Like før påske kunngjorde Hemnes kommune at Nordland fylkeskommune har mottatt en akvakultursøknad fra Planktonic as om etablering av ny lokalitet i Hemnes for produksjon av skipsrur.
Søknaden har nå vært ute til offentlig utlysning og kommunal uttalelse, og gjelder etablering av ny akvakulturlokalitet i Høyneset, og lokaliteten omsøkes klarert for 40 dekar, med en årlig produsert biomasse på 100 tonn.
Arealbruk
I søknaden fremgår det at anlegget vil bestå av ulike dyrkingsmedier som ruren fester seg, og vokser på. Dyrkingsmetoden er tradisjonelt bøyestrekkanlegg, der dyrkingsmediet henger ned fra horisontale bæreliner som holdes flytende av oppdriftsbøyer. De horisontale bærelinene er festet med bergbolter i begge ender, og anlegget vil røktes fra landbase lokalisert på Hemnesberget.
Lokaliteten er tenkt nord for Høyneset, og ligger omtrent 3 km sørvest for sentrum på Hemnesberget. Anlegget vil bli 400 meter langt og 100 meter bredt, og inkludert ferdselsforbudet på 20 meter ut fra anleggsrammen vil anlegget legge beslag på 61 600 m2. Anlegget med fortøyningslinjer vil dekke et større areal.
Stammer fra Planktonic
I kjølvannet av at søknaden ble offentlig kjent fikk Avisa Hemnes inn flere tips fra folk som har registrert ei markant økning av korte taustumper i vikene langs og i fjordbassenget. Tauene var antatt å stamme fra røropphengene i Planktonics produksjonsanlegg, og folk lurer på hva økningen skyldes.
Håvard Aakerøy, driftssjef hos Planktonic, forteller at båndene de dyrker rur på er hengt opp i «bærelinen» ved hjelp av tau med tykkelse på 3-5 mm.
– Bildet vi fikk tilsendt ser ut til å være et slikt tau, og stammer fra våre anlegg. Tauene blir kappet i forbindelse med høsting av anleggene, sier han.
– Kan du fortelle litt om prosedyrene ved innhøsting?
– De som høster har streng beskjed om å samle inn taustumpene som blir igjen på «bærelina» etter hvert som det høstes. Det er satt opp en søppelsekk ved arbeidsstasjonen hvor tauene kappes, der taustumpene skal kastes, sier Aakerøy.
– Jeg har snakket med folkene som har vært med på høstingen, og de bedyrer at de er veldig nøye med å samle inn disse taustumpene. De kan ikke garantere at det ved en glipp kan være enkelte tau som ikke har kommet med, men sier at omfanget i så tilfelle er svært lite, legger han til.
Skylder på isen
– Taustumpene virker å være kuttet med kniv. Er det dette som er fremgangsmetode for å ta inn rørene med rur?
– Ja, er driftssjefens korte svar.
– Økningen når det gjelder funn av slike korte biter med tau synes å ha vært vesentlig særlig det siste året. Kan dere si noe om hva dette skyldes?
– Det var mye is i fjorden under høstingen i år. Dette gjorde høstingen vesentlig mer krevende enn vanlig. Det kan tenkes dette har medført at kvalitetssikringen rundt innsamling av taustumper har vært dårligere enn tidligere år, innrømmer Aakerøy.
– Finnes det alternativer til slike plasttau som kan vurderes brukt i slike anlegg?
– Ja, det finnes en type klips vi vurderer å ta i bruk. Disse er laget for tynnere bæreliner enn det vi bruker. Vi bruker relativt kraftige tau på grunn av utfordringene med is i fjorden, forklarer Aakerøy.
– Uansett vil vi skjerpe inn kravene om at taustumpene ikke under noen omstendigheter skal havne på sjøen i forbindelse med innhøsting neste år, bedyrer han.
– Samme tipser sier at problemet med de store grå plastdunkene i år ser ut til å ha blitt vesentlig mindre enn tidligere år. Har isforholdene denne vinteren vært bedre/enklere, eller har dere gjort nye tiltak på denne fronten?
– Vi har begynt å bruke mye kraftigere opphengstau på oppdriften, etter at et høyt antall bøyer ble revet løs av isen i 2022. Jeg tror ikke vi har mistet noe oppdrift i vinter. Det var minst like mye is i vinter som vinteren 21/22, sier Aakerøy.
Ikke sperret område
– Området der den nye lokaliteten er tenkt plassert er også et svært yndet område for hobbyfiske, dorging, badeturer sommerstid og annen rekreasjon. Vil et nytt anlegg her bety slutten for slik aktivitet?
– Vi har ikke noe imot at det fiskes eller bades i og rundt dyrkingsanleggene våre, forteller Aakerøy.
– Erfaringsmessig samler det seg mye fisk rundt slike anlegg, så det er sannsynlig at fisket på stedet vil bli bedre enn tidligere, legger han til.
– Før vi søkte på denne lokaliteten sendte vi inn en rekke forslag til Hemnes kommune med ulike plasseringer for et nytt oppdrettsanlegg. Vi fikk tilbakemelding fra kommunen om at den omsøkte lokaliteten hadde det laveste konfliktpotensialet av de innsendte forslagene, og derfor søkte vi akkurat her, avslutter driftssjefen.