Forsøkte ordføreren å kjøpe et gårdsbruk for å selge det videre? FFIs forsøk på å etablere hydrogenfabrikk på Mula dukket enda en gang opp i kommunestyret.
I forbindelse med kommunestyremøtet sist torsdag stilte SVs Wivian Mediå Horseng et spørsmål til ordfører Paul Asphaug:
– Hemnes SV har i forbindelse med Mulasaken blitt kjent med at ordfører har uttalt til pressen at kommunestyret har åpnet for å tilby 6 millioner for Nilssens eiendom Rydsåaur, for så å høyne budet til 8 millioner og deretter til 10 millioner. Så vidt vi vet har ikke dette vært noen sak i kommunestyret. Stemmer dette, eller er ordfører feilsitert i avisa? Om dette stemmer ønsker vi en orientering i kommunestyret om prosessen, og hvem som har gitt denne fullmakten.
Bakgrunnen for spørsmålet var en artikkel i Rana Blad i starten av mai, der Tom Eirik Nilssen hevdet at ordfører Paul Asphaug hadde ringt ham og fortalt at kommunestyret hadde åpnet for at ordføreren kunne tilby 6 millioner for eiendommen.
Årsaken til dette var at Fortescue Future Industries, FFI, har planer om å bygge en hydrogenfabrikk på Mula. For å få gjennomført planene må gårdsbruket til Ole Reidar Davidsen bort. Davidsen hadde på dette tidspunktet sagt nei, men om man fant tilfredsstillende areal tilgjengelig for å etablere et nytt gårdsbruk var muligheten for et ja fra Davidsen langt høyere. Davidsen hadde selv forsøkt å kjøpe gården til Nilssen, men fått avslag.
Ordføreren har flere ganger tidligere blitt utfordret på denne historien, men svart at han var bundet av taushetsplikt. Bakgrunnen for taushetsplikten var at dette var en lukket politisk sak.
I kommunestyret valgte Asphaug å fortelle historien for et åpent møte for første gang.
– Dette spørsmålet kan besvares enkelt med en setning, men jeg ønsker å ta en dypere gjennomgang. Det er nødvendig å slå fast at det er formannskapet og ikke kommunestyret som er kommunens næringsutvalg med ordfører som leder.
Asphaug fortalte videre at årsaken til at det ble innført ordfører på heltid i Hemnes var nettopp at ordfører skulle engasjere seg i jobbskaping.
– Jeg fikk vite at bonden på Mula kunne tenke seg å kjøpe denne eiendommen, og hadde bydd 5 millioner, men fått avslag. Han var villig til å betale 6 millioner, selv om dette etter hans utsagn var det dobbelte av reell verdi. Saken ble drøftet i formannskapet, i en lukket sak. Det ble enighet om at jeg skulle foreta sonderinger, noe som er vanlig i slike saker, hevdet ordføreren.
Etter møtet tok han kontakt med sønnen til gårdeieren.
– Jeg spurte om de kunne tenke seg å selge gården til kommunen for 6 millioner. Etter en del tenking var svaret nei. Dette orienterte jeg formannskapet om, og det ble enighet om å øke beløpet. Da jeg gjorde det ble avslaget begrunnet med at han ønsket å flytte dit selv. Jeg forsto da at muligheten for å få kjøpt gården var null. Jeg gikk videre og økte tilbudet til 10 millioner. Da ville kommunen i virkeligheten ha betalt 4 millioner for etablering av et betydelig antall arbeidsplasser.
– Det ble ingen handel, og ettersom sonderingene var mislykket var det ingen grunn for å orientere kommunestyret, saken var død. Dersom sonderingen hadde vært positiv ville dette selvsagt ført til en ny sondering i et lukket kommunestyret for å høre om det var interesse for å komme med et skriftlig konkret tilbud.
Asphaug avviste at han hadde sagt at kommunestyret var involvert i saken, han hadde verken bekreftet eller avkreftet saken da han ble kontaktet av journalisten.
– Jeg har aldri fortalt denne historien offentlig før nå, og slett ikke til pressen. Dette er sant, og du kan sjekke det selv ved å lese saken grundig, avsluttet Asphaug, rettet til Horseng.
Wivian Mediå Horseng sa seg fornøyd med svaret, det ble ingen ytterligere oppfølging av saken.