I Hemnes har panting blitt en viktig del av «inntekten» til blant annet Korgen skolemusikkorps. Helene Lillebjerka forteller at panteinnsamlinger gjør at korpset har god nok økonomi til å kjøpe nye instrumenter og sende deltakerne på korpsleir.
På Coop Prix Bjerka ble det pantet for 157.632,00 kroner i løpet av de fem første månedene i år, kan butikksjef Kristin Tustervatn bekrefte. I Korgen er nok summen betydelig høyere, men på grunn av overgang til nytt system kunne vi ikke få noen tall der fra enda.
Men i Korgen finnes også de som er veldig takknemlige for muligheten til å pante, nemlig Korgen skolemusikkorps. De har jevnlige innsamlinger, som gjør at korpset har god nok økonomi til for eksempel å sende noen korpsdeltakere på leir.
– Vi i korpset er veldig takknemlige til alle som gir bort panten sin. Vi opplever stor giverglede, forteller Helene Lillebjerka, som den siste tiden har hatt ansvaret for panteinnsamlingen til Korgen skolemusikkorps.
– Ungene er med på innsamlingen, og de syns det var veldig gøy. Det var til og med noen som ikke hadde pant, som lurte på om de kunne vippse et beløp, legger hun til.
Mange i sving
Korgen skolemusikkorps har også hatt en postkasse inne på butikken i Korgen, slik at de som ønsker det kan donere pantelappen sin slik.
– Postkassen har vært tatt ned en periode, på grunn av ombyggingen, men vi håper på å snart få den opp, forteller Helene.
Det er styret og aktivitetskomiteen som har tatt initiativet til pantingen.
– Alle i foreldregruppa bidrar med innsamling på hver sin rode. Det er mange foreldre i sving disse dagene når dette pågår, i tillegg til andre frivillige, som også ønsket å delta.
Helene forteller at den største jobben er å få all panten gjennom pantemaskinen.
– Vi bruker cirka 2 dager, og panter både i Korgen, på Bjerka, og i Sverige.
– Flaskeinnsamling har tidligere vært en årlig tradisjon, men på grunn av korona, så ble det stopp på det også i noen år.
– Hvor mye har dere tjent på panteinnsamling?
– Nøyaktig tall på sluttsummen kan jeg ikke si, men vi er veldig godt fornøyde med givergleden til bygdefolket.
– Disse pengene kommer godt med, da det koster å drive et korps. Vi har blant annet kjøpt 2 nye instrumenter det siste året. Og så er det gledelig å ha så god økonomi i korpset, slik at vi kan sende korpsdeltakere på korps-sommerleir i Mosjøen. Her er de en hel uke med mat, overnatting og mye spilling. Dette spanderer korpset på sine medlemmer, og i år er det 6 stykker som ønsker å delta, avslutter Helene.