Årlig hedres melkebønder som har levert «elitemelk» hver eneste dag i 15 og 25 år. I år er også Merethe med ektemann Per Martin Hjerpbakk, som døde desember -20 med blant dem som skal hedres. At navnet hans står på sølvtina er en selvfølge, forteller datter Hege som sammen med mor og søster har drevet gården videre siden pappaens brå død.
I ei pressemelding forteller TINE at det også i år er flere melkebønder som mottar pris for å ha levert melk av beste kvalitet, hver eneste dag sammenhengende i hele 15 og 25 år.
– Utmerkelsen er en anerkjennelse av den fantastiske innsatsen som gjøres på gården, for dette kommer ikke av seg selv, skriver de.
I TINE måles kvaliteten på all melk som leveres inn til anleggene. Den beste melka blir klassifisert som «elitemelk», og bønder som klarer å levere denne kvaliteten ved hver eneste henting, hver eneste dag i 15 år, blir hedret med den gjeve Sølvtine-prisen. De som greier det hver eneste dag i hele 25 sammenhengende år, blir hedret med selveste Mjølkespannet.
Melkebøndene som leverer «elitemelk» hver dag i en årrekke, belønnes med hedersprisene Sølvtine og Mjølkespann. Sammen med resten av Nordlands melkebønder, jobber de hver dag for levende lokalsamfunn – og sammen bidrar de med 990 millioner kroner i lokal verdiskapning.
Gir tilbake til lokalsamfunnet
Bak utmerkelsene ligger det utallige timer med lidenskap og hardt arbeid. Melkebøndene som leverer elitemelk hver dag i en årrekke, bidrar til et levende Norge, for utenfor egen drift, skaper de 2,5 årsverk, ifølge en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse.
I Nordland alene utgjør TINE-bondens verdiskapning 990 millioner kroner og bidrar til 1300 årsverk totalt.
TINEs styreleder, Marit Haugen, sender en velfortjent gratulasjon til prisvinnerne:
– Å levere elitemelk hver eneste dag i en årrekke krever mye hardt arbeid, og ikke minst lidenskap for det man driver med. Ingenting kommer gratis, sier hun og fortsetter:
– På toppen av det bidrar bonden til å opprettholde norsk kulturlandskap, lokal arbeidskraft, levende lokalsamfunn og til å forsyne det folk med kortreiste meieriprodukter i verdensklasse. Samtidig som vi har blant verdens friskeste kyr – og det kommer ikke av seg selv. Det krever godt dyrehold, fremtidsretta tankesett og kunnskap om det man driver med. Jeg ønsker å gratulere alle prisvinnerne for vel utført oppdrag, avslutter Haugen.
TINE forteller på sine nettsider at de er avhengige av kvalitetsmelk fra sine 10.000 melkeprodusenter for å kunne levere produkter av topp kvalitet. Kvaliteten på melka måles hver dag, og den beste blir klassifisert som «elitemelk». Tine oppgir at elitemelk krever mye hardt arbeid, strenge rutiner og stor kjærlighet til dyrene, samt godt grovfôr og saftig gress.
Pappa som læremester fortjener hederen
Blant navnene som presenteres i pressemeldinga, dukker også navnet til Per Martin Hjerpbakk, som sammen med sin kone Merethe har drevet gårdsbruk på Jerpbakken nederst i Leirskardalen. Per Martin gikk bort i desember 2020, og siden har kona Merethe sammen med to av døtrene, Hege og Hildegunn, drevet gården sammen, noe Avisa Hemnes skrev om i fjor sommer.
At pappas navn nå står på hedersprisen, er noe de etterlatte har ønsket.
– Vi har bestemt oss for at hans navn skal stå på sølvtina, deler datter Hege Hjerpbakk.
– Han er den som har drevet lengst. Vi tok over etter en stor læremester, og klarte å fullføre slik at han og mamma klarte å få sølvtina i deres navn, fullfører en ydmyk bonde.
TINE meierier opplyser i pressemedlinga om at etter 5500 sammenhengende dager (15 år) med elitemjølk blir følgende melkeprodusenter i Nordland premiert med sølvtina:
Paul-Arne og Svein Gaupen, Bindal
Merethe og Per Martin Hjerpbakk, Hemnes
André Bø, Vestvågøy
Odd Martin Sande, Lødingen
Bjørn Vilhelmsen, Anne Maren Wasmuth og Navjord samdrift, Sortland
Richard Baustad og Ida Lothe Bjørnvolden, Sømna
Supha og Bjørn-Roger Bergli, Sømna
Tim Roald Solli og Solfrid Anita Sivertsen, Brønnøy
Følgende bønder hedres med mjølkespannet, etter utrolige 9100 (25 år) sammenhengende dager med elitemelk :
Marit og Knut Lied, Leirfjord
Børge Søreng og Tove Mehus, Nesna
Selve prisen deles ut i november, og Hege Hjerpbakk forteller at de ikke har fått bestemt hvem som skal reise ned for å ta imot hedersprisen.
– Det er en evig diskusjon for å få mamma av gårde, ler Hege, som legger til at hun håper å få mamma Merethe og søster Hildegunn av gårde da hun selv skal delta på Storfe 2023 , som er en faglig og sosial møteplass for storfebønder fra hele landet, uken etterpå.
I fjor var det fem bønder i Hemnes som mottok hver sin sølvtine.