Dette er et leserinnlegg. Innholdet står for skribentens regning.
Verden står overfor et sammensatt natur-, klima- og miljøalvor. Det hjelper ikke å løse det ene, dersom vi samtidig forverrer det andre. Hemnes MDG legger til grunn at helheten av våre valg må være til det beste for både naturen, klimaet og vårt lokale livsmiljø.
Med disse ordene innledes kapittel 2 i årets valgprogram. Ordene er preget av min bok «Grønt manifest». Her beskriver jeg hvordan naturen og menneskene er vevd inn i en felles helhet. Vår tids største utfordring er å gjenskape en balanse som har gått tapt de siste 200 årene.
Natur/menneske-veven omtaler jeg det som. I boka utforsker jeg hvordan vi kan leve og ha det godt i et blomstrende samfunn, samtidig som vi tar mye mer hensyn til naturmiljøet. For å klare dette må vi endre kurs, ikke bare uti verden, men også lokalt.
Vi bor i en kommune med rik natur, fra smul sjø via skog og mark til evige snø. Å ivareta det vi har er en grønn kampsak. Både fjellområdene, skogen, slåttemark og beiteområder, myrer og våtmark, ferskvann, elvene og fjorden må verdsettes. Sånn er det ikke i dag. Tvert imot ofres natur jevnlig på økonomiens alter. Derfor trenger ethvert Formannskap en sterk, grønn stemme, som kan tale naturens sak.
Med dette som basis fremmer Hemnes MDG en rekke forslag. Vi vil bruke lovverket, skape forpliktende planer, verne natur og matjord, la kantsoner mot vann og vassdrag stå uberørt, redusere kantslåing langs veiene – og: utpeke én fugl og én blomst i Hemnesnaturen, og bruke dette til å løfte fram naturmangfoldets verdi.
Tiden er overmoden for at Hemnes vedtar arealnøytralitet. Det betyr at vi skal gjenbruke områder som alt er nedbygd – og hvis vi ender med å bygge i urørt natur kreves det avbøtende tiltak, eller restaurering av tapt natur, eller at naturen gjenskapes et annet sted.
Alt dette skal vi klare, samtidig som vi tar medansvar for menneskehetens største utfordring på tusenvis av år: å begrense vår påvirkning på klimaet. Også her er MDGs program preget av mine grønne bøker, spesielt når vi slår fast at klimapolitikken rommer to hovedspor:
- Tekniske løsninger for å redusere utslipp av klimagasser fra produksjon av energi og mat, transport, bygninger osv.
- Justering av verdiene og levemåten vår, med reduksjon av forbruket og arbeid for å skape et mer klimavennlig samfunnsliv.
Hemnes MDG ønsker selvsagt effektive, tekniske løsningsgrep, men samtidig bør vi søke et godt liv uten å underkaste oss vekstens tvang. Forslagene våre rommer bl.a en forpliktende klimaplan som tydelig klargjør hvordan vi kan redusere utslippene, gode rammer for mer bildeling og bruk av sykkel/elsykkel, fokus på sirkulær økonomi og småskala energiproduksjon – og: en ordning der frivillige får utforske muligheten til å leve mest mulig klimavennlig i Hemnes.
I tillegg er vi veldig bevisst koblingen til naturtemaet. Naturlig binding av karbon i jordsmonnet, gjennom vern av skog og myr, pluss dyr på beite og et mer regenerativt jordbruk, er en form for karbonlangring som har vind i seilene. Hemnes kan gjøre mye her, vi kan bli en foregangskommune.
Å stanse naturtapet og begrense vår påvirkning på klimaet er noe vi alle har medansvar for. Samtidig må vi ta lokal forurensing på alvor. Det var her miljøkampen startet på 1960-tallet. Siden er mye gjort for å begrense forurensing og forsøpling.
Den jobben må fortsette. Vi bør håndheve forurensingsloven, stanse spredning av miljøgifter og plastfragmenter i naturen, støtte frivillig oppryddingsarbeid, styrke tilbudene for levering av søppel – og: bli flinkere til å se avfall ses som ressurser som kan gjenbrukes i den sirkulære økonomien.
Helheten i det jeg har nevnt her er selve grunnmuren for MDG som politisk parti. Samtidig vet vi at også Venstre har vært et aktivt miljøparti siden 1970-tallet. Det sterke budskapet i programmet til Hemnes MDG er derfor noe felleslisten Grønt Hemnes vil fremme med samlet styrke.
Svein Hammer,
leder i Hemnes MDG og førstekandidat for Grønt Hemnes