Nye tall fra Utrykningspolitiet (UP) viser at Nordland politidistrikt er ett av kun tre distrikt med nedgang i antall anmeldelser for ruspåvirket kjøring, sammenliknet med fjoråret.
Tallene fremkommer i en pressemelding fra den frivillige trafikksikkerhetsorganisasjonen Rusfri Trafikk, som viser at det på landsbasis er totalt 6.071 personer som er blitt anmeldt for ruspåvirket kjøring hittil i år. Det er en oppgang fra 5.625 i fjor. I Nordland politidistrikt har 280 personer blitt anmeldt. Dette er derimot en nedgang fra 299 anmeldelser i samme periode i fjor. Det betyr at Nordland, sammen med Øst og Troms, er de eneste distriktene med nedgang.
På den annen side topper Agder, Oslo og Vest politidistrikt statistikken (sett i differanse fra fjoråret) med henholdsvis 146, 106 og 86 flere anmeldelser enn i fjor.
140.000 per dag
Det er viktig å merke seg at en endring i antall anmeldelser ikke nødvendigvis reflekterer den faktiske forekomsten av rusrelatert kjøring, da det også kan være påvirket av faktorer som politiets aktivitet og ressurser. MA – Rusfri Trafikk, organisasjonen som jobber for at ingen skal dø eller bli hardt skadet av rus i trafikken, mener derfor at flere rustatte totalt, kan være godt nytt.
– Vi vet at mange aldri blir tatt. Vi skal derfor være glade for hver eneste en som politiet stanser i Nordland og landet som helhet. Utviklingen på landsbasis kan indikere at politiet har hatt flere ressurser tilgjengelig til å gjøre et større innhogg i mørketallene, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Erik Gyland.
Undersøkelser viser nemlig at det daglig kjøres 140.000 kjøreturer i Norge av ruspåvirkede førere. Fungerende UP-sjef Olav Markussen sier derfor dette er et prioriteringsområde for Utrykningspolitiet.
– Mørketallene er store, så vi avdekker kun en liten del av disse overtredelsene. Kjøring i ruspåvirket tilstand er en av hovedårsakene til de alvorlige ulykkene langs veiene, så det er derfor et prioritert kontrollområde for oss. De siste årene har vi tatt i bruk flere spyttestere og vi har vedvarende høyt fokus på ruskjøring. Det kan være noe av årsakene til høyere tall, sier han.
Aldersfordelt
De nasjonale tallene for første halvår 2023 viser også at de i alderen 25-44 år dominerer statistikken. Disse utgjør 3.069 av anmeldelsene, og er en oppgang på 88 fra i fjor.
Aldersgruppen med størst økning er imidlertid de unge voksne i alderen 18-24 med 164 flere anmeldelser enn i fjor. Den eneste gruppen som har hatt en nedgang er de eldste sjåførene på 75+, der det ble registrert én færre anmeldelser, sammenlignet med 2022.
– Erfaringsmessig vet vi at minst 1 av 4 dødsulykker skyldes ruspåvirket kjøring, og det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i år. Sommermånedene topper vanligvis ulykkesstatistikken, og derfor er det svært viktig at UP er godt synlig langs veiene og fortsetter å ha fokus på ruskontroller. Oppdagelsesfare er et sterkt virkemiddel, fortsetter Gyland.
Statistikken er en påminnelse om at bekjempelsen av rusrelatert kjøring er en kontinuerlig utfordring. Det er et felles ansvar å skape tryggere veier for alle, påpeker MA – Rusfri Trafikk.
– Vi oppfordrer alle trafikanter til å være ansvarlige og avstå fra å kjøre under påvirkning av rusmidler. En skal ikke være rusfri i trafikken kun for sin egen del, men man skylder det til alle sine medtrafikanter, avslutter Gyland.