Kjennsvatn har normalt et stabilt vannspeil på omkring kote 526 m.o.h. I år er situasjonen blitt en helt annen, og det er lange sandstrender og lite vann som dominerer området nå.
I ei pressemelding fra Statkraft fortelles det at situasjonen skyldes havari på et gir på luken mellom Kjennsvatn og Akersvatn.
– Er dette noe som plutselig har oppstått, eller er et slikt lukehavari noe man «må regne med»?
– Havariet på giret var en følgefeil av en større oppstått utfordring med luken i lukesjakten. Giret er reparert.
Det forteller kraftverksjef Marianne Fineide, og fortsetter:
– Overføringsluken mellom Kjennsvatn og Akersvatn var bygd og etablert under utbyggingen av Rana kraftverk og kom i drift på 1960-tallet. Det er ikke noe som er bygd i forbindelse med utbyggingen av Kjennsvatn kraftverk. Lukesjakten er rundt 40meter dyp og en normalt dykket installasjon, forklarer hun.
– Det var et trist syn å se da vi kom hit på sommerens første tur
– Denne luken står normalt på automatisk regulering i forhold til vannstanden på Kjennsvatn. Problemene som nå har oppstått medfører at luken ikke kan manøvreres på grunn av stor mekanisk motstand nede i den 40 meter dype lukesjakten. Luken står i fast i noe under halvåpen posisjon, sier hun videre.
– Noe er altså havarert i selve sjakten enten med luke, lukeføringer, støttelager eller fjellet, men per nå har vi ikke kommet til for å finne ut av hva som er årsaken, legger hun til.
Manglende vedlikehold?
– Flere av tipsene Avisa Hemnes har fått går på Statkrafts manglende vedlikehold. Det hevdes at dere ikke foretar vedlikeholds- og utbedringsarbeider før det egentlig er for sent. (Jfr. f.eks. demontering av kjørelemmen på kaianlegget i Hestneset.) Hvilke vedlikeholdsrutiner er det som gjelder/følges for et slikt anlegg?
– Statkraft har vedlikeholdsrutiner, og vi vektlegger vedlikehold og etterlevelse av rammebetingelser og vilkår knyttet til vår drift, sier kraftverksjefen.
– I en slik dyp lukesjakt med mekanisk utstyr under vann så er det begrenset hvor mye vedlikehold som kan utføres i normal daglig drift, annet enn på utstyret i selve lukehuset.
– Ved fastsatte intervaller i vedlikeholdsrutinene så tørrlegges og befares slike installasjoner, eventuelt inspiseres med andre metoder, såkalte utvidede tilstandskontroller. Større vedlikeholdsprosjekter planlegges etter tilstand, forklarer hun videre.
– Kjennsvatn kraftverk fikk konsesjon i 2007 og ble satt i drift i 2014. I en bekymringsmelding Naturvernforbundet i Rana og Omegn har sendt til NVE viser de til at situasjonen vi har i dag også har oppstått tidligere, men at det er flere tiår siden. De stiller de seg undrende til at dette problemet kan dukke opp på nytt etter så mange år i et vatn med et nytt kraftverk og oppdaterte konsesjonsvilkår. Hva kan dere si om det?
– Statkraft kjenner ikke til at det tidligere har vært havari i lukesjakten, men det har historisk vært andre utfordringer som har medført konsekvenser for manøvreringen i perioder. Et eksempel for mange år siden var et flere kilometer langt havari av høyspentlinjen på grunn av et naturfenomen med veldig store islaster på linjen. Dette fikk da konsekvenser for manøvreringen av vannstanden i Kjennsvatn, forteller Fineide.
– Vannstanden i Kjennsvatn og Akersvatn må også ned i perioder der vi foretar utvidede tilstandskontroller, for eksempel i den aktuelle tunnelen og lukesjakten, eller i forbindelse med andre typer vedlikehold, legger hun til.
Kan ikke estimere tidsaspekt
– Naturvernforbundet uttrykker i bekymringsmeldingen en sterk bekymring for den økologiske tilstanden i Kjennsvatnet, og de frykter at miljøgevinstene som er oppnådd etter 2014, blant annet en betydelig økt fiskebestand, står i fare for å gå tapt. Er dette ei bekymring Statkraft deler?
– Statkraft har forståelse for bekymringen og dette er en uønsket situasjon, understreker Fineide.
– Statskog som grunneier er orientert om situasjonen, og de vil følge opp i forhold til fiske, fortsetter hun.
– Oppfølging av den oppståtte utfordringen har høy prioritet i Statkraft. Kjennsvatn har reguleringsområde på 7meter, fra laveste regulerte grense på 520 m.o.h. til høyeste regulerte grense på 527 m.o.h. Naturlig vannstand før reguleringen var på 525,30 m.o.h. Med de oppstått utfordringer så vil vannstanden variere, men den vil ikke gå under 522,3 m.o.h. da vi har en fysisk terskel foran inntaket som hindrer vannstanden i å komme lavere, forklarer hun.
– Statkraft ønsker også å advare mot å ferdes ved inntaket i Kjennsvatn både fra vannsiden og fra land. Det er satt opp sikringsgjerder og det er også en markeringlense i vannet, sier hun.
– Hva vil skje ved Kjennsvatn kraftverk fra Statkrafts side fremover?
– Kjennsvatn kraftverk produserer som normalt. Det planlegges videre inspeksjoner i lukesjakten når forholdene tillater det, og det jobbes parallelt med å se på mulige løsninger og alternativer i forhold til ulike senarioer. Per nå vet vi ikke årsaken, sier Fineide.
– Hvor lenge må man påregne at denne situasjonen vedvarer?
– Dessverre er dette uklart. Inntil vi er kommet videre med å finne årsak og løsning på utfordringen, så kan vi dessverre ikke estimere dette nå, avslutter kraftverksjefen.
NVE avventer
Hos konsesjonsgiver NVE inntar de foreløpig en avventende holdning.
– Anser NVE at Statkraft bryter konsesjonsvilkårene for Kjennsvatn kraftverk som følge av manglende vedlikehold av egne anlegg?
– NVE har mottatt melding fra Statkraft om havari på en luke i Kjennsvatn, som det vil ta tid å få reparert. Statkraft har meldt at dette gjør at de ikke vil klare å ivareta det konsesjonsgitte kravet til sommervannstand i Kjennsvatn, sier Mari Hegg Gundersen, seksjonssjef i miljøtilsynet til NVE.
– Mener dere i NVE at det kan være behov for nye pålegg til Statkraft, slik at den oppståtte problematikken ikke gjentar seg, og kan det bli aktuelt å bøtelegge Statkraft som en følge av situasjonen som har oppstått?
– NVE tar i første omgang avviket til etterretning. Statkraft skal holde oss løpende orientert om situasjonen og tidsforløpet for når dette kan være reparert, sier Hegg Gundersen.
– Når varigheten av avviket er nærmere klargjort vil vi vurdere videre oppfølging av bruddet på konsesjonen. Vi har oppfordret Statkraft til å informere bredt om hendelsen og videre oppfølging fra Statkraft sin side, avslutter seksjonssjefen.