De gamle redaksjonslokalene og maskinene i Nordlands Avis fikk i juni et sårt tiltrengt tilsyn. Eksperter fra avismuseet på Røros, «Fjell-Ljom miljøet», var der i ei uke på dugnad, og satte i stand og tok vare på det som var verdt å ta vare på.
Hvordan blir det nå fremover med de særegne og unike lokalene, som frem til 1978 huset kommunens forrige lokalavis? Vi har undersøkt med Helgeland Museum, og sjekket hvordan de ser på Nordlands Avis, sett opp mot museets drift.
– Nordlands Avis er Hemnes kommunes «Fotefar mot nord»-prosjekt, og er muligens ikke en del av satsingen til Helgeland Museum?
– Museet er veldig opptatt av Nordlands avis og er meget lykkelig over at kommunen har satt i gang istandsetting der. Det var museet som tok initiativet og fant ekspertene, vi var også med på å finansiere utredningen, sier Janicke Kernland, direktør hos Helgeland museum.
– «Fotefar mot nord» har fått nytt liv i Nordland fylkeskommune. Det kjøres nå en pilot, hvor Helgeland med Grane ble valgt som «case». I en versjon ser det ut som at museene er tenkt å bli bedt om å forvalte fotefar-prosjekt. Det kan vi bare gjøre med økt driftstilskudd fra fylket, fortsetter hun.
– Men i Hemnes er vi også i gang med å få kommunen til å tenke rundt museets oppgaver på nytt. Muligens blir Nordlands Avis en del av denne diskusjonen. Det er i alle fall et viktig og relevant kulturminne som man burde holde levende, slår hun fast.
– Må bli brukt
– Vi har forstått det dit hen at Nordlands Avis sitt redaksjonslokale er svært intakt bevart fra slik det fremsto på syttitallet, og at det er ganske unikt i nordeuropeisk sammenheng. Hvilke tanker gjør Helgeland Museum seg om nettopp denne lokasjonen?
– Som nevnt er det oss som står bak tiltaket så langt. Vi er veldig opptatt av det. Mest for å holde det i bruk, svarer Kernland.
– Vi kan ikke gå tilbake, og la det stå og tillate at hvem som helst kan eksperimentere med maskinene. Men maskinene må bli brukt, og bruken må videreformidles, legger hun til.
– Hva må eventuelt til fra kommunens side for at Nordlands Avis skal bli en del av ei større satsing i Hemnes for dere i Helgeland Museum?
– Det som er viktigst nå, er å utvikle en visjon for hva vi ønsker å få til her. Hvordan ønsker vi å bruke stedet, hvem er hovedmålgruppen og så videre, sier museumsdirektøren.
– Deretter følger nødvendige tiltak, økonomien, partnere og slikt. Selvfølgelig går ingenting uten lokal vilje og lokalt engasjement, fortsetter hun.
Kulturarv
– Må det eventuelt eksterne investorer/interessegrupper til for å få en form for museal drift der?
– Muséet ser potensiale også i internasjonal sammenheng, når det gjelder Nordlands Avis. Det finnes bevegelser og grupper som jobber og eksperimenterer med historiske trykkerier. Kanskje kan vi knytte oss opp mot dette miljøet også. En mulighet kan være å bruke rommet for «trykker i residence», sier Kernland.
– Først trenger vi mye publisitet rundt dette. Det er en fantastisk kulturarv, og få utenfor Hemnes vet om den, avslutter hun.