Nyheten om at NCP må ta den tunge veien til skifteretten traff Hemnes som et sleggeslag fredag ettermiddag. Det er en lang og stolt bedriftshistorie som nå tar slutt, eller er det håp om en fortsettelse?
Når Nordic Comfort Products nå slås konkurs er det en lang bedriftshistorie som får en foreløpig ende.
Bedriften så nemlig lyset allerede i 1931, da de tok i bruk aluminiumsprofiler til å lage nyvinningen stablestoler. Produktet har altså vært nokså ensartet i hele perioden, men stadig blitt videreutviklet.
Nyrike Hemnes
Til Hemnes kom bedriften imidlertid ikke før i 1989. Nyrike Hemnes kommune hadde fått etterbetalt masse kraftpenger, opprettet næringsfond og dro rundt på oppkjøpsrunde som en Bør Børson. Næringsfondet gikk tomt etter 2-3 næringssjefer og masse tilskudd gitt til eventyrere som ikke sa nei takk til gratis penger. Noen av pengene gikk riktignok til etablert næringsliv i Hemnes, men det aller meste satte ikke andre spor enn kjølvannet da de fossrodde ut av kommunen.
På flyttefot og privatisert igjen
NCP ble oppkjøpt for den nette sum av 8 millioner kroner. Bedriften ble så flyttet fra Oslo til Hemnesberget. Kommunal, kommersiell forretningsdrift ble ikke noen suksesshistorie, og allerede et par år etterpå var kommunen på utkikk etter noen som kunne ta over bedriften. Og nye eiere ble det, de ansatte kjøpte den for 500.000 kroner, 6,25 prosent av summen bedriften ble kjøpt for, bare to år tidligere.
Ute av offentlig eierskap gikk ting mye bedre, og med både produktutvikling og et konkurransedyktig produkt har NCP siden vært en viktig hjørnesteinsbedrift i Hemnes og for Hemnesberget.
Bedriften har nok slitt litt ved flere anledninger, de ansatte har gått inn med ny aksjekapital flere ganger etter overtagelsen, og altså greid å holde driften i gang helt siden overtagelsen i 1991.
32 år senere ser det ut til at det går mot slutten, på tross av at Hemnes kommune enda en gang har åpnet lommeboka for å sikre lokale arbeidsplasser.
Møtte koronaveggen
I 2022 tok bedriften på ny kontakt med kommunen, og ba om hjelp. Bedriften hadde blødd kraftig under koronaen, knapt noen kjøpte stablestoler bare for å stable bort når ingen fikk lov til å møtes. Samtidig var bedriften midt inne i en spennende omstilling, en omstilling som så ut til å treffe tiden midt i blinken. Resirkulert plast fra oppdrettsnæringen skulle bli et viktig element i de nye stolene, og de fikk drahjelp blant annet det verdensberømte arkitektfirmaet Snøhetta i utformingen. Kommunen behandlet saken politisk bak lukkede dører, og ga bedriften et ansvarlig lån på 2,5 millioner kroner.
I 2023 tok selskapet nok en gang kontakt, de trengte mer hjelp i en finansiell omstrukturering. Det er uklart om det var flere investorer involvert enn Hemnes kommune, trolig ikke ettersom kortene ble kastet bare 2-3 måneder senere. Kommunen inngikk en avtale der det ansvarlige lånet ble konvertert til aksjekapital, samt at de gikk inn med enda en halv million i frisk egenkapital som styrket likviditeten.
Dårlig kommunal investering
Forhandlingene om aksjekursen på dette førte til at kommunen endte opp med 378 aksjer, pålydende 1.000 kroner hver. Overkursen var dermed på 2.622.000 kroner, verdien man mente aksjene var verdt mer enn pålydende. Denne transaksjonen ble registrert i Brønnøysundregistrene på mandag, fredag er altså aksjene verdiløse.
Å utvikle nye produkter og ikke minst, markedsføre disse, kommer ikke gratis. Kanskje var det dette, kombinert med å samtidig holde søkelys på standardproduktene som ble for mye. Bedriften har tapt mye penger helt siden 2019, altså før pandemien stengte ned landet.
NCP er organisert som et konsern, flere bedrifter der et selskap, NCP Holding AS, eier de andre selskapene.
Konsern med mange selskap
Selve driftsselskapet der produksjonen utføres heter Nordic Comfort Products AS. Dette er bedriften som står som arbeidsgiver, de øvrige selskapene har ingen ansatte. Det er dette selskapet som har bokført store tap i årene 2019-2021 med totalt 6,7 millioner, de øvrige selskapene har bokført overskudd i denne perioden.
I tillegg består konsernet av NCP Plast AS, NCP Eiendom AS og NCP Furniture AS. I tillegg har selskapet en eierandel på 50 prosent i Reseats AS.
Regnskapene for 2022 er ikke tilgjengelig, men det må ha gått i bratt utforbakke i fjoråret og så langt inn i 2023. Det er ikke utarbeidet konsernregnskap, men morselskapet sto ved inngangen av 2022 med en bokført egenkapital på 8,6 millioner kroner, og alle datterselskap hadde positiv egenkapital.
Til skifteretten
Når styret nå har besluttet å overlate hele konsernet til skifteretten betyr det at alt er tapt. Alternativet kunne vært å kaste kortene i bare driftsselskapet, og deretter stable på beina et nytt selskap. Ettersom stort sett all gjeld lå plassert i driftsselskapet ville dette vært en normal framgangsmåte.
Nå får framtiden vise om noen kjenner sin besøkelsestid for å kjøpe opp konkursboet. Kanskje går Hemnes kommune inn, for tredje gang – eller velger de denne gangen å sitte musestille, på sine stabelstoler?
Ordfører Paul Asphaug (Sp) lover at det skal komme en redegjørelse for kommunens prosess i kommunestyremøtet kommende torsdag, for åpne dører.
– Det å miste jobben er aldri trivelig, og slett ikke like før ferien, det er bare tragisk.
– Det er bare 2-3 måneder siden kommunen gikk inn med friske midler, og nå er det allerede slutt?
– Det var et tappert forsøk på å redde bedriften gjennom at de skulle få investeringsmidler utenfra. Denne gangen lykkes vi ikke med bergingsaksjonen. Slik er spillet, noen ganger lykkes man, andre ganger ikke, sier Paul Asphaug.