Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell og Camilla Drege Arntsen har skrevet manus på en kortfilm, hvor innspillingen skal finne sted i Bleikvasslia. Ole-Henrik forteller at ideen oppsto som følge av et ønske om å lage en film som tematiserer psykisk helse blant unge, spesielt unge samiske menn.
– Hva handler filmen om?
– Kort fortalt handler den om en samisk kjernefamilie på 4 stykk. To foreldre og to barn som lever med og i reindrifta i det sørsamiske området. Filmen følger hovedpersonen Eebre, som er den eldste sønnen. Han er forespeilet å overta drifta som reindriftsutøver, noe han hverken kjenner seg kapabel eller klar til. Hans lillesøsken har derimot alle evner og forutsetninger for å bli en mye bedre reindriftssame, men er fremdeles bare et lite barn – ute av stand til å gå inn i en rolle der hen kan ta over.
Ole-Henrik poengterer at de er åpne for at lillesøskenet kan være av alle kjønn.
– Handlingen skjer fra tidlig sommer til sen høst, og det blir flere ytre og indre hendelser som Eebre opplever som utfordrende og belastende. Presset blir for stort for ham.
Bruker egne erfaringer
– Hvorfor skal den lages og hvor kommer ideen fra?
– Manuset er skrevet av meg og Camilla Drege Arntsen. Det startet vel med at vi begge ønsket å lage en film som tematiserer psykiske helse blant unge, og da spesielt unge samiske menn. Vi begge har egenopplevde erfaringer som pårørende til unge menn som tar selvmord, noe som har skapt et ønske hos oss begge om å bruke de erfaringene og følelsene vi sitter på inn i noe konstruktivt.
– Jeg ønsker virkelig å bryte ned stigmaet rundt det å snakke om psykisk helse og det å slite psykisk. Mitt håp er at vi med filmen kan bidra med noe som kan være forebyggende, og kanskje generere mer åpenhet blant folk når det kommer til å si hvordan man egentlig har det, og sånn sett tillate folk å si at man ikke har det bra. I akkurat denne fortellingen ønsker vi å vise at det ikke nødvendigvis må ha skjedd én traumatisk ting i livet ditt som gjør at du har det vanskelig, det kan være mange små ting som til sammen blir uutholdelig å bære på, og som blir en realitet så vond å være i at det blir altoppslukende. Dette tror jeg også kan stimulere til gjenkjennelse i flere av oss, og kanskje dermed, forhåpentligvis, gjøre at man identifiserer faresignalene tidlig og få hjelp før det går for langt.
– Så er det også viktig å se at dette blir én historie av veldig mange potensielle som kunne blitt fortalt.
Manusforfatter og skuespiller
– Hvor skal den spilles inn?
– Filmen skal spilles inn i og rundt Bleikvasslia, så det blir mange lokasjoner jeg tror flere i kommunen vil kjenne igjen. Jeg må jo i den forbindelse også nevne at vi er på leit etter lokale krefter som kan bidra inn på crew først og fremst. Det er mye logistikk, transport og slike ting, som vi er helt avhengig av at folk som kjenner området kan gjøre. Ellers er vi jo også på leit etter 1-2 barneskuespillere samt en voksen og statister. Dersom man skulle ønske mer informasjon om akkurat dette så tar man kontakt med det fantastiske produksjonsselskapet vi samarbeider med i filmen som heter Screaming Fox Production ved Sara Beate Eira.
– Hva blir din rolle?
– I tillegg til å være manusforfatter kommer jeg også til å spille en rolle i filmen. Nå som manuset er ferdig skrevet og jeg skal inn og spille en av rollene, så tror jeg det er lurt at de som er flink på regi, produksjon, film/foto, planlegging og så videre, får gjøre sine jobber sånn at det blir en film med flinke folk i alle ledd, der flere får et eierskap til – og forhåpentligvis en stolthet av å være med på noe som potensielt kan bli veldig fint!
Filmen skal spilles inn neste sommer, og Ole-Henrik forteller at de ennå ikke vet eksakt når det blir mulig å se den.
– Jeg har veldig lyst til å gjøre en visning i Bleikvasslia, avslutter han.