For drøyt seks år siden kjøpte Natre Vinduer opp lokaleide Trenor Vinduer på Hemnesberget. Nå kan det se ut til at det går mot slutten på en lang industrihistorie.
I dag, tirsdag 29. august, ble de ansatte i Natre Vinduer avdeling Hemnes i et allmøte informert om den alvorlige situasjonen, og som mest sannsynlig betyr slutten på en snart hundre år lang bedriftshistorie på Hemnesberget.
Rammer mange
Natres avdeling på Hemnesberget har over hundre ansatte, og er en betydelig hjørnesteinsbedrift både på tettstedet og i kommunen.
Kjetil Gjerdalen, produksjonsdirektør i Dovista Norge AS, som er morselskapet til Natre, og fabrikksjef Kevin Lien forteller at de nettopp er kommet ut av allmøtet med de ansatte.
– Der har vi kommunisert at det i går ble lagt frem forslag i styret om å avvikle vår virksomhet her på Hemnesberget, og den vi har på Kyrksæterøra, og at virksomheten her i Hemnes flyttes til Gjøvik, mens virksomheten på Kyrksæterøra konsolideres i Svenska Fönster i Edsbyn i Sverige, som er vår søsterfabrikk, sier en alvorstynget produksjonsdirektør.
– Bakgrunnen for dette er at vi, på tross av et godt marked i fjor, så gikk vi i Norge med tap. Ikke spesielt knyttet til Hemnes, men den samla norske virksomheten, fortsetter han.
– Vi har gjort betydelige tilpasninger og heldigvis sluppet uten særlig mange oppsigelser, men likevel taper vi penger. Og med alt vi leser i aviser om økende renter, null vekst i norsk økonomi, små utsikter til bedring både i 2024 og 2025, og med betydelig ledig kapasitet både i den svenske fabrikken og i fabrikken på Gjøvik, så ser vi det som tvingende nødvendig å gjøre noen grep, ta ned kapasitet og hente fordelene det gir ved å konsolidere produksjon og produsere i større skala, legger han til.
– Dette er altså ikke besluttet, men dette er et forslag som er lagt frem i styret, med plan om at endelig vedtak skal fattes innen utgangen av september, sier Gjerdalen.
– og, legger han til, – i tråd med den norske modellen og i tråd med norsk lovverk, og også Dovistas verdier, så skal ansatte involveres før vi tar endelig beslutning.
– Og det er dette dere nettopp har fortalt de ansatte?
– Vi startet i dag med å informere kommunedirektør og ordfører, som nok var alvorspreget. Vi møtte videre ledergruppa til Kevin her i fabrikken klokka 10.00, hadde de tillitsvalgte inne på kontoret klokken 12.30, og så samlet vi både formiddags- og ettermiddagsskiftet nå klokka 13.30, sier Gjerdalen.
– Vi skjønner at dette har stor innvirkning på hver enkelt som blir rammet dersom vedtaket til slutt blir at vi avvikler, og at det vil ha store ringvirkninger på et lite sted som Hemnesberget. Det samme gjelder selvsagt på Kyrksæterøra. Selv om det er litt større forhold der, så er begge fabrikkene virksomheter som har opp mot hundre års historie, legger han til.
Sannsynlig med avvikling
– Kan dere si noe om sannsynligheten for at dette ikke blir vedtatt?
– Vi har sagt 90/10. 90 prosent sjanse for nedleggelse og 10 prosent sjanse for overlevelse, sier fabrikksjef Lien.
– Vi velger å være optimistisk realistisk når vi sier at vi har 10 prosent sjanse for at vi skal klare å legge frem dokumentasjon på at det skal være produktivt å fortsette på Hemnesberget, legger han til.
– Dette er sannsynligheter som ikke er diskutert i den norske ledelsen eller i konsernet, så jeg vil ikke inn på sannsynligheter, men jeg har vært ganske åpen og ærlig og sagt at jeg tror det skal litt til for at det blir et annet utfall, fortsetter Gjerdalen.
– Det er ikke så vanskelig å tenke seg at i et fallende marked, og med fire fabrikker i Norge, der tre av de trenger store investeringer, så er det krevende for konsernet å investere så tungt som det er nødvendig når markedet er så krevende som det er, forklarer han.
– Det er den store utfordringen, at skal vi sikre fremtidig konkurransekraft så vil det kreve tunge investeringer, og bedriftsøkonomisk sett er det krevende om man sprer ressursene på små og mellomstore enheter i stedet for å konsentrere seg om noen færre, poengterer han.
– Det som er kommunisert i dag er nok tøffest og mest omseggripende tiltak i Norge, men det gjøres også tilpasninger andre steder. I en stor fabrikk i Polen, som har hatt over 2.000 ansatte, er aktiviteten halvert i 2023. I Svenska Fönster har det vært 900 ansatte i produksjonen, og i løpet av det siste året er det gjort en betydelig reduksjon i antall ansatte, forteller Gjerdalen.
– Med så betydelig ledig kapasitet i den svenske fabrikken, så er det vanskelig å forsvare ut fra et økonomisk ståsted å opprettholde kapasitet, når vi ikke har utsikter til å fylle den ledige kapasiteten over lang tid, sier han videre.
– Det er også gjort vurderinger, selv om dette ikke er kommet like langt, om at med en oppgradering på Gjøvik så vil de kunne håndtere det norske markedet, som har vært betjent av Hemnesberget og Gjøvik, alene, fullfører han.
Vil kunne få tilbud
– Vil det være aktuelt å tilby de ansatte her på Hemnesberget videre jobb i selskapet?
– Ja, de på Gjøvik skal komme med noen eksakte tall, og så har vi drøftinger mellom de tillitsvalgte og Dovista og Natre Gjøvik om hvor mye produksjon som skal over dit, og hva vil de trenge av ansatte herfra, forteller Lien.
– Dette vil komme på plass i perioden frem mot styrebeslutningen. Så får vi se på hva de trenger og hvem som får tilbudet lokalt her, legger han til.
– Og dere har en måned på dere frem mot beslutning?
– Det er tre og en halv uke. Og det er vanskelig å ha en sikker oppfatning av prosessen. Det kan jo være det tar lengre tid, men min vurdering er altså at de riktige vurderinger er gjort av styret, sier Gjerdalen.
– Det vil selvsagt beklageligvis, hvis det vedtas, ha dramatiske ringvirkninger i et lite samfunn som Hemnes. Konsernet, og vi som er i den norske ledelsen, har ansvar for å sikre at vi har produksjon på konkurransedyktige vilkår. Det ligger jo i kortene at det vil komme en oppbemanning på Gjøvik slik vi vurderer markedet, og ansatte på Hemnesberget vil ha fortrinnsrett til stillinger som de er kvalifiserte for, sier han videre.
– Det er selvsagt et sterkt ønske fra vår side at noen ønsker å flytte på seg, og det er verdifullt for oss å kunne tilby det. Det demper virkningen noe, og for Gjøvik vil det være av verdi å få inn dyktige og godt trente ansatte, fortsetter han.
Vil fullføre
– Er situasjonen som er fremlagt for de ansatte i dag kommunisert ut til kundene?
– Det går ikke ut noen pressemelding, da den endelige beslutningen ikke er tatt, sier Gjerdalen.
– Men, ryktene vil jo gå i markedet, så vår salg- og markedsdirektør sitter i dag og kontakter nøkkelkunder. Det er ingen reduksjon i Dovistas ambisjoner i det norske markedet, men det er grep som er vurdert som tvingende nødvendige for å skape lønnsomhet, sier han.
– Vi er forberedte på at dette i startfasen kan bety en del, kanskje særlig på det nord-norske markedet, for vi har tradisjonelt sett hatt et godt grep der vi også har produksjon. Men Natre vil fortsatt være en betydelig markedsaktør i Nord-Norge, understreker produksjonsdirektøren.
– Det jeg er glad for, er at Kevin her, sammen med Hans-Petter Skjæran, har sagt at de står løpet ut. Blir beslutningen avvikling, ønsker de å kjøre ut med flagget til topps. Det vitner om stolthet for fabrikken, sier han.
– De ønsker også å jobbe for å legge til rette for ny aktivitet i lokalene, og et samlet lederteam her i fabrikken vil først vise hva de står for frem til endelig vedtak foreligger, sier han.
– Vi skjønner jo at motivasjonen vil kunne svinge litt hos de ansatte fremover, og det har vi stor forståelse for. Mitt tydeligste budskap i dag var at dette kommer til å skape en utrygghet og det er ingenting jeg kan si i dag for å fjerne den. Men på meg virket det som om det var interesse for å se på muligheter på Gjøvik, fortsetter han.
– Så er det selvsagt mange som er oppvokst her, som alltid har jobbet her og hører til her, med familie, barn på skole og i barnehage, ektefeller som har jobb her. Så for flertallet er det å flytte kanskje ikke det mest sannsynlige scenariet, sier han.
Stor bygningsmasse
– Her er noen kvadratmeter med bygningsmasse. Hva vil skje med den?
– Vi vil bidra så langt vi kan til å få inn ny aktivitet dersom vi avvikler vår produksjon. Det var nok det viktigste temaet i møtet med kommunedirektør og ordfører, at vi i fellesskap jobber for å se på interessenter, sier Gjerdalen.
– Forhåpentligvis interessenter som ikke kun vil bruke det som lager og genererer en håndfull ansatte, men som kan gi sysselsetting også, men vi får vel være nøkterne og tenke at å erstatte hundre arbeidsplasser er kanskje ikke gjort i en håndvending, fortsetter han.
– Dette er en oppgave som Hans-Petter har sagt at han vil vie sin tid til den utadrettede virksomheten. Han har jo et omfattende kontaktnett, og så får jeg bistå i det, mens Kevin skal håndtere medarbeidere i den situasjonen de nå står i, legger han til.
– Det blir vel en del av hverdagen din fremover ja?
– Ja, det blir å holde skuta seilende mens vi venter på at styret skal fatte et vedtak, sier Lien.
– Så har vi jo også forpliktet oss til kunder som har lyst på Natre-vinduer, og de skal vi fortsette å produsere, sier han.
– Om vedtaket blir avvikling, hvor fort skjer det?
– Vi snakker da om mot slutten av året, sier Gjerdalen.
– Det har sammenheng med at noe teknologi vil overtas av fabrikken på Gjøvik, og det må på plass mens det fortsatt er lavsesong. Vi synes selvsagt at det vi nå forteller er svært leit, for det er en utrolig flott gjeng vi har i fabrikken her i Hemnes. De har stått på sent og tidlig, hverdag og helg, og det finnes masse kompetanse og engasjerte folk her. Det er jo bra når de eventuelt skal ut og søke jobb, sier han videre.
– Men, dette kom nok som et sjokk for alle, legger han til.
– Ingen signaler er gitt til de ansatte tidligere?
– Nei, og det er krevende. Det er naturlig at man begynner å gjøre analysene i lukkede rom, for man vet at ethvert signal skaper usikkerhet, sier Gjerdalen
– Forarbeidet er gjort, men det får vi ikke sluttført uten at vi involverer og får innspill fra lokal organisasjon, avslutter han nedstemt.