For åttende gang arrangeres det «utfløttarstemne» i Bardal. Stemnet finner sted med fem års mellomrom, og i år er arrangementet lagt til 26. – 30. juli.
I ei pressemelding forteller stemnekomiteen at den lille bygda hvert femte år siden 1988 har trommet sammen alt og alle som kan krype og gå til komiteer, til kaffekoking og til dugnadsarbeid.
– Dette gjør vi for å stelle i stand noen dager med en heidundrende feiring av oss sjøl og alt vi klarer å få til, sier Sylva Angelsen, leder av stemnekomiteen, som for øvrig består av medlemmer fra Bardal ungdomslag, Bardal helselag og Bardal lokalhistorie- og museumslag.
– Og vi gjør det med et lite håp om å friste noen til å bli innflyttere, legger hun til.
Minnesmerker
Allerede fra første «utfløttarstemnet» i 1988 har det vært et mål om at det skal stå igjen et synlig tiltak i bygda for ettertiden. I 1988 ble da det første prosjektet å restaurere det gamle sceneteppet fra ungdomshuset i Bardal, malt av Magnus Sørensen.
Et samarbeid gjennom flere år mellom bygdefolket, Leirfjord kommune og Vefsn Museum førte til at Wangbrygga sto ferdig restaurert, og kunne innvies under stemnet i 1993. I tillegg fikk Bardal helselag satt opp en æresbauta for å hedre medlemmene av Nasjonalforeningen for folkehelsen, som gikk foran i kampen mot tuberkulosen og for en bedre folkehelse. Så vidt vites er dette fortsatt landets eneste minnesmerke i sitt slag.
I 1998 sto Borgen ferdig restaurert, og har med årene blitt et kjært landemerke og turmål i bygda. Også vardevaktbua på Veten sto restaurert til stemnet i -98.
I 2003 ble det åpnet en samlingsplass for bygdefolket, Floen, med bålplass og ei tømmerhytte, og til stemnet i 2008 ble det bygget bru over Bakkaelva, slik at det skulle bli noe enklere å komme seg ut til fine turområder.
I 2013 ble det reist en skulptur av «Mastermo-tøbba», heksa som angivelig skal ha blitt brent på Bardalsøya. Skulpturen er laget av Ståle Botn.
Hovedprosjektet for stemnet i 2018 var et minnesmerke over innbyggerne i bygda, og bildene av 118 Bardalsværinger som bodde i Bardal dette året henger nå på Bardal bygdehus.
Utfløttarstemne 2023
Som minnesmerke etter årets stemne har samlingsplassen i Floen fått en omfattende oppgradering.
– Floen friluft vil bli åpnet med brask og bram fredag 28. juli, med snorklipping og med utekonsert med hele fire band. I tillegg vil vi få høre Kor Artig, et pop-up bygdekor som skal kore til en av sangene, avslører Angelsen.
Videre i pressemeldingen forteller komiteen at de med årets «utfløttarstemne» ønsker å vise noe av musikkgleden som til tider har herjet i bygda, både i fortid og i nåtid. Det blir gjensyn og gjenhør med musikkhistorien i bygda, både gjennom foredrag, kåserier, bilder og film.
– Vi kommer til å få høre ny musikk og gammel musikk, og ikke minst, både nye og gamle musikere, forteller Angelsen.
– Noen av musikerne er kanskje ukjente for bygda, men i alle band er det minst én person med tilknytning til Bardal. Under åpningskonserten i Bardal kirke blir det urframføring av et bestillingsverk, skrevet av Trond Jøsevold. Musikere er blant andre Jostein Grolid og Michael Grolid, bratsjist i verdensklasse, fortsetter hun.
– Wangbrygga har som vanlig åpent fra torsdag til og med søndag, og i tillegg kan vi by på sangtime, andeløp, salgsutstillinger, flere spektakulære turer, triatlon, åpen gård, flere konserter, spillturnering og mye mer. Totalt er omkring 100 frivillige i aksjon, avslutter stemnekomiteens leder.