Trude Lind Oftedal er årets festivalkunstner under Hemnesjazz. Vi har fått noen ord med den entusiastiske dama, som gleder seg til å komme tilbake til Hemnes.
Årets festivalkunstner under Hemnesjazz gleder seg til å komme tilbake til Hemnes. Energiske Trude Lind Oftedal (55) ble født i Trondheim, men har trådt noen av sine barnesko på nettopp Hemnesberget.
Hemnesjazzen skriver i et presseskriv at de gleder seg til å presentere den sprudlende dama og hennes kunst.
Kunstneren selv forteller til Avisa Hemnes at hun gikk både første og andre klasse på Hemnesberget. Hun er bosatt, og arbeider på Andenes hvor hun driver eget atelier og galleri: TLO. Hun har også jobbet som lærer i kunstfaget.
Har tegnet hele livet
Trude forteller at hun har hatt tegningen med seg hele livet, og hun begynte på dekormaleskole som ung, noe som innebar maleteknikker som krevde blanding av pigmenter og olje.
– Jeg utviklet etter hvert en alvorlig allergi mot dette, ble veldig syk og måtte gi meg med det. Så traff jeg min mann på Andøya og bosatte meg her, hvor jeg har blitt boende.
Oftedal har også et svennebrev i frisørfaget, og gikk tilbake til det mens barna var små.
– Årene går, vet du, og jeg tenkte at jeg måtte fortsette og komme i gang med kunsten. Barna flyttet hjemmefra, og da ble det mi tid.
Kunstneren forteller at hun lager mye illusjonsmalerier, noe hun også gjorde på dekormaleskolen.
– Jeg hadde jo tegnet hele livet, så det var ikke sånn at jeg plutselig begynte å tegne på grunn av allergien, forklarer hun og deler videre:
– En sommer fikk jeg et digitalt tegnebrett, og så at jeg kunne bruke maleprogram digitalt. Så det er det jeg gjør nå, med håndtegninger som utgangspunkt, og som jeg scanner og bearbeider digitalt og så i et collagearbeid etterpå.
Blir inspirert fra hun står opp
Inspirasjon henter hun fra livet rundt seg, via sanseinntrykk av ulike slag. Hun lar seg lett inspirere av mennesker og musikk.
– Jeg er veldig opptatt av spesielle mennesker som jeg møter på gata, sier hun entusiastisk.
– Så er jeg opptatt av politikk, klima og andre mennesker generelt. Sanninga er at man blir inspirert fra man står opp til man legger seg. Som fra radioen, en sang for eksempel. Jeg har bilder som henspeiler til tekster gode musikere har skrevet, oppgir hun.
En vanlig dag i kunstnerens liv består av mange timer med kreativ utfoldelse og tegning.
– Jeg er en morgenfugl og står opp i 6-tiden, tar opp tegneblokka, hører på radioen og lar meg inspirere. Noen ganger tegner jeg bare for å trene opp øyet, andre ganger blir det noe av det. Jeg tegner også senere på dagen, så det kan bli 6 timer med tegning i løpet av en dag.
Å velge ut kunstverk til utstilling kan innimellom bli en utfordring, da Trude har vært en særdeles ivrig produsent.
Hun ler og forteller:
– Det har vært en masseproduksjon her, skjønner du. Jeg må begrense meg litt, da det blir vanskelig å velge hva som skal få bli med meg på utstilling. Det er nesten et luksusproblem.
Skriver romaner med bilder
Oftedal beskriver seg selv som en lesehest, men som selv ikke er så god til å skrive.
– Men for oss mennesker som har noe på hjertet kan historier fortelles gjennom tegninger. Det er driven min og det aller viktigste for meg. Mine bilder er min roman. Men man skal ikke fortelle alt om hva ei tegning betyr for en. De som skal se på kunsten kan få lage sin egen historie.
– Du har et lekent uttrykk i noen av bildene dine. Hva vil du kommunisere med kunsten din?
Trude ler. Ja, jeg er glad i karikaturer, og de verste tør jeg ikke vise frem. Hun klukkler før hun fortsetter:
– Men det er ikke dem jeg lever av. Det er ikke de som selger mest.
Trudes bilder har med seg budskap, som mottaker kan få spekulere i og forme ut fra eget liv og erfaringer. Bildene har mange detaljer som man oppdager ved nærmere øyensyn. Her finnes både ro og dramatikk.
– Du har på nettsiden din følgende sitat:
Jeg er en herlig dust .
Som gjør så godt jeg kan.
Og det holder i massevis.
– Kan du fortelle litt om det?
– Det kommer fra et frisørkurs på 90- tallet, hvor vi lærte det og så har det vært med meg siden. Nå har jeg kommet på et sted i livet hvor man ikke kan sitte og vente. Man må bare kjøre på, og det er ikke så farlig å feile litt på veien. Det gjør vi alle. Det ordtaket rommer mye, men for meg er det der det ligger. Ingen ting er perfekt, meddeler hun.
– Du vet, det er typisk for nordmenn å være beskjedne, og ikke tro at vi har noe å fare med, eller at vi er noe. Jeg har mange tegninger basert på Janteloven, og jeg synes vi må tørre å tro på oss selv og stikke oss litt frem.
Bilder og performance
Med seg til vernissagen har Trude to skuespillerstudenter, deriblant sin egen datter.
– Alle vernissager har jo musikk eller noe, og disse to skal være med på åpninga mi på Hemnesberget. De jobber intuitivt i en performance, som det kalles, opplyser hun.
I fjor sommer besøkte Trude Hemnesberget for første gang etter at hun som barn flyttet der fra. Hun var på ferie i Mo i Rana og heiv seg i bilen sammen med ei venninne for å dra på besøk til kunstneren Yvonne Rosten som bor på berget.
– Jeg hadde jo ikke vært på Hemnes siden jeg var lita, og husker de store husene og den store byen. Du vet hvordan alt virker så svært når man selv er lita, ler hun.
– Vi hadde en veldig hyggelig dag, så jeg ble så glad for å bli invitert til å være festivalkunstner til årets Hemnesjazz. Det er 8 år siden jeg var festivalkunstner på Smeltedigelen i Rana, og jeg har hatt lyst til å komme hjem til Helgeland med ei utstilling.
– Jeg syntes Hemnesberget fortsatt var fantastisk. Og for å være helt ærlig, så lette jeg litt etter hus til salgs på Hemnesberget etterpå, men det var ingen å finne, fortsetter hun lattermild.
– Jeg har bare gode minner derfra, og det blir gøy å komme tilbake, avslutter hun og ønsker alle velkommen til å se utstillingen i august.
Vernissage/åpning av utstillinga under Hemnesjazzen finner sted torsdag 3. august klokken 14.30.