Et innsparingsforslag fra i fjor har vandret en kronglete vei, og er trolig på vei til enda en behandling eller to.
I forbindelse med budsjettbehandlingen i desember vedtok kommunestyret å flytte ungdomsklubben på Finneidfjord fra leide lokaler til egne lokaler i tilknytning til skolen. Flyttingen skulle gi en årlig besparelse på 152.115 kroner. Det er Hemnes Boligstiftelse, HBS, som eier lokalene. Kommunen sa opp leieavtalen etter budsjettmøtet i desember.
Mange av politikerne lot til å tro at når vedtaket om endring i skolestrukturen ble nedstemt 23. februar, ja, så ble også dette vedtaket reversert. Slik var det ikke, dette var to ulike saker, og da saken dukket opp på nytt i vår skapte det både følelser og anger.
Det har ført til at saken har vært oppe til diskusjon flere ganger, og kommunen har fått forlenget leieavtalen ut over oppsigelsesperioden i påvente av en endelig avklaring.
Bygning til lavpris
Ifølge sakspapirene fikk ordføreren allerede 21. april et tilbud om å kjøpe lokalene for 1 million kroner.
Formannskapet vedtok deretter 25. april å be administrasjonen utrede en sak der dagens leide lokaler ble kjøpt for videreføring av klubb i lokalene.
Dette tilbudet ble imidlertid ikke akseptert, kommunen ønsket å få klarlagt bygningens beskaffenhet før de gikk til kjøp.
Da saken ble behandlet i kommunestyret var det mange taletrengte, og stor uenighet om hva som er en tilfredsstillende løsning.
Habile og inhabile
Før saken ble åpnet for behandling i kommunestyret ble både Mette Varem og Otto Jonny Derås, begge fra Arbeiderpartiet, erklært inhabile. De sitter i styret for Hemnes Boligstiftelse som eier bygningen. Tor Aksel Ulriksen ba også om å få sin habilitet vurdert ettersom han jobber i ungdomsklubben. Han ble ikke vurdert som inhabil, og fikk delta i saken.
Det var mange som ønsket ordet i saken, og aller først var Ove Johan Kvalbukt (Sp).
– Dette er positivt, her kan vi løse noe som var uheldig. Det er ikke overvettes dyrt, og avhjelper ungdommen på en god måte. Vi skal øke de kommunale inntektene, det kan vi gjøre gjennom næringsutvikling eller gjennom å få flere til å bosette seg. Dette gir økt bolyst, så dette støtter Senterpartiet.
Lars Tore Hatten (Ap) hadde en helt annen oppfatning av saken enn Kvalbukt.
– Kvalbukt får det til å høres ut som det er bortfall av et tilbud, det er det slett ikke. Vi går mot vår egen strategi om å bruke mindre areal om vi kjøper denne bygningen. Jeg har hørt at både klubbleder og skoleeier er fornøyd med den nye løsningen, sa han, og fremmet det opprinnelige forslaget om å flytte ungdomsklubben inn i skolens lokaler.
Kommunalsjef for oppvekst, Sølvi Åsheim fortalte at det hadde vært flere befaringer.
– Den første var i de gamle SFO-lokalene. Da var man ikke tilfreds med løsningen. Senere har det vært en ny befaring der også de gamle barnehagelokalene ble tatt i bruk. Denne løsningen virker som en minnelig ordning for partene.
Vil ha klubb med mindre pengebruk
Chris Erik Haugli (H) var opptatt av å beholde aktiviteten, men bruke mindre penger når det var mulig.
– Det er bra at det er ungdomsklubb på Finni, men det er dyrt. Vi kan altså spare 180.000 kroner i året bare på driften om vi flytter klubben inn i skolens lokaler. Det må være mulig å drive klubben i kommunens egne lokaler. Vi forsøker fortvilet å redusere areal, nå skal vi kjøpe 200 kvadratmeter til. Dette er et tilbud som går til ca. 40 unger, det blir en ekstra kostnad på 5-6.000 per unge bare i ekstra driftskostnader om vi velger denne løsningen. Dette kommer i tillegg til lønn og andre kostnader, så det er et ganske dyrt tiltak. Jeg mener ikke at vi skal ta tilbudet bort, men at vi flytter klubben og sparer mye penger.
– Dette er en viktig sak for Finni, og for de unge på Finni, sa Wivian Mediå Horseng (SV).
– De må få være der de er. Det er ikke viktig om det kjøpes eller leies, jeg skjønner ikke hvorfor ikke boligstiftelsen kan fortsette å leie ut, de er jo til for oss.
Utredning uten søkelys på aktivitet
Også Kåre Nilssen (SDH) mente dette var en viktig sak for Finneidfjord.
– Saksutredningen går bare på areal og kostnader, ikke på aktiviteten i bygget. Ungdomsklubben på Finni har blitt stemoderlig behandlet av Hemnes kommune. Det ble opprettet ungdomsklubber på alle tettsteder unntatt på Finni, de måtte opprette en privat. Omsider ble det klubb i kommunal regi, men nå står de først i køen for nedskjæringer.
Tor Aksel Ulriksen (R) var neste på talerlista.
– Jeg har vært på befaring. Om vi skal ha inn alt vi har av utstyr i de nye lokalene sitter vi igjen med ca. 0,9 kvadratmeter per unge. Det ble sagt at klubbleder er fornøyd, det er han ikke. Dette forslaget vil bli en kraftig forringelse av dagens tilbud.
– Har vi flere alternativer?
Vidar Lenningsvik (SDH) fortalte at han var forvirret.
– Jeg trodde bare det var ett alternativ, at det ikke gikk å flytte inn i skolens lokaler. Jeg er enig i at vi ikke skal sløse, kan noen fortelle om dette er mulig eller ikke?
Han fikk litt hjelp fra kommunedirektør Amund Eriksen.
– Slik jeg ser det er det to alternativ som er mulig, men det ene er mye bedre enn det andre.
Skolesjef Rolf Arne Westgård tok så politikerne med på en oppsummering av saken.
– Dette er en sak som har gått fra oktober, da det ble lansert som et nedtak for å spare inn penger uten å fjerne aktivitet. Opprinnelig forslag var å benytte de gamle barnehagelokalene. Under den første befaringen foreslo skolen at de skulle benytte de gamle SFO-lokalene. Tilbakemeldingen på dette var at dette ikke var akseptabelt. Senere foreslo rektor disse lokalene med tillegg av de gamle barnehagelokalene. Det blir noe sambruk der SFO bruker noe av lokalene på dagtid. Om disse lokalene ikke er tilfredsstillende for ungdomsklubb sliter vi vel med å bruke dem til SFO også.
Greier ikke å redusere arealbruken
Tone Bente Båtstrand Husnes (H) fant det utfordrende å få ned volumet av kommunalt areal.
– I denne saken er det ikke snakk om å legge ned en ungdomsklubb, vi skal bare flytte den. Selv ikke da greier vi å redusere, så når skal vi da greie det? Det er mange gode argumenter for å flytte. Det er et veldig flott uteområde ved skolen, og det er mye bedre trafikksikkerhet. Vi må tenke flerbruk, det gjør de ved de andre ungdomsklubbene i kommunen.
Lars Tore Hattens forslag om å flytte klubben fikk bare Aps og Høyres stemmer, og falt dermed.
Det opprinnelige forslaget fra formannskapet var å ha en intensjon om å inngå kjøp, men med forbehold om at tilstandsrapporten er tilfredsstillende. Dette forslaget ble satt opp mot Kåre Nilssens forslag om å kjøpe bygningen uten noen som helst forbehold, heller ikke kjøpesum.
Hva ble vedtatt?
Nilssens forslag fikk stemmene fra SV, SDH og Sp, og fikk dermed flertall. I pausen etter at saken var avsluttet oppsto det flere diskusjoner om stiftelsens opprinnelige tilbud fortsatt sto ved lag, og ikke minst, om vedtaket i realiteten var et klarsignal å kjøpe bygget, uavhengig av om kjøpesummen ble endret. Da møtet startet opp igjen ba derfor kommunedirektøren og møtet om vurdering av hva hans forslag egentlig innebar. Kommunedirektøren kom ham til unnsetning, og fortalte at han oppfattet det slik at han hadde fullmakt til å kjøpe bygget for 1 million.