Den 5. juli inviterte Finneidfjord bygdelag til møte på samfunnshuset, for å vise støtte og sammen prøve å finne en løsning på hvordan de kan berge klubben på Finneidfjord.
Thor Aksel Ulriksen var en av de som ledet møtet. Han anslår at det var rundt 35 oppmøtte, og forteller litt om hva målet med møtet var.
– Målet var for det første å informere forbannede og motløse finniværinger. Deretter var målet å se på mulighetene våre. Det som ble diskutert var hva veien videre er, og hva kan vi som bygd/bygdelag gjøre. Løsningen ligger nok litt hos boligstiftelsen som etter vårt syn har gjort en stor feil.
– Hva mener du med at de har gjort en stor feil?
– Feilen er at de etter å ha først gitt et skriftlig tilbud på kjøp av klubblokalet og etter at det ble flertall i kommunestyret om å erverve lokalet så trakk de hele handelen.
Otto Jonny Derås er styreleder I Hemnes boligstiftelse, og sa tidligere dette til avisa om valget av å trekke tilbudet:
– Da kommunen ønsket å forlenge leieavtalen noen måneder tilbydde vi dem å kjøpe bygget for 1 million, om avgjørelsen kunne bli tatt i løpet av mai. Da ville vi kommet over den økonomiske kneika, og ungdomsklubben ville vært reddet. Slik ble det ikke, de forlangte en tilstandsrapport på bygningen. Vi måtte ta veien til banken for å ta opp kassekredittlån for å ha penger til løpende utgifter.
Takstdiskusjonen
Tilstandsrapporten viste blant annet at bygningen hadde en teknisk verdi på 3,5 millioner. Ulriksen mener likevel at det var feil av boligstiftelsen.
– En teknisk takst påpeker verdien til et tilsvarende bygg satt opp i dag med dagens standarder. Meg bekjent er det samme klubblokale som står der i dag som i går og dagens bygg hadde så vidt jeg vet en markedsverdi på 1 million.
Til dette forteller Derås at markedsverdien var basert på kjøpesum og prisutvikling der fra.
– Bygget er jo ikke det samme som ved kjøp, derfor anså han (takstmannen, red. anm.) det for meget sannsynlig at markedsverdien i dag var høyere. Men for å få frem det krevdes en annen takst enn den forenklede som ble gjort nå.
– Vi har bestilt full salgstakst, og der vil riktig verdi bli satt, sier Derås.
Ulriksen mener at om HBS ønsker å være en god samarbeidspartner med kommunen så kan de ikke holde på sånn.
– Jeg vil minne om at kommunestyret gikk med på en lånegaranti for stiftelsen på 4-5 millioner for bare noen måneder tilbake, så da burde vi kanskje forvente en bedre velvilje fra stiftelsen enn denne småligheten her.
Ønsker ikke SFO-løsningen
Det har også blitt hevdet at SFO-lokalene er et dårlig alternativ til klubb.
– Plassen som barna har til rådighet der er komisk liten, det kommer i konflikt med dag-til-dag operasjonen til SFO. Og jeg tror personlig ikke at barna er veldig «keen» på, etter å ha tilbrakt åtte timer i skolebygget, å dra tilbake på skolen for fritidssysler, sier Ulriksen.
– «det kommer i konflikt med dag-til-dag operasjonen til SFO» – kan du utdype dette?
– Ja, en liten del av det arealet som klubben har fått tilgang på samlokaliseres med dagens SFO. De ønsker ikke å ha oss der og det er forståelig da det vil måtte omkalfatres for å fasilitere klubben og motsatt.
– Fant dere ut hva dere som bygd/bygdelag kan gjøre?
– Nei. Vi håper vel i det lengste at HBS gjør det anstendige og legger tilbudet tilbake på bordet igjen, men det ser dårlig ut. Det er verdt å påpeke at jeg har fått signaler fra samtlige klubbarbeidere her om at de sier opp før de tvinger barna inn i skoleløsninga, og da er vi på bar bakke her i bygda, avslutter Thor Aksel Ulriksen.