap har tre ganger så mange kvinner som menn blant velgerne, mens det hos SDH har jevnet seg mye mer ut, men fortsatt flest menn. Det er de unge som sikret at SDH er større enn AP, mens bare 9 prosent av de under 30 år vil stemme Ap får SDH hele 35 prosent av denne gruppa. Ved forrige måling var Sp størst blant de unge, ikke så overraskende kanskje ettersom Sp har mange unge på sin liste. Nå har de blitt akterutseilt av SDH, og har mistet 7 prosentpoeng av denne gruppa.