NRKs serie «Demenskoret» ble stor suksess, og høstet sågar Universitetet i Oslos menneskerettspris nå i sommer. Det har i kjølvannet av denne serien blitt opprettet en rekke kor inspirert av dette, og til høsten blir det oppstart av Hemnes kommunes egen versjon av demenskor.
TV-suksessen «Demenskoret» med programleder Ingrid Gjessing Linhave har inspirert til opprettelse av liknende kor i det ganske land. Nå er det Hemnes kommune sin tur, og de deler på sin nettside at de i samarbeid med kulturskolen skal starte opp demenskor. Charlotta Johansson og Elisabeth Knutsen fra kulturskolen skal være med som veiledere og skal stå for musikk og sang. Vi har fått Charlotta i tale for å fortelle litt mer om dette, og hva som er tanken bak det lokale demenskoret.
– Kan du fortelle litt mer om oppstarten av demenskoret i Hemnes kommune, hvem det skal være tilbud for, og organisering?
– Demenskor er et tilbud for hjemmeboende personer som lever med demens. Personer med demens har, som alle mennesker, mange resurser. De kan mestre mye hvis vi legger til rette for det. Det er viktig for dem, som for oss alle, å få anledning å oppleve sang og musikkglede og å knytte vennskap gjennom fellesskapet som musikken gir.
– Demenskoret er samtidig tenkt å være et tilbud for de nære pårørende. Når deres kjære øver i koret så får de pårørende et pusterom hvor de har mulighet til fellesskap med andre pårørende. Mange kan føle seg alene og slitne i den situasjon de står i, og det å ha en arena hvor pårørende kan møtes regelmessig kan være veldig positivt. Vi har ikke lagt noen konkret plan ennå for pårørende-aktiviteter. Vi tenker at de som melder seg på skal få være med og utforme dette tilbudet etter ønskemål og behov. Det kan for eksempel være aktiviteter som ledet samtalegruppe, gå turer sammen, yoga, gymnastikk, eller bare uformelt samvær.
– Korøvelsene blir annen hver uke ved Korgen Samfunnshus, med oppstart i oktober.
– Trenger de kommende kormedlemmene å ha erfaring med korsang?
– Man trenger ikke å ha erfaring med å synge i kor fra før og det er ingen krav til ferdigheter. Man kan være med i demenskoret uansett alder eller i hvilket stadium man er i sykdommen. Koret er et tilbud for alle som tror at de kan ha glede av det.
– Hvilken musikk tar dere sikte på å bruke?
– Før oppstart av koret vil vi treffe alle korsangere og pårørende for et kartleggingsintervju. Vi vil kartlegge hva slags musikk de liker og hvilke sanger de har hatt et nært forhold til gjennom livet. I korøvelsen er det ikke fokus på å lære noe nytt, det er fokus om å plukke fram det korsangerne har kjennskap til fra før. På den måten stimuleres hukommelsen og vi skaper en arena for mestring.
– Hva kan deltakerne forvente av korøvelsene?
– Korøvelsen vil bli rammet inn i sosialt samvær. Vi starter med kaffe, og etter øvelsen spiser vi lunsj sammen. Det sosiale omkring korøvelsen er veldig viktig. Alle skal føle seg velkommen, og det skal være trygge rammer rundt det vi gjør. Vi vil ha frivillige hjelpere med i korøvelsen som støttespillere som kan rekke en hånd når det trengs.
– Vi vil gjøre oppvarmingsøvelser hvor vi får trene pust, stemmebånd og diksjon, og vi vil øve på sanger deltakerne kjenner fra før. Det vil til enhver tid bli tatt hensyn til de eventuelle utfordringer de enkelte sliter med, og tempoet i øvelsen vil være tilpasset deltakernes evne.
– Hva håper dere å få ut av dette?
– Å synge kan gjøre mye med oss mennesker. Korsang kan fremme avspenning og positive følelser og gjør oss i godt humør. Det kan bidra til å redusere angst og depresjon og forbedre livskvaliteten. Videre stimulerer det hukommelse, språk og bevegelse. For en person med demens kan det å vedlikeholde funksjoner via aktivitet bidra til å bremse utviklingen av sykdommen.
Musikk gir også opplevelse av kommunikasjon med andre, selv om kanskje språket svikter. Jeg håper og at koret vil gi mestringsopplevelse og en følelse av samhørighet.
– Kan du fortelle litt om din egen bakgrunn, og hvorfor du er med på dette prosjektet?
– Jeg studerte klassisk gitar og pedagogikk ved Musikkhøgskolen i Oslo. Etter utdanningen ble jeg en ivrig sangelev og studerte klassisk sang hos diverse pedagoger, samtidig som jeg arbeidet som kulturskolelærer og ledet noen små kor. Jeg og mannen flyttet til Mo i 2008, men har nå bodd på Bjerka siden 2013. Her har jeg arbeidet ved Rana kulturskole, og nå også ved Hemnes kulturskole.
Jeg ser hver uke i arbeidet mitt når jeg synger på demensavdelinger i Hemnes eller har allsang med eldre på Mo, de positive effektene det å synge har hos mennesker. En dame fortalte meg, for eksempel, at etter at hun begynte å delta på allsang så har hun fått livet sitt tilbake, og hun trenger hun ikke lengre sin antidepressive medisin.
Så når jeg ble spurt om å være med og starte demenskor, så var det veldig naturlig å takke ja til det. Denne type arbeid er blant de mest meningsfulle og viktigste arbeidsoppgavene jeg har i kulturskolen.
Charlotta om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Det beste med Hemnes er nærheten til naturen, og alle flotte mennesker jeg etter hvert er blitt kjent med her. Og at det er så rikt kulturliv, til tross for at kommunen er liten.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Jeg ønsker å gi en blomsterbukett til de voksne som støtter opp i Korgen skolemusikkorps ved å selv spille i korpset sammen med barna. Uten dem ville vi ikke ha hatt et skolemusikkorps i Korgen, da det for tiden er så få medlemmer. Tusen takk til dere!
– Hva greier du deg ikke uten i Hemnes?
– Mannen min. Uansett situasjon så har han fornuftige råd. Uansett hva som går i stykker så kan han reparere. Når noe praktisk må løses så lager han en oppfinnelse. Når det er noe jeg ikke vet eller forstår så kan han forklare. Bestandig.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Skulle ønske at kommunen kunde trylle frem en vedfyrt badstue som kunne stå på Bjerkastranda for kommunen sine innbyggere. Hadde ikke det vært flott?
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Siden jeg er oppvokst med sjø og båt så har jeg alltid ønsket å bo nært vann. Så mitt svar er nok smul sjø. Men det å ha både hav og fjell et steinkast bort er en stor luksus.