Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Jeg er en av flere partiuavhengige ressurspersoner som deltar aktivt i Grønt Hemnes. Denne nye samlingen av grønne og kloke hoder, hvis alle har særegne ressurser og interesseområder. Sammen utgjør vi et solid fellesskap med de beste ønsker for Hemnes kommune.
Man kan saktens spørre seg hva som menes med grønt? Mange vil kanskje assosiere grønt engasjement med høy grad av moralisme, bastante meninger og føringer som begrenser hvordan vi skal leve våre liv. Slik trenger det ikke å være.
Etter min mening er det fullt mulig å være grønn på den kloke måten. Der vi jobber for å forme en fremtid med tilpasninger som er forankret i fornuft og som folk flest kan si seg enig i. Tilpasninger som hver enkelt kan se er et gode for seg selv og sine og ikke minst – generasjonene som kommer etter oss.
Det grønne er etter mitt syn en levemåte som går minst mulig i konflikt med og er i størst mulig samspill med natur, klima og miljø. På samme tid som vi ivaretar våre grunnleggende behov og beholder en høy livskvalitet.
Med grunnleggende behov mener jeg nok, sunn og sikker mat. Rent vann. Gode arbeidsforhold og et godt sosialt fellesskap. Tak over hodet til en fornuftig penge. Nok energi til å holde varmen og holde nødvendig infrastruktur og ulike virksomheter gående. Sikkerhet i både samfunnsøkonomisk og sikkerhetspolitisk forstand. Trygghet til å få være den vi er og muligheter for at alle kan bidra positivt til lokalsamfunnet på sin måte.
Jeg er opptatt av at Hemnes kommune skal bestå som en grønn flekk med mye vill natur og et bærekraftig og godt forvaltet landbruk. Dette betyr ikke at jeg er i mot industri, men jeg synes vi skal være selektive når det gjelder hvilke aktører som skal få lov til å etablere seg hos oss.
Eventuell industri bør plasseres på et område der naturen allerede er nedbygget, ikke ta så mye av vår vannkraft at det går ut over befolkningen og andre virksomheter, samt skape arbeidsplasser som er ment til å vare over tid.
Et av mine største ønsker er at kommunen tilrettelegger enda bedre for et landbruk som er økonomisk bærekraftig for bøndene og håper i alle fall at vi klarer å forhindre at flere legger ned driften.
Siden jeg er sykepleier er jeg naturligvis opptatt av helse. I dag gjør vi mye for å reparere og mindre for å forebygge dårlig helse. Jeg mener at vi kan gjøre mye mer for å forebygge, noe som er forenlig med grønne aktiviteter. For eksempel fysisk aktivitet i friluft, velge lokalprodusert mat og lære seg nye praktiske ferdigheter.
Det er ikke til å komme fra at vår kommune i sin tid gikk fra velstand til å havne på Robek-lista. Nå er vi heldigvis ute av den, men en fornuftig økonomistyring er en nødvendighet i årene som kommer.
Dette krever at vi foretar noen prioriteringer som for enkelte vil være upopulære. Vi kan ønske oss mye, men det lite sannsynlig at alt blir oppfylt.
Plattformen til Grønt Hemnes preges av hvilken retning vi ønsker å bevege oss mot, fremfor konkrete løfter som vi kanskje ikke får til å innfri. Partiet er også innstilt på å et godt samarbeid med andre partier, uavhengig av farge, noe jeg ser på som svært positivt.
Jeg vet at vi allerede har mange kloke og velmenende hoder i lokalpolitikken. Likevel mener jeg at kommunen har godt av et friskt grønt pust.
Fra dag én har vår grønne gruppering jobbet med å fremme et debattklima der vi lytter til hverandre med velvilje og raushet, også i saker der vi er uenige. Om det har gått en kule varmt noen ganger, har tilgivelse og forståelse kommet raskt på banen og skapt fred.
Den store takhøyden og romsligheten for å være den man er, bidrar sterkt til at Grønt Hemnes er et fellesskap som jeg trives i.
Jeg står ikke på listen i år, men er åpen for å delta mer aktivt ved neste kommunevalg.
Enn så lenge fortsetter jeg mitt engasjement som en partiuavhengig ressursperson for Grønt Hemnes som har Svein Hammer (MDG) og Petter Yksnøy (Venstre) på topp.
Jeg håper at vår grønne liste fremover vil få flere medlemmer og at flere gjør som meg og stemmer på Grønt Hemnes i år.
Lena Stien