Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Det er med interesse å følge med i Avisa Hemnes og serien «Lokalpolitikeren», der lokale politikere kommer med både ønsker og visjoner hvis de blir valgt inn i kommunestyret. En viss skuffelse har også politikerne gitt meg, for når det kommer til de minste barna våre er ikke ambisjonene spesielt store. Kvalitet og innhold i opplæringstilbudet er det dessverre ikke mange som er opptatt av.
Kommunevalget nærmer seg med stormskritt og flere og flere lokalpolitikere har latt seg intervjue av Avisa Hemnes og blitt synlig i media. Det mangler ikke på tiltak som ligger deres hjerte nærmest, men dessverre er det lite å finne i forhold til hvordan de minste barna våre skal ivaretas. I barnehageloven går det tydelig fram at «barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling». Barnehagene er ikke en oppbevaringsplass, men en opplæringsinstitusjon der ungene skal lære.
Joda, politikerne er da opptatt av barnehagene, men da med store ord og overordnede tanker. Noen eksempler en kan lese fra avisa er trygghet og forutsigbare oppvekstsvilkår, robuste og gode tjenester, nødvendige ressurser, gode matordninger, fleksible opptak og plass til alle som ønsker det. Hvordan disse overordnede ambisjoner skal oppnås er det vanskelig å vite, for det sier politikerne lite om.
Hadde man spurt dem om «tidlig innsats», er jeg sikker på at de hadde begynt å snakke om spesialpedagogikk og andre tiltak og utfordringer en er bekymret for. Det de burde vært opptatt av, er bedre bemanning i barnehagene. Da snakker vi om «tidlig innsats», for det er de voksne i barnehagene, og spesielt barnehagelærerne, som er premissleverandører for tidlig innsats og av god læring i barnehagene.
Barnehagens bemanning er avgjørende for hvor godt barn har det i barnehagen. Kravene som stilles til barnehagens pedagogiske virksomhet er omfattende. For å kunne følge opp alle barn, ta utgangspunkt i deres interesser og behov, og samtidig skape et innhold som utvider og beriker barnas livsverden, er det avgjørende at personalet i barnehagen både har nok tid og kompetanse til å planlegge, gjennomføre og vurdere barnehagens praksis.
Dessverre mangler vi nok barnehagelærere i barnehagene våre. I Hemnes har vi flere barnehagelærerstillinger som det ikke er barnehagelærere i. I tillegg er det er rett og slett for få ansatte til stede, og for få barnehagelærere til å få gjort alle oppgavene en skal i løpet av arbeidsdagen.
Flere kommuner i Norge har gjort vellykkede forsøk på å øke bemanningen i barnehagene sine. I Tønsberg var resultatet så positive at politikerne økte grunnbemanningen i barnehagene sine permanent. Det samme har de gjort både i Stavanger, Moss, Aurskog-Høland og flere kommuner i Norge. Resultatene er bedre tid til alle ungene, mindre stress for både barn og ansatte, større arbeidsglede og mestring, større muligheter og, ikke overraskende, lavere sykefravær. Ansatte var både mer fysisk og mentalt til stede, noe som gir mindre arbeidspress som igjen får sykefraværet ned.
Hvor lenge har ikke Hemnes kommune jobbet med å få ned sykefraværet? Får man ned sykefraværet er det også penger å spare. I Stavanger fant man ut at det var millioner å spare på å øke bemanningen i tillegg til bedre kvalitet på opplæringen i barnehagene.
Jeg håper at våre lokalpolitikere leser dette og kommer med sine signaler om hva de ønsker å gjøre for barnehagene i Hemnes og for våre minste i samfunnet. Vi trenger bedre bemanning i barnehagene. Kanskje burde politikerne vært mer opptatt av at innholdet og kvaliteten i barnehagene enn å bruke store ressurser på andre politiske tiltak. Utdanningsforbundet er i alle fall sikre på at kommunen bør øke bemanningen i kommunen med flere barnehagelærere slik at en sikrer nok bemanning i løpet av hele dagen og ikke bare noen av timene ungene er i barnehagene.
Trygve Svenning,
lokallagsleder Utdanningsforbundet Hemnes