Man blir seg selv i møte med andre, sies det. Vi speiler hverandre, og lagrer reaksjonene vi får på egen atferd i et selvbilde. Selvbildet blir et av kapitlene i identitetsboka, ei bok som aldri blir ferdigskrevet, og som stadig redigeres. Så prøver vi å få boka til å passe inn i samfunnsbokhylla, som er bygd opp av lovverk, krav, trender, og alt annet som måtte forme samfunnet i tiden. – Som sosiale medier. Kroppsfasong, merke på bil og klær, styrke og antall sykkelturer i uka må også nevnes. – Eller mangel på sådan. Det meste er med på å forme bokhylla, og dermed om identitetsboka vår passer inn.
Presset på homosapiens i 2023 når det kommer til kroppsideal, er avvikende fra det det var da vi levde på savannene eller oppe i fjellene før. Den funksjonelle kroppen som ble brukt til det den var designet for, møtte press til å jakte og sanke, og komme seg unna farene som truet. Vår trege evolusjon bevises gjennom eksempelvis det fortsatt tilstedeværende halebeinet, og hender som er utformet for å klatre i trær, ikke scrolle på telefon. Men dagens kroppsideal er ikke forankret i behovet for å rømme fra sultne løver, eller jakte i to døgn for å skaffe seg mat. Idealene dukker opp som bilder og videoer over alt. Gjerne retusjerte. Strømmen av disse kroppene som blir oppfattet som den «riktige»: slank nok, sterk nok, pen nok, danner hos mange en idé om at dette er fasiten, og det rette å strebe etter. Presset på – kanskje særlig de unge– har blitt uutholdelig for mange, både med kroppspress og prestasjonspress: «Å være den beste utgaven av seg selv» og å ha «sommerkroppen».
I denne ukas papiravis kan dere lese om to modige jenter som forteller om hvordan det er å leve med mental uhelse, om redselen for å ikke bli trodd i all sin ærlighet, og om festivalkunstneren som mener det er på tide at janteloven legges til side og at vi våger å stikke oss frem. Videre kan du lese om jobben kommunen gjør for å lage et aldersvennlig samfunn, hvor eldre får oppleve mestring i eget liv, og dermed oppleve egen verdi.
Er det ikke på tide å rydde plass i samfunnsbokhylla for ei ny bok, som hjelper alle å kjenne sin verdi? Med flokkdyret: det rause mennesket, som forfatter? – Hvor et vennlig kroppslig smil er heltens beundringsverdige triks, og målet er den gode mentale sommerkroppen?