Kommunestyrets vedtak om å kjøpe ungdomsklubblokalene på Finneidfjord viser seg å være nytteløst, selgeren har trukket tilbudet.
Hemnes Boligstiftelse, HBS, tilbydde i april å selge bygningen som kommunen har leid til å drifte ungdomsklubben på Finneidfjord for 1 million kroner. Når kommunen omsider aksepterte tilbudet vil ikke lenger stiftelsen selge til denne summen.
Saken er spesiell ettersom stiftelsens styre oppnevnes av kommunestyret, og består i dag av to politikere fra kommunestyret og en av leietakerne. Begge politikerne, Mette Varem og Otto Jonny Derås, ble erklært inhabil da kommunestyret behandlet saken, og kunne dermed ikke delta i både debatten og avstemmingen.
Anstrengt økonomi
Derås er styreleder, og etter at HBS avholdt styremøte i etterkant har han orientert kommunedirektør Amund Eriksen om at tilbudet ikke lenger står ved lag.
– Hvorfor tilbydde dere kommunen å kjøpe bygningen for 1 million?
– Det er to ting som var avgjørende da vi ga dette tilbudet i april. Vår egen likviditet var anstrengt, og signalene tydet på at kommunen ikke greide å tilby lokaler til ungdomsklubben i egne lokaler. Ungdomsklubben sto i fare for å bli nedlagt, og vi trengte penger raskt.
Årsaken til den anstrengte økonomien skyldes blant annet at stiftelsen like før jul tilbakebetalte 800.000 kroner i for mye innkrevd husleie.
– Etter at det nye styret overtok gikk vi raskt i gang med å forandre leieavtalene bort fra gjengs leie. Hadde vi ikke gjort dette ville vi fått flere rettssaker. Vi betalte tilbake det som var krevd inn for mye, det gjorde at kassa var nærmest tom. Ekstra uheldig ble det når renten økte samtidig, og gjorde situasjonen mye mer krevende.
Kommunen hadde sagt opp leieforholdet, og dermed ville HBS stå uten leieinntekter på bygningen.
– Da kommunen ønsket å forlenge leieavtalen noen måneder tilbydde vi dem å kjøpe bygget for 1 million, om avgjørelsen kunne bli tatt i løpet av mai. Da ville vi kommet over den økonomiske kneika, og ungdomsklubben ville vært reddet. Slik ble det ikke, de forlangte en tilstandsrapport på bygningen. Vi måtte ta veien til banken for å ta opp kassekredittlån for å ha penger til løpende utgifter.
Styret er ansvarlige i selskapet
Når saken ble behandlet i kommunestyret hadde nye alternativ for bruk av kommunens egne lokaler dukket opp, og HBS hadde ordnet opp med likviditeten uten kommunens hjelp. Imens hadde også en tilstandsrapport på bygningen dukket opp.
– Rapporten viste at bygningen har en teknisk verdi på 3,5 millioner. Styret ville derfor teste hva markedet er villig til å betale, og der kan selvsagt også kommunen være med å by.
– Etter at det ble kjent at dere ikke lenger vil selge har det kommet krass kritikk fra blant annet SDH, der det hevdes dette er omkamp fra mindretallet i kommunestyret, hva tenker du om det?
– Jeg ser at noen bruker dette som valgkamp. Som ansvarlige i selskapet må vi sikre verdiene. Vi er ansvarlig overfor kommunestyret, vi kan ikke gi bort verdier. Vi prøver nå å finne markedsverdien på en eiendom sentralt på Finneidfjord, med eiendomstomt.
Derås forteller at styret har sett på hvordan de skal kunne kutte kostnader, og da er det flere ting som blir viktig å jobbe med framover.
– Vi har vedtatt å selge ut mest mulig av det som ikke er vår kjernevirksomhet. Vi har mange leiligheter på det åpne markedet, og dette er bakgrunnen for at vi må betale skatt. Om vi rendyrker stiftelsen til det opprinnelige formålet vil vi slippe skatt, slik andre slike stiftelser gjør.
Styret har ikke full oversikt over hvor mange boenheter som opererer i det åpne markedet de må selge for å bli «ikke-kommersiell» igjen. Det begynner å bli noen år siden stiftelsen ble pålagt skatteplikt fordi mer enn halvparten av boligmassen ikke var innenfor kjernevirksomheten, å stille boliger til personer som av en eller annen grunn har problemer med å operere i det ordinære boligmarkedet.
– Vi kan også omgjøre boliger til behovsprøvd, men det vil ta litt tid. Det bor jo folk i husene, og vi vil ikke kaste dem på dør heller.