Ikke alle kommunale investeringer er gullkantet, men nå kan det se ut til at aksjekjøpet i Bleikvassli Gruber i 2020 blir nettopp det. Utbytte fra bedriften rasler inn i en litt småslunken kommunekasse.
I desember 2020 gikk Hemnes kommune tungt inn i Bleikvassli Gruber med totalt 4 millioner. Bedriften gikk på en kjempesmell i 2018 og tapte 25,4 millioner. Likviditetssituasjonen var akutt, men de berget seg gjennom lån fra oppdragsgiveren bak det store tapsprosjektet, Helgeland Kraft. Daglig leder i Bleikvassli Gruber, Olav Bakke, har tidligere beskrevet at absolutt alt gikk galt ved prosjektet i 2018.
På mange måter tok Helgeland Kraft ansvaret for tapsprosjektet, de etterga en stor sum av lånegjelden, og når Hemnes kommune samtidig gikk inn med totalt 2 millioner i tilskudd og samme sum i frisk aksjekapital fikk selskapet positiv egenkapital. Det var viktig, uten positive tall ville de blitt utestengt fra å delta i større anbudskonkurranser.
I dag viser regnskapstallene for 2022 at snuoperasjonen er fullført, og kanskje vel så det. Helt spesielle skatteregler rundt gjeldsettergivelse gjør bedriften til nullskatteyter på tross av et stort overskudd, og de kan tjene enda 12,3 millioner uten å betale skatt.
Regnskapet for 2022 klokket inn på småpene 9,7 millioner. Ikke alt av dette kommer fra ordinær drift. 2,2 millioner kommer fra tilbakeføring av ekstra arbeidsgiveravgift bedriften ble pålagt fordi selskapet gikk dårlig en periode. I Norge er det lavere arbeidsgiveravgift i distriktene enn i sentrale strøk, noe som ansees som statsstøtte. Når bedrifter kan gå konkurs uten støtte er slik støtte ansett som kunstig åndedrett, og derfor ulovlig. Tolkningen av regelverket viste seg å være for streng, og ble omgjort. Dette påvirker altså regnskapet i 2022 med 2,2 millioner, slik ar ordinært resultat blir 7,5 millioner.
Med de pene regnskapstallene har generalforsamlingen i selskapet vedtatt å utbetale utbytte med kr 1,94 millioner. Hemnes kommunes eierandel i selskapet er på 47,6 prosent, og dermed ramler det inn overraskende penger, hele 922.930 kroner, som økonomisjef Harald Mårnes må finne plass til i kommunens disposisjonsfond. De øvrige aksjene er i stor grad fordelt på personer som var ansatte da bedriften ble overtatt av de ansatte. De fleste av disse kan nå plusse på 27.500 kroner i ekstra feriepenger.