Amer og Arnela Hidic kjøpte nylig Bjerka camping og er fulle av pågangsmot og planer. De har på tre uker rukket usannsynlig mye, men med god hjelp fra det store støtteapparatet deres.
I 2019 overtok Camilla Lyngås Bjerka camping, og i fjor ble det klart at hun på grunn av helsemessige årsaker ikke kunne drive lenger.
– Vi diskuterte faktisk å kjøpe campingen forrige gang den var til salgs, men det var nok mer tullprat på det tidspunktet, forteller Amer.
I fjor kom den altså for salg igjen, og en vakker vårdag sirkulerte annonsen på Facebook igjen.
– Jeg satt på jobb da annonsen kom opp, og tenkte at det hadde vært litt gøy. Noen få timer senere ringte Arnela og spurte meg «skal vi kjøpe campingen?», og jeg sa ja. Så enkelt var det, forteller Amer.
– Innen tre-fire dager var det gjort, legger Arnela til.
Denne lørdagen har Amer og Arnela samlet en stor gjeng til dugnad. Småhyttene males og gresset klippes, og den første fine sommerdagen på mange uker tilbringes for denne gjengen her på Bjerka camping.
– Vi turte ikke legge ut om dugnaden på Facebook, i fall det kom så mange at vi ikke skulle greie å delegere arbeid. Vi skal fyre i gang grillen og ordne litt mat til de etter hvert, sier Amer.
Mye jobb
– Dere har ikke fått kalde føtter, ettersom det gikk så fort?
– Alltid når vi har funnet en feil, så har vi blitt litt lei oss, men tenkt at det går bra, vi fikk en god pris så det er verdt det, sier Arnela.
– Det har fungert bra til nå, for vi har i grunnen hver våre roller. Jeg er mer på det tekniske og hun er mer på markedsføring. Jeg fikser ting og hun liker å pynte og styre, sier Amer, som forteller at planen er å ha ungdom til vasking og å stå i resepsjonen.
– Når alt er på plass kan det hende at vi tar annenhver uke, slik at den ene kan få litt fri. Det er jo en grunn for at vi er to familier som gjør dette, slik at det ikke blir så altoppslukende, sier Arnela.
– Frem til nå har vi vært her konstant, jeg har nesten ikke vært hjemme den siste tiden, sier Amer.
– Vi har jobbet enormt mye siden vi tok over. Vi har jobbet døgnet rundt, legger Arnela til.
Etter å ha holdt på i tre uker har de pusset opp 7 småhytter, der var det maling, vasking og fiksing av møbler og pynting som måtte gjøres.
– Alle storhyttene har blitt vasket, bort sett fra de som er under totalrenovering. Og så har vi ordnet servicebygget, der var det en masse vannrør som var sprengt. Vi har vasket opp 140 dyner og puter, med god hjelp fra folk på Bjerka.
– Lekeområdet skal også ordnes opp etter hvert, og vi skal få trampoline gravd ned i bakken. Men først er fokuset på å overleve, sier Amer.
Overveldet av tilbakemeldinger
– Se hvordan de jobber, de små maurene våre, påpeker Amer når han ser seg rundt.
– Ja, jeg får dårlig samvittighet av å bare sitte her, sier Arnela.
– Har dere hatt mye pauser tidligere i dag, da?
– Nei, sier begge i kor.
– Vi inviterte rundt 20 stykker og jeg tror alle kom, sier Amer.
– Vi har fått masse meldinger med lykkeønskninger, vi føler hele Bjerka heier på oss. Jeg vet ikke hvor mange ganger folk har fått meg til å gråte av at de ønsker oss lykke til og er glade for at vi tar tak i dette, sier Arnela.
– Det virker som om folk er glade for at det er nettopp vi som tar over, for at det er litt trøkk i oss og at det ikke er noen slappinger.
– Hva med deres andre jobber?
– De skal vi beholde, sier Amer.
Amer jobber fulltid på Nordvik, mens Arnela eier Unik frisørsalong på Mo.
– Jeg har ansvar for åtte stykker, så jeg har egentlig 150 prosent stilling. Jeg har nok å gjøre, det står ikke på det. Men vi skal forhåpentligvis ha folk i resepsjonen både formiddag og ettermiddag, og at jeg og Amer blir i tillegg til dem. Så kan vi heller ha mer ansvar for blant annet alkoholservering, da skal vi i prinsippet klare å beholde jobbene våre, sier Arnela.
– Vi må selvfølgelig være tilgjengelig i fall noe skjer. Og hvis det skal skje noe på kveldene er det vi som må være her. Det krever jo litt å ha en slik jobb, det er nesten en livsstil, fortsetter hun.
– Men ingen av oss er redd for å bli slitne. Det har nesten blitt et motto for oss, at det ikke er farlig å bli sliten.
Søsken og kolleger
– Hvordan er samarbeidet mellom dere, som søsken?
– Det har vært skriking og fliring, sier Arnela.
– Vi unner hverandre alt bra, så uansett hvor mye vi krangler så blir vi enige til slutt. Vi er veldig like, sier Arnela.
– Vi har krasjet et par ganger allerede, men vi er veldig ærlig med hverandre, sier Amer.
– Det er derfor vi av og til krasjer. Sterke personligheter som ikke er redd for å si fra til hverandre. Vi blir veldig sure på hverandre, men vi er også veldig glade i hverandre. Jeg har ikke hørt om noen som er like mye sammen med søsteren sin som meg, ler Amer.
– Vi krangler hardt, men vi er ekstra glade i hverandre. Det er ikke noe som er mitt og ditt i vår familie, Arnela kan komme til meg og hente hva hun vil eller gjøre hva hun vil.
Den tidligere eieren rakk akkurat å starte opp «Elvebrisen bar», som fort ble en suksess.
– Det har vi tenkt å fortsette med, vi må bare få skjenkebevilling i boks, sier Amer.
– Om vi får skjenkebevilling i nærmeste framtid har jeg et lite mål om å ha et vorspiel her før Båt og Fjord, sier Arnela.
– Oi, nå legger du press på meg! ler Amer, som er den av de to som skal ta kunnskapsprøven i alkoholloven.
– Jeg tror folk på Bjerka er klare for at det skal skje noe her, og mange har sagt at de kommer til å støtte oss og skal komme om vi arrangerer noe, mener Arnela.
Planer
For en del år tilbake var trekkspillfestivalen stor på Bjerka.
– Blir det festivalaktivitet her igjen?
– Jeg tror vi må lage noe etter hvert, ja, men det blir nok en litt annen festival enn trekkspillfestivalen, sier Arnela.
– Vi har mange planer, men i år handler det om å overleve. Vi gjør det beste av det vi har, og så har vi ikke tid og overskudd til å gjøre mer nå. I år tror jeg det kan bli servering, men ikke noe svære greier, fortsetter hun.
– Jeg vet nå ikke, vi er ganske impulsive. Hvis vi finner ut på en torsdag at vi vil lage festival, så er det ordnet til neste dag, spøker Amer.
Han har en gutt på 6 og ei jente på 3, mens Arnela har to gutter på 12 og 13 år. Begge to har slått seg ned med familiene deres på Bjerka, hvor de i all hovedsak også er oppvokst, etter å ha flyktet fra Bosnia på starten av 90-tallet. Også moren deres, Hajra, bor på Bjerka, og suser rundt med bakst og arbeidslyst.
– 13-åringen er i gang med plenklipping og skriver timer som bare det, smiler Arnela.
– Vi har en stor omgangskrets, men så er også vi veldig hjelpsomme typer. Jeg er ikke tungbedt om noen spør om hjelp, og det tror jeg man får litt igjen for nå, sier Amer.
– Man høster som man sår, avslutter han.