Korgfjellets Venner startet i fjor opp arbeidet med ei tilrettelagt turløype for alle funksjonsnivåer på Korgfjellet. Nå er de i gang med å sette opp den tilhørende gapahuken, og vi har fått en prat med to av pådriverne.
I fjor sommer startet Korgfjellets Venner opp arbeidet med turløype og gapahuk for bevegelseshemmede fra toppen av Korgfjellet og sørover mot Murfjellet. Turstien ble ferdigstilt samme seinsommer, og grunnarbeidet til gapahuken like så. Det ble noe ekstraarbeid da mye dårlig fjellgrunn ble avdekket. Dette førte til at det måtte støpes plate for å få et jevnt og stabilt underlag som ville være lett å gå og rulle på.
Målet med prosjektet er å løfte hverdagen for ei gruppe som har hatt mindre muligheter til å ta del i friluftslivet i Hemnes. Turstien kan benyttes av alle, uavhengig av funksjonsnivå, både for befolkningen på Helgeland og landet forøvrig.
To driftige arbeidsmenn
Da Avisa Hemnes svingte innom i august i fjor var John-Helge Vang i full drift med minilaster langs turstien. Nå er han og Ketil Tverå i gang med å sette opp gapahuken som er plassert oppe på en høyde med panoramautsikt mot Okstindan i øst, og Lukttinden i vest. Gabroen som er lagt som toppdekke på den opparbeidede stien har ligget stabilt i vind og vær siden den ble lagt, og turstien er lett å gå, selv ikledd småsko og onsdagskjole for en spontan journalist.
Korgfjellets venner er i gang med tursti og gapahukprosjektet
Når avisa dukker opp er tospannet i ferd med å ferdigstille dagens arbeid: ramma til gapahuken. Komas har blitt leid inn til å transportere elementene til gapahuken opp på fjellet. John-Helge forteller at årsak til at oppsettingen av gapahuken ikke har vært igangsatt før nå, var en sein vår.
– Det var vått, og ikke forhold for å komme seg frem eller starte opp arbeidet her. Etter sankthans er det vanskelig å få med seg folk på dugnad, da det er ferietid, så da ble det seinsommerarbeid i stedet. Vi håper alt går etter planen, og at vi får arbeide noen dager i strekk nå. Været ser ut til å holde seg fint, så da er vi etter den nye planen i rute så langt, smiler han.
Panoramautsikt godt forankret
De to frivillige forteller at arbeidet med oppføringen skal etter planen foregå på dugnad, men om det blir nødvendig skal profesjonelle leies inn.
Ketil og John-Helge er den harde kjerne i oppsettinga, men de ønsker gjerne flere bidragsytere.
– Det er jo ikke et så stort prosjekt, men det vi kan trenge er litt løftehjelp, og det sosiale er like viktig, nikker de to.
Kaffekoking og en god samtale ønskes også velkommen.
– Vi starta i går, så vi er jo egentlig godt i gang. Nå er ramma så og si ferdig, poengterer Tverå.
– Må gapahuken forankres ekstra mot vær og vind?
– Nå er den så fast i betongen som det er overhodet mulig å få til, så hvis dette farer avgårde, drar betongen også, ler de to, og Vang legger humoristisk til:
– Og hyttene til Asgeir, og vår hytte med.
Mennene forteller at det ikke er så værhardt på stedet, og designet på gapahuken også er gjort etter gjeldende forhold, og plasseringen i forhold til vindretninger likeså. Forprosjektet ble utarbeidet i samarbeid med landskapsarkitektfirmaet LandArk. Selve gapahuken er arkitekttegnet av firmaet Biotope.
Gapahuken, som skal måle 6×4 meter i ytterkant, får benker både på innsiden og utsiden. Det blir vindu på to vegger i tillegg til at panoramautsikten skal kunne nytes på utsiden. Inne blir det et bord i midten, med bordplate som stikker ut på enden, tilpasset rullestolbrukere.
De to har med glede registrert at det er stor aktivitet i turløypene på toppen av Korgfjellet. Både seint og tidlig.
– Det er mange som går både denne løypa mot Murfjellet og den mot Ørntinden. Det er både lokale folk, men det som er ekstra artig å se er at det er mange folk fra både Vefsn og Rana også, forteller de entusiastiske byggmesterne.
Litt justering, men god tro
De to har måtte justere litt på det som arkitektene hadde tegnet, så langt. 27 cm sittehøyde har blitt økt til en litt mer naturlig og brukertilpasset høyde. Neste steg er å få på plass tre plater som utgjør sittebenker innvendig, før veggelementene må fraktes opp fra parkeringsplassen og settes opp. Mannskapet har troa på at dette skal gå fint, men litt spente er de likevel.
– Så spørs det om vi får alt til å passe sammen. Det er jo skåret på en jig med laser, forklarer John-Helge før de to gyver løs med skrumaskin på dagens siste skruer.
https://avisahemnes.no/2022/06/planlegger-tursti-og-gapahuk-tilpasset-bevegelseshemmede/