Stefan Olsen har gått fra kontorjobb til en litt mer variert arbeidshverdag hvor «kontoret» skifter fra å ha form som gravemaskin, kirkerom og gravlund. Vi har fått noen ord med Bjerkamannen som har hatt et godt forhold til kirka siden barndommen.
I stillingen som fagarbeider kirkegård har nå Stefan Olsen trådt inn, og er for tiden å se en del på kirkegården i Korgen hvor han utbedrer plenen.
– Du har vært ansatt hos NCP i mange år, og en nyansatt i kirken. Fortell litt om stillingen du har tiltrådt og hvilke arbeidsoppgaver det er det du har nå.
– Jeg er i hovedsak på kirkegårdene i Hemnes kommune. Der er mest graver jeg kjører, men det er også annet vedlikehold som må gjøres. Av og til er jeg inne i kirka og jobber som kirketjener, i forbindelse med gudstjeneste, bryllup og gravferd. Ellers er det behov for diverse vedlikeholdsarbeid.
– Hvordan ser en arbeidsdag ut for deg?
– Den er veldig variert, en dag jobber jeg i gravemaskinen, neste dag kan jeg være i en dåp, et bryllup eller en begravelse, så kan det være montering av en gravstøtte, det er sjelden at en dag er helt lik den andre.
– Hva var det som gjorde at du ønsket å gå fra en kontorjobb og over til denne stillingen?
– Da det ble kjent at NCP gikk konkurs ble jeg arbeidsledig og måtte finne meg en annen jobb. Jeg fikk noen tilbud fra noen bedrifter, men valgte å søke på denne jobben da den ble utlyst. Jeg er glad for at ble jeg tilbudt denne jobben. Jeg har alltid hatt et godt forhold til kirka, og når mine to eldste barn ble konfirmert fulgte jeg gladelig med på alle gudstjenester de måtte være med på i forbindelse med konfirmasjonen. Da jeg var liten hadde vi et orgel hjemme, jeg lærte riktig nok aldri å spille på dette, men jeg hadde en bestefar som spilte og bestemoren min sang. Da ble det som regel spilt mye «Frem fra glemselen» og en del salmer, og jeg ble etter hvert glad i disse sangene. Så du kan på mange måter si at jeg har vokst opp imellom linjene i en gammel salmebok.
– Det har vært mye snakk om gravplassen i Korgen, som etter renoveringen har hatt avsvidd gressmatte i sommer. Du er nå i gang med en jobb her. Kan du fortelle hva som var årsak til at det ble avsvidd, og hvilke tiltak det er som gjøres for å forbedre det?
– Hovedårsaken til at plenen ikke ble bra, vil jeg ikke spekulere i, det kan være flere årsaker. Problemet nå er at vannet ikke trekker ned i bakken, det blir stående oppdemt på plenen, når vinteren kommer fryser det og man får isbrann skader på plenen. I tillegg er bakken under steinhard, og det er en del større steiner. Det vi gjør nå er at vi fjerner plenen som er skadet, vi graver ned ca 0,5m med en dyrkningsskuffe for å løse opp massen litt og fjerner steiner, kjører på med ny matjord og planerer før vi sår inn på nytt igjen. Håper og tror at dette bidrar til at det blir bedre. Vi ser at der det tidligere har blitt gravd på kirkegården er plenen grønn og fin.
– Gjør disse utbedringene på gravplassen at besøkende på gravplassen må ta noen særlige hensyn? I såfall hva?
– Nei det er ikke noe spesielt besøkende trenger å ta hensyn til, det vil til tider bli liggende noen dunger med jord og stein mens jobben pågår, så det kan være lurt å se at man ikke snubler i noe. Det kan til tider være litt hektisk og det er ikke alle dager jeg kan bruke tiden til holde på med plenarbeidet, så jeg får bare be om litt tålmodighet fra besøkende på kirkegården, og er det noe noen lurer på er det bare å spørre.
– Har du hatt noen spennende/ skremmende/ livlige opplevelser i jobben på gravplassen?
– Radioen i gravemaskinen lever litt til tider sitt eget liv, og men jeg velger å tro at det helst er en feil fra fabrikken som gjør at den slår seg på og justerer volumet av seg selv. Ellers tror det mest skremmende var da jeg skulle opp i klokketårnet på Bjerka, der ble jeg møtt av tusenvis med fluer som ikke var noe særlig interessert i besøk.
Stefan om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Det beste må uten tvil være folkene og naturen vi har i Hemnes Kommune.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Det er mange som har fortjent en stor bukett blomster, alt fra frivillige som stiller opp for kommunens innbyggere til lokalpolitikere som tør å stå opp for det de tror på. Men jeg velger å gi den til min kone Trine, som har stått ved min side i tykt og tynt nå i 25 år, det anser jeg som en større bragd enn månelandingen i 1969. Den fortjener hun uten tvil.
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Det må være bilen. Vi har et dårlig kollektivt tilbud i Hemnes, og det er vanskelig uten bil.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Det må være og få opp et samfunnshus på Bjerka, det er det etter mitt skjønn et stort behov for.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Det er hemmelig. Jeg kan ikke fortelle hvor mitt favorittsted er, for det er dit jeg går for å plukke kommunens fineste multe. Men kan si så mye som at det er i skogen.