Dr. Larsen med sin stab inviterte til vakre toner og intense latterkuler da de med sin konsert «Folkemedisin» åpnet jazzfestivalen på Hemnesberget.
I køen som oppsto ved inngangen 40 minutter før konsertstart, var det noen publikummere som bekymret seg for at det skulle tomme seter i kirken på den offisielle åpningen, men det viste seg raskt å være ubegrunnet uro. Kirkebenkene var fylt opp med folkemusikkentusiaster på slaget 18.00.
Hederstegn
Før konserten kunne begynne ble det delt ut både blomster og gaver. Ordfører Paul Asphaug og festivalsjef Marte Præsteng ga hverandre hver sin oppmerksomhet, og på vegne av festivalen var det fire frivillige som fikk en ekstra oppmerksomhet for arbeidet de har gjort for festivalen. Hans-Petter Skjæran, Hanna Skjæran, Marte Præsteng og Solveig Tamnes fikk en gave laget av sølvsmed Merete Mattson.
Bandet
Gruppen som har eksistert siden 1996, har funnet frem og tatt i bruk lokale folkemusikktradisjoner fra Helgeland. Melodiene er stort sett samlet inn av Ole Rabliås og Ove Larsen selv. Bandet har siden den tid bestått av ulike medlemmer, men kveldens besetning besto av;
Ove Larsen på fele, Bodvar D. Moe på tangenter, Rune Mathisen på perkusjon, Børge Petersen-Øverleir på ulike gitarer, Holger Chr. Sjåvik med bass og gitar, og sist, men ikke minst – Tor-Petter Aanes på tangenter og vokal.
Så med den musikalske tyngden på scenen vanket det ingen tvil om at åpningskonserten ville bli en suksess. Det er jo også verdt å nevne at denne konserten er det mest lokale innslaget dette helgen, der flesteparten av medlemmene har tilknytning til kommunen.
Musikalsk og humoristisk innhold
Ove Larsen ledet publikum igjennom kveldens repertoar med innslag av humoristiske anekdoter av mer eller mindre sannferdig karakter. Store deler av musikken bandet spilte hadde sitt opphav fra Bleikvassli, og av den grunn så fikk publikum innblikk i mange røverfortellinger fra de traktene, på bekostning av bleikvassliværingene, selvfølgelig. Både publikum og band ler så de nesten faller av kirkebenkene.
Larsen, som flyttet fra Korgen til Nesna i 1990, lot selvfølgelig også noen av røverhistoriene gå ut over korgværingene.
Musikken var både lystig og vemodig. Litt av hvert. Publikum fikk blant annet høre en reinlender fra Nord-Røssvatnet, polsdans fra Rana og en brudevals fra Majavatn.
Bodvar Moe var hovedmannen bak arrangementene på kveldens toner og viser, og det viste seg å gjøre musikken skikkelig funky og lytteverdig.
Fin start på festivalen
Undertegnede er ingen musikkjournalist eller anmelder, og har derfor ingen tyngde hva gjelder terningkast – men etter applausen fra publikum å dømme, var dette en braksuksess. Jeg vet også at min onkel i Oslo er superfan av både jazz og Børge Petersen-Øverleir, så da er det ekstra stas for meg å kan sende beskjed sørover om at jeg har fått delta på dette arrangementet.
Alt i alt var dette et fint startskudd på festivalen, og det var liten tvil om at arrangementet passet til sin tittel, da dette var skikkelig medisin for både kropp og sinn. Som seg hør og bør fra en doktor.