De første leilighetene i Nergårdsgata på Bjerka legges snart ut for salg, og prosjektleder Viggo Hoff forteller at boligprosjektet i utgangspunktet vil bestå av to byggetrinn med totalt 46 leiligheter fordelt på fem bygg.
– Bolig for Folket, som vi samarbeider med, og som er medeiere i boligprosjektet på Bjerka, startet et prosjekt i Svolvær for noen år siden. Det har vi nettopp sluttført, så jeg har vært mye der oppe og hjulpet til i det siste, forteller Viggo Hoff i Bjerka boligpark.
– Men nå er det Bjerka som står for tur, smiler han.
Alle planer er godkjent
– Det har tatt litt tid, men vi har måttet vente på forskjellig. Blant annet måtte vi søke Hemnes kommune om å få kjøpe et areal av dem, som ville gjøre at garasjeanlegget ville bli finere og mer praktisk plassert, sier Hoff.
– Dette var faktisk et tips vi fikk fra en av planleggerne i kommunen, og vi «kastet oss rundt» og fikk regulert den siste biten av tomta vår også. Vi hadde egentlig regulert kun halve eiendommen til byggetrinn 1, men fant ut at vi ville få en mye bedre utnyttelse av arealet ved å regulere hele eiendommen. Dermed la vi de første planene litt «på vent», sier han.
– Nå er planene godkjent, og vi har fått aksept på å kjøpe den tomtebiten på 1,2 mål av Hemnes kommune. Alle tillatelser er i boks, nabovarsel er sendt ut, og rammesøknaden er på vei. Prospektet er lagt ut, og opprinnelig salgsstart var planlagt til slutten av april. Den datoen er justert og flyttet til dagene rundt månedsskiftet mai/juni, da vi venter på en liten justering i prospektet, forteller Hoff.
– Det er mye som skal på plass og ting tar tid i slike prosjekter, men vi fant det best å vente til alt var slik vi ville ha det. Vi tror at dette blir bra, smiler han.
– Når ser dere for dere byggestart?
– Selger vi 60 prosent i løpet av en måned eller to, så starter vi så snart det er mulig, svarer Hoff.
– Det første som må gjøres er å rive motellet, og så skal det opp ny trafo. Det skal endres litt på innkjørsel, og så må vi også rive ei lita lagerhytte for å komme til med infrastruktur. Resterende bygningsmasse vil bli stående inntil videre, og kan benyttes som lager for entreprenør, fortsetter han.
– Deretter blir det å komme i gang med grunnarbeider, noe entreprenørene allerede er i sving med å forberede seg på, legger han til.
Vil nå de unge
– Kan du fortelle litt om leilighetene?
– Det er 16 leiligheter fordelt på to bygg, og de varierer i størrelse. De minste er 36,4 kvadratmeter, mens de største er 71,3 kvadratmeter, forteller Hoff.
– Det er leiligheter med både 1, 2 og 3 soverom, legger han til.
– Noe for enhver altså?
– Ja, vi har prosjektert dette for å forsøke å treffe så bredt som mulig, og tar sikte på leiligheter som gjør at unge folk kan komme seg inn på boligmarkedet. Da må det ikke bli for stort og for dyrt, for boligprisene er jo i ferd med å «gå av skaftet», sukker prosjektlederen.
– Derfor har vi kuttet ut leiligheter på 90-100 kvadratmeter, for disse sliter man med å få salg på. Vi så det i Lofoten, at leilighetene som ble solgt først var de fra 35 til 60 kvadratmeter. Der traff vi både enslige, unge par, eneforsørgere og eldre voksne, som kanskje kvittet seg med enebolig og ville ha noe litt mindre og enklere, sier han videre.
– I leilighetene med tre soverom kan man for eksempel ta bort det ene og få større stue eller kjøkken, legger han til.
– Så man kan endre litt på leilighetene ut fra behov?
– Ja, man kan til en viss grad gjøre tilpasninger, og det gjør liten eller ingen forskjell i pris, bekrefter han.
Mindre boliger er tingen
– Hvordan ser markedet ut? Er det folk som allerede er i kontakt med dere?
– Ja, det er mange som har meldt interesse, for vi har hatt en annonse ute på finn.no for å fortelle om at dette kommer for salg. Hvor mange av de som har meldt interesse for informasjon som er seriøse kjøpere er selvsagt vanskelig å vite, sier Hoff.
– Erfaringene fra Lofoten tilsier at en viss prosent av de som er seriøst interessert og ønsker å motta prospektet, dessverre ikke oppfyller kravene til boliglån når de kommer til banken. Det er jo blitt høyere krav til egenkapital og betalingsevne, og for tida er det jo også blitt dyrtid på alt; drivstoff, matvarer, strøm og alt det en familie trenger. På toppen av det hele har vi en veldig urolig valutasituasjon, som gjør at leveranser fra utlandet er blitt mye dyrere for entreprenørene, sier han.
– Og en stor del av leveransene til oss kommer fra Euro-land, og det gjør det dyrere å bygge. Derfor satser vi på å være nøkterne når det kommer til løsninger og størrelse. Vi tror det er slutt på tida der man bygde leiligheter på 140-150 kvadratmeter, med en pris på 8-9 millioner. Vi ser at de sliter med denne typen salg på Mo, fortsetter han.
– Og vi vil som sagt også prøve å tilpasse oss ungdommen, og vi mener vi skal klare å lage leiligheter her som vil koste under to millioner. Dette blir for øvrig ikke et borettslag. Det er snakk om selveierleiligheter, uten fellesgjeld, sier han.
– Vår salgs og markedsføringssjef, Silje Holst Haaland, er for øvrig den kundene i all hovedsak må forholde seg til, og ha kontakt med i en videre salgsprosess, legger han til.
Vil bruke lokale firma
– Vil dere ha lokale entreprenører i sving når byggingen etter hvert kommer i gang?
– Det blir ei blanding av lokale og eksterne. Det meste av grunnarbeider og slikt vil utføres av lokale entreprenører, forteller prosjektleder Hoff.
– Vi har innhentet priser både helt lokalt, men også fra noe lengre unna, basert på erfaringene vi har. Og så er det en del bygningsmaterialer som kommer fra utenlandske leverandører, fortsetter han.
– Vi har en policy på at vi ønsker å bruke lokale underleverandører så langt det er mulig, og i prosjekteringa av Bjerka boligpark har vi blant annet brukt både Haneseth Rørco og IP elektro mye, og vi ønsker selvsagt å bruke firmaer som er her fremfor å hente firmaer langveisfra. Prisene viser uansett at de lokale matcher konkurrentene, sier han.
– Det som blir spennende nå fremover er at vi i løpet av sommeren klarer å få salg nok til å sette spaden i jorda. Vi ønsker å kunne komme i gang rett etter ferien, bekrefter han.
– De to byggene som skal reises først er de som vil bli liggende nærmest Coop, og så vil alt avhenge av markedet. Hvor fort vi så går i gang med byggetrinn 2 avhenger selvsagt av markedet det også. Det får tida vise, smiler han.
– Det er spennende med alt som skjer i regionen, og vi håper på at det blir mange nye arbeidsplasser her og i nabokommunene. Hvor og når de eventuelt kommer, og hvor realistiske alle planene er får være en annen sak, men etter samtaler med Hemnes kommune og Hemnes Boligstiftelse så erfarer vi at det til en viss grad er et visst underskudd på boliger i kommunen uansett. Det har farten på boligsalg i kommunen vist over tid nå, sier han videre.
– I tillegg har vi et umettet leiemarked i kommunen, blant annet for seniorer. Så vi har stor tro på at vi skal lykkes med dette prosjektet. Markedet er der, det er vi nokså sikre på, avslutter Hoff.