I fjor ble den første prideparaden i verdenshistorien arrangert i Korgen. Mange hundre mennesker møtte opp med regnbuens farger for å feire kjærligheten. Lørdag gjentas arrangementet, og arrangørene håper på gjentakelse av folkefesten.
I fjor var det verdenspremiere på prideparade i Korgen, med Hilde Karin Skreslett som primus motor. Arrangementet må sies ble en stor suksess, og samlet mange hundre mennesker i alle aldre, og farget Korgen i regnbuens farger med flagg og fargerike klær.
Sogneprest Hans Christian Håland har sagt ja til å være en av dem som holder appell under årets Pride Korgen, som arrangeres 17. juni. Vi har fått en prat med ham og Hilde Karin om dette.
Har blitt verre etter terror
– Hilde Karin, du har vært pådriver for å etablere dette arrangementet i Korgen. Hvorfor er dette med Pride noe du engasjerer deg i?
– Det som engasjerer meg sånn, er at jeg synes det er urettferdig at livet ikke skal være likt for alle, at legning skal kunne føre til at man ikke har de samme rettigheter, eller at man blir akseptert, for eksempel. Det er dessverre slik at man merker at det har blitt verre etter terroren i fjor, sukker hun og utdyper:
– Jeg merker det på mine venner som er skeive, de er urolige. Pride i Bergen har fått trusler mot seg to ganger, og regnbuegata som ble laget i Oslo har blitt ødelagt av biler som «børner» for å få bort fargene på asfalten. Folk er sinte.
Hilde Karin fikk selv oppleve sinne rettet mot sitt engasjement i Pride Korgen i fjor.
– Jeg mottok en del møkk i fjor. Det var i etterkant av arrangementet, mens jeg var på sydenferie. Folk skrev på «veggen min» på Facebook blant annet, deler hun med ei alvorlig mine, og legger til at det ble fjernet igjen kort tid etter.
Fikk et kick i fjor
Den engasjerte damen lar seg ikke kue, og ser opp og fram, med den overveldende erfaringen fra i fjor som drivkraft.
– Jeg fikk et «kick» i fjor. Da vi heiste flagget utenfor kommunehuset sa jeg til Per-Arne at jeg håpet det kom minst 150 mennesker. Det ble 500, stråler hun, og legger til:
– Det var så mange som kom med gode tilbakemeldinger i løpet av den dagen. Ei eldre dame sa at det var den fineste dagen hun noen gang hadde opplevd. Alle de fine tilbakemeldingene gjorde at jeg måtte gråte en skvett. Og det var mange småbarnsfamilier til stede, så det ble rett og slett en familiefest!
Hilde Karin ser opp i luften, som om hun ser for seg dagen på ny i sitt indre, og supplerer videre:
– At brannbilen, ambulansen og politiet også stilte opp var ekstra stas. Det var rett og slett en sterk dag. Hilde Karin blunker noen ganger før hun nevner at Aksel Svartvassmo, som er ukas Hemnesfolk, sto frem som homofil i forkant av priden, etter hetsen mot Pride Korgen. Han følte at hele kommunen støttet det å være skeiv og da føltes det trygt
– Det var så fint. Tenk at med all den støtten han opplevde fra lokalbefolkningen sto han fram, og fikk mange gode tilbakemeldinger etterpå, smiler hun.
Uvitenhet og hat
– Hvorfor tenker du at vi trenger pride i Hemnes/ Korgen?
– For at jeg vet om skeiv ungdom som flytter her ifra, fordi at de ikke tør komme ut i egen kommune. Det er fortsatt mye uvitenhet og hat blant ungdommene.
– Hvilket budskap er det dere ønsker å gi med Pride Korgen?
– Budskapet er at ingen har rett til å tråkke på andre, eller bestemme hvem man skal elske. Aksel skrev det så fint en dag på facebook, med dette sitatet som begrunnelse for at man trenger pride. Hilde Karin leser: «Pride is important because someone tonight still believes they’re better off dead than being gay». Så blir hun stille noen sekunder før hun poengterer:
– Det er så mye vi kan engasjere oss i og annet konstruktivt å legge energi i, enn å være sint på dem som forelsker seg i samme kjønn. Det er en privatsak. Så må folk skjønne at det er forskjell på Norge og USA. Her ser vi ikke de seksualiserte tendensene i pridetogene, og det som får mye kritikk der. Det skjer ikke!
Ikke med i FRI
– Organisasjonen Fri, som står bak pride, har fått en del kritikk, både rundt at det er for kommersialisert og seksualisert, og at de, som er uttalt for mangfold, ikke tåler meningsmotstandere – og meningsmangfold. De har tatt standpunkt i en rekke omstridte spørsmål som transseksualitet, polygami, sexkjøpsloven og undervisningsopplegg for barn blant annet. Hva tenker du om det?
– Det jeg mener er at Pride Hemnes ikke likestiller oss med FRI. Vi er ei bygd, og det skal ikke være utrygt å komme ut. Målet er at man skal oppleve «vi står sammen med deg, ikke mot deg», man skal få oppleve aksept for den man er, uavhengig av seksuell orientering, og det er det vi vil få til med denne dagen, forklarer hun.
–Så man trenger ikke være enig med alt som FRI står for, for å være med i toget i Korgen?
– Nei, overhodet ikke, og slik er det med alt. Pride Hemnes er ikke med i organisasjonen FRI og det ønsker vi heller ikke å være. Pridemarkeringen står utenfor organisasjonen. Jeg er ikke enig i alt FRI står for, og det trenger jeg heller ikke være. Det handler til syvende og sist om retten til å få elske den man vil og få være den man vil. Man velger selv, og her er det er rom for flere meninger og hva man legger i det.
Å gå i pridetog i Korgen er for å hylle kjærlighet og mangfold, vise samhold og aksept.
Ikke snakk med hat i munnen
– Jeg håper også at flere skal klare å tenke at «det er ikke så farlig» – for eksempel om den lille gutten har en periode hvor han elsker Elsakjolen i Frost-filmen, og vil gå med den, eller noe slikt. Det trenger ikke bety at han er homofil, og om han er det er det også greit. Barn går gjennom mange faser.
Hilde Karin ønsker seg mer aksept i samfunnet, og at vi ikke lager så store nummer ut av slike ting. Videre opplever hun også at det i diskusjoner kan være slik at man egentlig ikke diskuterer samme sak, og mange er veldig sinte og bastante. Kritikk og hat kan bli blandet, kanskje fordi det er masse følelser rundt dette temaet, men mangfold inkluderer også et meningsmangfold, så lenge man har ydmykhet med seg, og ikke går til angrep på personer. Den engasjerte dama mener aksept i bred forstand er noe samfunnet bør strebe etter.
– En grei regel kan være å ikke snakke med HAT i munnen, presiserer Hilde Karin.
– Korgen Pride ikke trenger å være en del av Fri, men vi kjørte et kurs som de tilbyr, i samarbeid med Mo i Rana Pride i fjor. Et «Rosa kompetansekurs» som et tilbud for alle som jobber med barn og unge. Det var veldig bra, forteller hun.
Ingen betenkeligheter
Sognepresten har kommet inn i rommet, og vi går rett på sak:
– Hvorfor har du takket ja til å holde appell på Korgen Pride til helga?
– Det er fordi jeg ønsker å ta vare på mennesker. Det er det jeg håper det kan handle om, og at vi oppfordrer alle til det. Vi er alle forskjellige mennesker og det må vi anerkjenne, svarer sognepresten tydelig og nikker.
– Kan du avsløre litt rundt noen av tankene du skal dele på lørdag?
– Jeg har jo tenkt litt, men jeg må alltid improvisere litt også, humrer han. – Men hovedbudskapet blir nok at man skal ta vare på hverandre, og stoppe opp og tenke over om man gjør dét. – Kanskje spesielt mennesker som kan oppleves annerledes.
Sognepresten deler tanker om at dette dreier seg om flere typer mennesker i alle samfunnslag.
– Når det kommer til pride dreier det seg om seksuell identitet, men så har vi også for eksempel samisk identitet. Dette gjelder flere typer mennesker. Vi skal ta vare på alle.
– Men hva med den Norske kirke, hva mener de om pride og homofili, eksempelvis? Dette må vi få et svar på fra vår lokale prestehelt.
– Hva tenker du om pride, og er har den Norske kirke ei felles holdning rundt dette?
– Den norske kirke er av mangeslungen størrelse, men kirken ønsker å ta imot, og å hjelpe mennesker som har det vanskelig. Kirken generelt er positiv til homofili, mens noen fortsatt mener at det er galt, og det må de få lov til.
– I Bibelen kan man finne steder hvor homofili oppføres som synd. Hva har gjort at kirken har snudd, og at man tolker skriftene på en helt ny måte?
– Det har vært ei generell samfunnsendring. Det som var tradisjonelt før er ikke det samme nå. Før valgte man de familieformene det var tradisjon for og levde slik som det ble forventet. Om man levde for hundre år siden hadde man færre valgmuligheter, nå er man i større grad individualister, meddeler han og legger til med hodet litt på skakke:
– Så tenker jeg at det genuine i Bibelen er at vi alltid skal leve sånn at vi tar vare på andre mennesker. Noen ganger må man kjenne litt etter, og kanskje erkjenne at det ikke er slik, og da må man kanskje endre noe. Det har skjedd ei stor endring i min levetid. Nå er det vanlig å anerkjenne mennesker med en annen seksuell orientering enn det flertallet har, klargjør han.
Ønsker trygt miljø med gode samtaler
Presten meddeler at han håper at man i Hemnes kan skape et trygt miljø hvor man ha gode og ordentlige samtaler rundt dette.
– Det er et vanskelig tema, så man må være forsiktig når man gir svar, og nærme seg det med åpen debatt og forsiktighet. Hvis man står frem har jeg den oppfatningen at de fleste opplever at det blir akseptert også her i kommunen.
– Tenker du det gjenspeiler samfunnsholdninger, eller at det er familiebetinget?
– Jeg tror det er generelt, og aldersbetinget. Hvilken tid man har vokst opp i, hva man er vant med og vokst opp med.
– Hva tenkte du da Hilde-Karin tok kontakt, og kom med forespørselen om å holde appell?
– Det er jo en uvant arena for meg, men tenkte med en gang at jeg skulle si ja, smiler han.
Hilde Karin sitter ved hans side, og smiler fornøyd fra øre til øre, mens hun utbryter ydmykt:
– Du er jo et menneske som veldig mange er glad i, så jeg synes det er helt fantastisk at du stiller opp!
– Kan du fortelle litt om programmet avslutningsvis, Hilde Karin?
– Ordfører Paul har lyst å åpne arrangementet i år også, og det synes jeg er en fin ting. Så blir det musikk fra nyoppstartede bandet ravlO som debuterer på scenen, Hallvar Johansen med band, Kai Ronny Fagerbakk og Stokkasjokk. Appell får vi fra Jill og Aksel, med sang, og appell og fra Sven Henriksen som også bidro i fjor. Og det jeg er aller mest fornøyd med, er at Hans Christian skal holde appell, jeg er veldig stolt og ydmyk over det, sier hun og ser på sognepresten med et strålende smil. Hun mener det.
– Tor Petter Aanes bidrar med komp, og så er det jo meldt steiksol og tjuetre grader, så jeg gleder meg!
Hans Christian og Hilde Karin ønsker alle hjertelig velkommen til å delta i årets Pride Korgen.