Aktiv mot Kreft hadde Circle K Korgen som sitt aksjonssted i går mandag. Stiftelsen setter fokus på viktigheten av aktivitet og samler inn penger for å blant annet kunne etablere flere «Pusterom» i tilknytning til kreftsykehusene i landet, og vi stakk innom for å se om befolkningen i kommunen var villige til å bidra.
Stiftelsen Aktiv mot kreft gjennomfører nå en aksjon som har som mål å tilbakelegge nesten 90 mil. Mandag 28. august var det Circle K i Korgen sin tur å huse vognen med tredemøller og trimsykler som skulle brukes av lokalbefolkningen til å gjøre en innsats for kreftsaken.
Rune Bergsvand er den som snurrer lykkehjulet når publikum svinger innom i Korgen. Han forteller at det har vært litt skuffende respons fra næringslivet her, men at han håper på bra oppmøte fra publikum iløpet av de fire timene de skal være på stedet. På mølla er det to små bein som kan sees. Elias Lifjell (7) løper for kreftsaken, og er i ferd med å legge bak seg en distanse på 2 kilometer i det vi stikker innom.
Løper tross sykkeluhell
Det lille fjeset er delvis dekket av plaster – men skadene som er dekket over er fra en annen aktivitet, beroliger han med stor ro:
– Jeg hoppa med sykkelvogn.
Ikke alle ville tatt det så lett, men gutten gliser fra øre til øre plasterlappene til tross. Løpinga skal gjennomføres, og beina går som trommestikker. På veggen bak tredemøllene og syklene kan man følge med i sanntid hvordan det går med dem som tråkker til med et bevegelsesbidrag.
Mamma Kristin Lifjell Oldernes motiverer junior og forteller ham hvor langt det er igjen.
– Eg ska klar dæhær, konstaterer gutten. Smilet er fortsatt like stort.
Saken fortsetter under bildet.
Dårlig respons fra lokalt næringsliv
Bergsvand snurrer lykkehjulet på vegne av lokalavisas utsendte – og en noe spent journalist svelger spent og gjør seg mentalt klar til å enten hoppe på trimsykkelen eller tredemølla for en god sak. Dongeribukse får stå sin prøve. Lykkehjulet stopper imidlertid på BAMA-merket, og journalisten slipper billig unna, og får med seg epler som kan deles med gode kollegaer.
Tom Tuven kommer ut for å se, og heier på Elias sin løping – men forteller litt skuffet at det har vært liten respons fra næringslivet i Korgen til å bidra i aksjonen.
Elias nærmer seg innspurten og når distansen runder 2 kilometer premieres han med både drikke og rundstykke fra Bergsvann.
– Eg e ikke slitn! Konkluderer han mens han sitter og tar seg litt igjen på trappa.
Har fått kjenne det på kroppen
To timer senere stikker avisa innom igjen for å ta tempen på aksjonen igjen. Da er det litt større aktivitet på plassen, og dugnaden om kilometerne har fått bein å løpe på. Greta Valla og Frank Olsen tråkker i vei på hver sin sykkel, smilende fra øre til øre.
Saken fortsetter under bildet.
– Nå har jeg nådd to kilometer, erklærer hun, ikledd sine raske briller.
– Hvorfor er dere med og bidrar her?
– Det er et godt formål, og når man har fått kjenne det på kroppen selv, kjennes det nok ekstra viktig, deler Greta, og Frank stemmer i:
– Ja, det samme gjelder for meg. Jeg har brukt et av «pusterommene» som de har fått bygd, da jeg var i Tromsø.
– Jeg, og, da jeg var i Bodø i seks uker, supplerer Greta.
Det to enes om at apparatet rundt kreftsyke er veldig bra, og opptreningen kjempeviktig, men at det snakkes litt for lite om.
– Men det har blitt mer åpenhet rundt det. Heldigvis, nikker de enige mens de tråkker i vei. Frank ligger hakk i hælene på Greta og har ambisjoner om å nå henne igjen.
I Hemnes kommune finnes det ei treningsgruppe for dem som har vært gjennom kreftsykdom, noe som Greta synes er bra. Felleskapet og den gjensidige forståelsen er viktig. Å bo i distriktene kan gi større utfordringer når det kommer til den tilpassede opptreninga, enn om man bor i en by.
De to entusiastiske syklerne tråkker på og nærmer seg målgang.
– Fem kilometer! Jubles det.
Frank hadde gjort en iherdig innsats med å ta igjen Greta, og det hele hadde måtte avgjøres med målfoto om det var en konkurranse. Med store smil hopper de av syklene og får premiering av Bergsvand.
– Oi, føttern e blytung, ler Frank.
– Vi må no vipps litt og, sier Greta og tar opp telefonen. De to vil så gjerne bidra enda mer for den viktige saken.
Ungdommen bidrar også
På den ene mølla har Sidd Felix Moen (14) startet på sine to kilometer med løping.
– Jeg gjør det frivillig, sier han og sikter til at han ikke hadde «uflaks» på lykkehjulet. Unggutten skal på fotballtrening og tar det som ei fin oppvarming.
Saken fortsetter under bildet.
Trimsyklene tas over av to unge gutter, som tråkker i vei med stor iver fra første sekund. Vinjar Davidsen og Ask Vågen Vasdal har også tenkt å bidra med noen kilometer for kreftsaken, og for å vise at også innbyggerne i kommunen vil bidra i kreftsaken.
Aksjonen håper på å inspirere folk over hele landet til å komme seg i aktivitet. Pengene som samles inn går uavkortet til Aktiv mot kreft, som de siste årene har bygget «Pusterom» på 21 av landets sykehus. Dette er treningssentre der alle, med kreftdiagnose kan få tilrettelagt trening før, under og etter behandling. Circle K Norge står som arrangør av stafetten og dekker alle kostnader forbundet med gjennomføringen. På forhånd har bedrifter i nærområdet blitt oppfordret til å stille som kilometersponsor eller bidra med et valgfritt beløp. Det er i alt 30 Circle K stasjoner som er med i aksjonen, og målgang er i Lillesand 25. september. Hemnes er den minste kommunen som besøkes.