Det ble mye støy da Fortescue Future Industries forsøkte å etablere hydrogenfabrikk på Mula. Nå har de flyttet blikket mot andre steder i Hemnes for å etablere seg her i kommunen.
Etter hva Avisa Hemnes erfarer er det området Grindan i Storsundvika, som er en del av Sundsmarka ved Hemnesberget som nå er i søkelyset. Selskapet forsøkte i lang tid å etablere seg på Mula ved Sørfjorden, helt nord på Baklandet.
Planene på Mula vakte mye motstand fordi et gårdsbruk i så fall måte vike til fordel for industri, men kanskje aller mest fordi hele prosessen hadde vært unntatt offentligheten. En rekke av grunneierne i området inngikk da avtale med FFI. To grunneiere, deriblant eieren av landbrukseiendommen, kom derimot ikke til enighet med FFI. Dermed ble planene lagt på is. I den politiske behandlingen av saken er det liten tvil om at det var et klart politisk flertall for en slik etablering.
Avisa er kjent med at det nokså nylig har vært noe dialog mellom partene på Mula, men uten at de kom noe nærmere en enighet. Nå har det altså dukket opp en ny tomt, og heller ikke denne gangen er det ukontroversielt. Området legger ikke beslag på matjord, men det er et populært utfartsområde, og det vil nok være mange som vil ha et ord med i laget.
FFI er et australsk selskap som satser tungt i næringer tilknyttet det grønne skiftet, og som er i ferd med å etablere seg mange steder rundt kloden. Selskapet er eid av en internasjonal gruvegigant som også har virksomhet spredt rundt i verden.
Har kraft
Kraftoverskuddet i vår region har tiltrukket seg mange etablerere av både hydrogen, ammoniakk og datasentre. FFI har lykkes med å få en avtale med Statkraft for levering av kraft, og med kraftleveranse har de et fortrinn konkurrentene for etableringer i regionen i stor grad mangler. For å opprettholde avtalen må det imidlertid framgang i etableringsplanene, men det er usikkert hvor lenge de kan ha opsjon før andre får overta denne leveransen.
– Jeg sier aldri nei til noen ting før jeg faktisk vet hva det handler om
FFIs landsjef for Norge, Thor Magnus Rovik, kommenterer ikke direkte alternativet i Sundsmarka, men bekrefter at de ser på ulike alternativer.
– Fortescue fortsetter å vurdere en rekke lokaliteter for å avgjøre om de er egnet for utvikling av et grønt ammoniakkanlegg i regionen, skriver han i en epost, og fortsetter:
– Dette er en pågående standardprosess ved valg av områder for utbygging. Det involverer en rekke hensyn, slik som tilgjengelighet av areal, nærhet til eksisterende infrastruktur, vannkilder, nettforbindelsesplasseringer, topografi og lokalmiljøet og omkringliggende samfunn.
Ikke skrinlagt Mula
Dette betyr ikke at de har lagt alternativet på Mula bort:
– Vi vurderer fortsatt Mula-tomta da vi har eksisterende avtaler med en rekke grunneiere, men har hørt hva som ble sagt i folkemøtet og vurderer aktivt alternative muligheter.
Rovik avslutter med en lovnad om å gå i dialog om de faller ned på et annet alternativ.
– Fortescue vil igjen gå i dialog med samfunnet, slik vi har gjort, hvis noen andre steder dukker opp som mulige områder for å utvikle grønn industri, og tar gjerne imot tilbakemeldinger på det tidspunktet.
FFI har også planer om et lignende anlegg i Bremanger. Disse planene har kommet litt lengre enn planene i Hemnes, men også der har de møtt lokal motstand.
Naturvernforbundet kritisk
Naturvernforbundet var sterkt kritisk til planene på Mula, spesielt fordi det innebar nedbygging av matjord. Leder i Naturvernforbundet i Rana og Omegn, Frode Solbakken forteller at Naturvernforbundet også har meninger om det nye tomtealternativet i Sundsmarka.
– Konseptet er det samme: Etablering av fabrikk, havn og annen nødvendig infrastruktur i et «grønt» område. Det er gjennomført innledende møter med grunneierne. Konfliktnivået er tatt ned ett hakk på skalaen i forhold til Mula-saka. Det kan jeg si i og med at det ikke dreier seg om nedbygging av matjord denne gangen, og at framgangsmåten med grunneierne framstår som mer «human».
Det er flere årsaker til at Solbakken er skeptisk, også til dette tomtevalget.
– Området er inngrepsfritt med unntak av noen få hytter og tildels brutal skogsdrift, og området er et svært viktig friluftsområde for befolkningen, sier han, og framhever at etablering av ny industrikai i inngrepsfrie deler av strandsonen i Ranfjord-systemet er feil vei å gå.
Vil ha industrien til grå områder
– Etablering av ny industri må skje på «grå» områder preget av eksisterende inngrep, mener han.
– Jeg er ikke overrasket over at vi må forholde oss til denne type saker. Dette vil skje fordi vi har en gunstig situasjon med hensyn til krafttilgang og kraftpris.
Solbakken er kritisk til måten slike prosesser kjøres, og ikke minst hemmelighold:
– Jeg er stadig like bekymret for at prosesser som omhandler allmenne interesser skjer i hemmelighet. Denne gangen ble saka kjent i lokalmiljøet bare to-tre uker etter kontakten med grunneierne var etablert. Min vurdering er at FFI bør komme med en pressemelding snarest, og avholde et folkemøte på Hemnesberget så snart det er praktisk mulig slik at folk flest og organisasjoner kan få korrekt informasjon. Ryktebørsen er ingen pålitelig kilde, men holder til gjengjeld døgnåpent, avslutter den lokale lederen for Naturvernforbundet.
OPPDATERING: Saken er oppdatert 29. august med nytt kartutsnitt og nytt stedsnavn for plassering.