Sommeren er på ingen måte over, men så langt må det nok sies at den har vært fantastisk, i det minste her hos oss. Det er lenge siden at nattetemperaturen har vært slik at det faktisk har forekommet søvnproblemer.
Og vi får håpe at godværet fortsetter en god stund til.
Riktignok fikk vi et ganske heftig tordenvær, det kraftigste på lang tid. Under slike omstendigheter er det veldig synd på dyrene. Like ille som oppskytingen av raketter nyttårsaften, minst.
Så vidt jeg vet ble det ingen skader hos oss. I Lurøy ble det brent ned et par bygninger, antageligvis forårsaket av lynnedslag. Og sør for oss føk det vel et par campingvogner av veien. Kastevind er ikke noe å spøke med.
Lenger sør har «Hans» skapt enorme utfordringer. En ting er oversvømmelser, men alle rasene har ikke bare truet bosetningen; veiene er i veldig stor grad destruert. Det kommer til å ta lang tid før alt blir reparert.
Tidlig på sommeren 1967 var det store oversvømmelser der nede, stor deler av Lillestrøm og områdene rundt ble satt under vann. Dette var forårsaket av en varmebølge som førte til en voldsom snøsmelting. På nettet kan man se diverse filmopptak fra hendelsen.
Vi var nede med en radiotropp fra Jørstadmoen for å sørge for katastrofesamband. Alt telefonsamband ble slått ut i området. Vårt hovedkvarter var på Kjeller, og vi fikk besøk av såvel kong Olav som statsminister Borten. Men det jeg husker absolutt best var hvordan det så ut inne i Lillestrøm. Ting som egentlig skulle ha befunnet seg nede i kloakken fløt fritt rundt omkring. Intet vakkert syn, heller ingen god lukt.
Vel, det er helt greit at vi unngår slike tilstander!
Ellers hører jeg om en viss oppblomstring av covid i enkelte områder, men såvidt jeg forstår er det ikke snakk om en aggressiv variant.
Fugleinfluensaen har dessverre gjort stor skade på bestanden flere steder. Det ligger informasjon om hvordan man skal forholde seg på kommunens nettside.
Heldigvis er det svært sjelden at mennesker blir smittet, men det beste er nok å ta seg i vare.
På politisk hold har jeg merket meg at det nå blir foretatt et historisk løft for vedlikehold av norske kirker. Regjeringen vil sikre bevaring og vedlikehold av kirker rundt i hele Norge og har vedtatt å opprette et kirkebevaringsfond som vil gi midler til vedlikehold av våre kirker for generasjoner.
Midlene til fondet kommer fra statens del av inntektene fra Opplysningsvesenets fond. Disse deles nå, etter vedtak i Stortinget, mellom Den norske kirke og staten. Dette trådte i kraft 1. januar 2023, og samtidig forpliktes staten til å øke innsatsen for bevaring av kulturhistorisk viktige kirker, tilsvarende verdien av statens andel av Opplysningsvesenets fond.
Dessuten er det snart valg, så vi går nok spennende dager imøte.