Norsk FunSport arrangerer det første langløpet i en ny langløpsserie på Arctic Circle Raceway i helga. En gjeng bil- og fartsglade herrer fra Korgen stiller til start i 8-timersløpet.
Avisa Hemnes fikk et hett tips om at en bilentusiastisk gjeng fra Korgen skulle delta i et 8-timersløp på bane på Storforshei denne helga, nærmere bestemt på Arctic Circle Raceway. Vi heiv oss derfor på telefonen og kontaktet en av deltakerne, for å høre litt mer om dette. Vi nådde tak i Kristian Hanssen Nygård som var på heimevernsøvelse, – antakelig ei perfekt opplading- før førersetet skal inntas lørdag i Arctic Circle Midnight cup 2023.
Nytt konsept
– Kan du fortelle hva dette går ut på?
– Det er en ny norsk langløpsserie, som Norsk FunSport står bak, og som er et lavterskelrace, starter han.
– Man stiller som lag, med minimum fire førere. Hver fører kjører 45 minutter, før vedkommende må ha minst 90 minutter sammenhengende hvile, forklarer han videre.
Sikkerheten skal ivaretas, og for førerne blir det både tid til hvile, en matbit og annet nødvendig i pausene, får den mat-og-hvile-fokuserte journalisten bekreftet.
– Hvem er det som er arrangør på Storforshei?
– Det er Norsk FunSport, med Tormod Dramstad, som også er leder i Norsk Porscheklubb.
På nettsiden til Norsk FunSport kan vi lese at de arrangerer konkurranser som varer 8-, 12- eller 24 timer.. «Aldri har det vært enklere å stille til start på en asfaltbane med startnummer på døra, team på sidelinjen og adrenalin i kroppen». Det stilles ingen krav til erfaring, oppgir de, og de har også egen serie for bedrifter.
– Hvem er med på laget ditt fra Korgen, Kristian?
– Det er meg, Jonas Johansen, Jarl Tore Johansen, Morten Buskli, og sønnene hans: Nikolai og Fredrik Buskli. Vi bytter altså på å kjøre, og så er det om å få flest runder på de 8 timene.
– Blir det bånn gass fra start til slutt da?
– Hehe, tja, men det er satt opp hindringer i kjørebanen, slik at man maks skal ha 74 km/t, mener jeg det var. Dette er fordi at man kjører uten sikkerhetsbur i bilene, med vanlig førersete og sikkerhetssele, belyser Kristian.
Motorentusiasten forteller at det er krav om at bilene som stiller skal være eldre enn 17 år, men ikke så gamle at de ikke har ABS-bremser og airbag. Bilen må være Eu-godkjent og alle førere må ha førerkort.
– Hvordan har dere forberedt dere?
– Vi har brukt onsdagsettermiddager for å få bilen, en Nissan Almera, «servicert sånn lett», og gjort klar.
– Kan du nevne noe konkret dere har måtte gjort?
– Det må være nye bremser og bremsveske på bilene. Så har vi montert en hovedstrømbryter slik at bilen kan stoppes fra utsiden, som det også er krav om. Videre har vi plukket ut alt av interiør bort sett fra førerstolen.
Tilbake til motorsporten etter pause
– Hvorfor vil du delta på dette?
– Nei, altså, jeg har hatt pause fra motorsporten i alt for mange år. Så er dette noe nytt, med lite utgifter. Dette er første trappetrinn inn i asfaltracing. Om man skal kjøre ordentlig racerbil, må ha litt praksis for å få lisens, deler han.
Løpet på Arctic Circle Raceway er premiereløpet i en løpsserie som strekker seg over sommeren og høsten: Arctic Circle Midnight cup 2023. Neste løp arrangeres 29.juli i Sokndal, og deretter en ny runde på ACR i september og med avslutning i Sokndal 30.september-1.oktober.
Lørdag går startskuddet kl. 08.00, med «Team Sissteliten», som Kristian avslørte var korgengjengens humoristiske lagnavn. – Og med to s’er, presiserte han.
Og Kristian, på sin side, tråkker virkelig til når han først hiver seg med i motorsporten igjen. Han skal kjøre to løp samme dag.
– Jeg skal kjøre i bedriftsklassen også, så det blir 16 timersløp på meg, humrer han.
– Målgang på bedriftsløpet er 02.00 på natta, så det kan bli spennende.
Den fartsglade oppfordrer alle som er motorsportinteresserte til å komme til Storforshei for å se på løpet:
– Det er meldt bra vær, så det er bare å komme! Thea Tverå og Sebastian Skaret Nilsen skal heilgrille en gris der, så det blir litt show også, legger Kristian til.
Løpsklar Sissteliten
Fredag var det lisenskjøring på banen, og «Team Sissteliten» fikk gjort de siste forberedelsene.
– Er dere klare til løp nå? Og hvordan er stemningen i laget?
– Ja! Og det er topp stemning! Melder Kristian, og byr på emojier som både viser muskler og har solbriller på, for understreke svaret.
Korgengjengen gleder seg til morgendagen, og sender en takk til sponsorene sine:
Fineide transport, Lyngås auto, Bjerka maskin og Scooter AS, Lakk1, Johansen maskin, Mercasol og Entrepnor AS.
– Vi er fornøyde med å vise frem lokale bedrifter, avslutter Nygård.
Vippsing til Barnekreftforeningen om man kjører på kjegler
Avisa kontaktet arrangøren også, for å få litt mer informasjon.
– Hvor mange lag er det som er påmeldt i begge klassene?
– Det er totalt ca. 30 ulike team fordelt på de to løpene, pluss at noen skal kjøre begge løpene, oppgir de i ei melding til avisa.
– Er det fellesstart og i såfall, hvordan avgjøres det hvem som får de beste startplassene?
– Ja, det er fellesstart, og lagene starter etter når de meldte seg på – først påmeldt får altså best startplass.
– Vanker det premier for pallplasseringene?
– Ja, det blir premier til pallplassene og noen flere.
– Dere skriver på nettsiden deres at dere støtter barnekreftforeningen, kan dere si noe om dette og hvorfor?
– Det er satt ut kjegler noen steder på banen som de må kjøre rundt, for å holde farta nede. Hvis de kjører på en kjegle sånn at den velter, så må de vippse 500,- til Barnekreftforeninga neste gang de kommer inn i depoet, forklarer FunSport, og fortsetter:
– Barnekreftforeningen støtter vi fordi de gjør en enorm innsats for å spre glede i hverdagen til barn med kreft og deres familie. De rett og slett bare fortjener det, avslutter arrangøren.
Da er det bare å ønske lykke til med både kjøring og arrangement!