Det har den siste uka vært satt søkelys på situasjonen med vannstanden i Kjennsvatn. Ingvar Tverå har hytte ved vatnet, og tilbringer mye tid i området. Han og kona Ragnhild synes det er en lei situasjon som har oppstått.
– Vi var på Kjennsvatnet helga 16. – 18. juni, og da tok vi den sedvanlige turen vi gjør hvert år, forteller Tverå.
– Vi pleier å rusle en tur innover langs vatnet første eller andre helga i juni. Det er så fint der oppe da, for veien er som regel ikke åpnet enda. Da har man «hele fjellet» for seg selv, sier han med et smil.
– Vi bor jo øverst i Leirskardalen, så det er ikke så langt for oss å gå heller, legger han til.
Bekymret for fisken
– Dere fikk dere en overraskelse da dere kom til vatnet i år?
– Ja, det gjorde vi. Det var ikke akkurat slik vi trodde det skulle være, fastslår Tverå.
– Etter hvert som vi fikk kontakt med omverden så fikk vi jo rede på at det hadde vært et uhell, som ikke var så bra, fortsetter han.
– Jeg har hatt kontakt med Statkraft og fått forklaringa på hva det dreier seg om. Det både vi og dem håper på nå, er at det ikke skal gå så jækla lang tid, sånn at det går ut over fiskebestanden i vatnet, sier han.
– Om vatnet er «nede» ei lita stund og kommer opp på nivå igjen, så trenger ikke det å være «verdens undergang», men vi som er glad i å fiske vi synes jo at det er trist dersom det går så galt at det går ut over fisken, sier han videre.
– Statskog har vel innført garnforbud allerede. Det måtte jeg strengt tatt neste le av, for det er jo ikke «utkomman» med noe for å sette garn likevel, humrer han.
– Vatnet er tappet ned helt til marebakken, og der vi har hytta vil jeg anslå at det er godt over 200 meter med sandstrand før du når vatnet, legger han til.
– Du tilbringer mye tid i området ved Kjennsvatnet?
– Ja, du vet; jeg er oppvokst så nært, og det var jo hit man dro på ferie i gamle dager, smiler Tverå.
– Hva tenkte du da du så tilstanden på vatnet i år?
– Ja, hva skal jeg si, undrer han.
– Det er klart, man hadde gledd seg voldsomt til den første turen. Den bruker å være fin, fisken er fin, og så fikk man det synet «i fleisen», fortsetter han.
– Jeg skjønte jo at det hadde skjedd et eller annet uhell med noe. Jeg skjønner jo at dette ikke er tilsiktet, og det er en situasjon som ingen ønsker. Hverken de som driver anlegget eller oss som kommer hit for å fiske. Alle synes at det er trist når det skjer, understreker han.
Innafor det som er lov
– Normalt har vel Kjennsvatn et fast vannspeil på kote 526, mens vannstanden nå er gått ned med fire-fem meter sammenlignet med denne normalen. Men det er vel innafor det Statkraft har anledning til?
– Ja det er slik, og de er fortsatt innenfor konsesjonsregelen som sier at de kan variere mellom 520 og 527. Det er en gammel regel, men den gjelder fortsatt, sier Tverå.
– Men som Marianne Fineide i Statkraft sa da jeg var i kontakt med henne; uansett hva de har lov til, så har de jo ikke lyst til at det skal bli slik som dette, fortsetter han.
– At det blir slik som dette er vel fordi at Kjennsvatn er grunt?
– Ja, det er ikke så stor del av Kjennsvatn som er virkelig dypt. Det er delt i to vatn, og det såkalte «østervatnet» er grunt i sin helhet, forteller Tverå.
– Det er i tillegg kanskje den beste delen av Kjennsvatn når det gjelder fiske, og i alle fall når du fisker med stang og på vinterfiske, sier han.
– Det at Kjennsvatn har et konstant vannspeil skyldes jo at det ikke er et vannmagasin, slik som Røssvatnet og Turstervatnet. I kraftproduksjonsøyemed så er jo ikke Kjennsvatn stort, og når det i tillegg ikke er dypt, så skal det ikke mye «uro» til for at det synes godt, sier han videre.
– Det blir mange fine sandstrender, men de er ikke til noe hjelp, humrer han.
– Det vi håper på nå, er at vatnet ikke blir nedtappet så lenge at det går ut over fisket. Nå ligger såkalt øyrogn som ligger og skal utvikle seg nå, sier hobbyfiskeren.
– Om et års produksjon går tapt, så er det vel neppe den helt store ulykka, men det vi er redd for er at det kanskje blir liggende tørt så lenge at bunnvegetasjonen begynner å slite. Den er fisken helt avhengig av når de skal vokse opp, poengterer han.
– Vegetasjonen produserer dessuten mye innsekter som fisken lever av, legger han til.
– Hvor lang tid vil du anta at det kan stå i den situasjonen vi har nå?
– Jeg tror at dersom Statkraft får dette ordnet i løpet av sommeren, så går det bra, og at Kjennsvatn er berget som fiskevann, sier Tverå.
– Dersom det ikke blir en tørkesommer da. Det må helst komme litt regn i ny og ne, slik at bunnen ikke tørker helt ut, fortsetter han.
– Den gang de bygde ut anlegget på 60-tallet ble vannet helt nedtappet, og da gikk det jammen ta mange år før det ble fiske igjen, legger han til.
Favorittplassen
– Jeg sa det med fruen at det som virkelig har irritert meg med saken var det øyeblikket da jeg kom opp og husket på at jeg nettopp hadde kjøpt meg fiskekort, ler Tverå.
– De er jo blitt så dyre de kortene, at man må jo få gjort seg nytte av dem, humrer han videre.
– Men det blir jo bare en liten bagatell i denne sammenhengen. Man kan jo bruke fiskekortet i mange andre vann, men det er nå rart med det. Det er her man har hytte, og man er godt kjent ved vatnet, så det er jo favorittplassen, sier han.
– Jeg er uansett optimistisk, og sitter med troa på at dette skal gå bra, avslutter den ivrige fiskeren.