I formannskapsmøtet i Hemnes tirsdag 23. mai orienterte teknisk sjef om at både leder og mellomleder for vann-vei-avløp har sagt opp sine stillinger, samt en potensielt svært utfordrende situasjon på relativt kort sikt.
I orienteringen skisseres også det som på sikt kan bli noe mer enn en utfordring på rekrutteringsfronten for Hemnes kommune.
– Er det en form for rekrutteringskrise vi ser konturene av?
– I en stor organisasjon som Hemnes kommune, så skal man tåle at flere ansatte slutter. Det uheldige er at det er to i lederrekka, samt at vi har 12 medarbeidere totalt sett på teknisk som er over 60 år, forteller Tone Larsen, teknisk sjef i Hemnes kommune.
– Noen av disse er i tenkestadiet for om de vil gå av med pensjon eller kommer til å fortsette, så totalen er utfordrende. Men at to slutter, det er håndterbart, sier hun.
Mange i bevegelse
– Hvilke utfordringer innebærer det at to i lederrekka på teknisk avslutter sitt arbeidsforhold hos dere i kommunen?
– I en fase mellom at noen slutter og til vi får rekruttert nye så er det om å gjøre å få erstattet disse funksjonene, og det gjøres internt, som en mellomløsning, forteller Larsen.
– Det vil si at jeg opptar operativt mannskap, de som er ute byggene og på anleggene våre, til å heller jobbe med ledelse og administrasjon, for det «hullet» må bli fylt, sier hun.
– Det er mange administrative oppgaver som vi må sørge for å fylle opp. Det i seg selv er litt utfordrende, for det er alltids forventninger til hvordan vaktmestertjenesten utføres, hvordan veier skal se ut, og ikke minst på vannkvalitet. Der har vi masse krav på både å dokumentere og levere, poengterer hun.
– Men det er fortsatt håndterbart. Det interessante er å se at en fjerdedel av arbeidsstokken ute på tekniske fag har vært i en bevegelse. Det betyr ikke at alle har sluttet, men det betyr at Hemnes kommune har ettertraktede arbeidstakere som gjerne får andre vilkår andre steder. Vi må fortsette å sørge for at de som er i jobb hos oss har det bra, og det skal vi gjøre, fortsetter hun.
– Over tid ser vi at kommunen i stor grad ser ut til å «tape» kampen om kompetansen og arbeidstakerne, kanskje i første rekke til privat næringsliv. Kan du si noe om hvorfor?
– Lønn er helt klart hovedgrunnen til dette, konkluderer Larsen.
– Kan det også være andre faktorer inne i bildet?
– Ja, det er det nok helt klart. Det er veldig mange som har meninger om hvordan veiene skal brøytes, eller hvordan bygg skal bli ivaretatt, og det er få som tenker på driftspersonalets egentlige hverdag. Det kan nok oppleves urettferdig med mye «kjeft» fra flere hold, sier kommunens sjef for tekniske fag.
Mange nær pensjon
– Du forteller at tekniske fag har mange ansatte er passert 60 år. Hvilke signaler har dere fra disse? Er de i tenkeboksen?
– Ja, alle disse er det. Altså, hvor er du om et år, hvor er du om tre år? Det er jo interessante samtaler å ha med medarbeiderne sine uavhengig av alder, men spesielt nå på de over 60. Uansett så er totalutfordringen der, med attraktivitet utenfor kommunen og pensjonsavganger, sier Larsen.
– Mine helter nå, er jo de som sier nei til et jobbtilbud og de som ikke søker seg ut. Det står veldig tydelig for meg akkurat nå, at disse er dagens helter; de som blir. Jeg trenger dem alle, fortsetter hun.
– Arbeidsledigheten er jo svært lav nå, og har vært det over lang tid. At så mange av de på teknisk i en relativt kort tidshorisont nærmer seg pensjonsalder gjør kanskje at dere på kort sikt kan få ei stor utfordring i fanget?
– Vi snakker om kunnskapsoverføring, det å kunne få til overlapping og få lært opp nye. Det er jo en politisk sak hvorvidt vi har lønnsmidler for opplæring av nye, og det må administrasjonsutvalget selvfølgelig mene noe om i budsjettsammenheng, svarer Larsen.
– Det er det lange perspektivet. Det korte er at Hemnes kommune har tre medarbeidere som har sluttet nylig eller snart slutter, og to som kan gå av med pensjon når tid som helst. Det er fem stykker på vei-vann-avløp, og det er egentlig den realiteten som jeg la frem i dagens møte i formannskapet, fortsetter hun.
– En av tre jobber er lyst ut, og de to andre kommer snart. Det gledelige er at vi har fått gode søkere til jobben som er lyst ut, smiler hun.
– Her er det attraktive jobber for mekanikere og håndverkere som snart lyses ut i Hemnes kommune. Gjerne om noen har mekaniske fag og ledelsesfag i kombinasjon, legger hun til.
– Jeg tolker deg dithen at du selv ikke ønsker å bruke ordet krise om situasjonen dere står i per i dag?
– Nei, og det er litt fordi at når jeg leser for eksempel Dagbladet og VG så synes jeg det er så mye som er «katastrofalt», og det krisebegrepet brukes så mye at det er i ferd med å bli oppbrukt, så det ønsker jeg ikke å ta i bruk, sier Larsen.
– Men det blir spennende å se om vi får rekruttert inn kompetanse, slik at vi klarer å opprettholde leveringssikkerhet på vann og de forskriftsmessige forholdene på avløp. Det er det viktigste for meg nå, så får det heller være om en dørkarm fortsatt står uskiftet frem til neste år. Leveringssikkerhet på vann er det viktigste for meg, og det skal vi sørge for går bra, understreker hun.
– Det er stor vilje hos oss til å «lappe hullene» når bemanningen går ned, avslutter teknisk sjef.