Vi finner den overalt, i innpakning, i tyggisen, i verktøy, i brusflasker, i pyntegjenstander, i tauverk – ja, overalt. Det er rett og slett nærmest umulig å forestille seg et liv uten plast.
For mange var det først da vi skulle begynne å sortere plast ut av restavfallet at vi oppdaget hvor mye det faktisk utgjør. Vi nordmenn liker å tenke og fortelle at vi er verdensmestre i å pante, resirkulere og ta vare på. Er vi virkelig det?
I en serie artikler skal vi sette søkelyset på plastproblemet. Sammen med 30 lokalaviser i Norge i samarbeid med den internasjonale gravegruppa Investigate Europe graver vi nå bokstavelig talt i problemene, men også i mulighetene.
Vi har gjort oss helt avhengig av plast i dagliglivet vårt, og det er først når vi nå så smått forsøker å trappe ned forbruket at vi virkelig merker hvor avhengig vi har blitt. Sugerør og engangsskjeer på yoghurtbegeret har blitt endret, fra plast til papir og treverk, til store protester.
Det er vår plast, det er vårt problem og vårt ansvar.
Plast er et oljeprodukt, men i utgangspunktet utgjør det ikke den samme trusselen mot klimaet som oljeprodukter som går til energiproduksjon. Det er under forbrenningen at klimagassene virkelig slippes løs. Det er derfor et stort tankekors at halvparten av plasten som faktisk samles inn for resirkulering havner i en forbrenningsovn. Den plasten som ikke blir resirkulert, men heller havner ute i naturen er en enda større trussel. Verdenshavene er ufrivillig vert for enorme mengder plast, en oppgave også dyreverden har blitt påtvunget. Det er funnet plastrester fra Nordpolen til Sørpolen, i hundrevis av ulike dyresorter og i drikkevannet. Det er vår plast, det er vårt problem og vårt ansvar.
– Kravet fra myndighetene er at det skal kildesorteres ved fritidsboliger
Det absolutt minste vi kan gjøre er å passe på at vi sorterer og følger råd og veiledning fra avfallsselskapene. Ja, det er et problem at ikke all plast går til gjenbruk, men ting blir bedre, og om vi ikke sorterer – ja da blir det garantert verre. Det er også fullt mulig å gjenbruke mer selv, plastposer, bøtter, kurver, tyggisbokser – svært mye kan utnyttes, og gjøre behovet for ny plast bittelitt mindre. Masse bittelitt blir mer, mye mer.