Ordningen med fritidsrenovasjon trådte i kraft for drøyt fem år siden, i januar 2018. Hva har skjedd siden da, og hvordan står det egentlig til når det kommer til kildesortering av «hyttesøpla» vår?
Det er i utgangspunktet ingen som fritas fra denne ordningen, og eventuelle fritak må det søkes om direkte hos kommunen der fritidsboligen ligger. Det betyr i praksis at stort sett alle med fritidsbolig skal håndtere søppel på samme måte som de gjør hjemme.
Forvirrende
Men hva med plastsortering i fritidsboligene i Hemnes? Kildesorteres det, eller havner det meste i restavfallet? Og hva er det egentlig som gjelder?
I appen MinRenovasjon, som Helgeland Avfallsforedling (HAF) benytter, var følgende informasjon å finne:
Slik gjør du det på hytta
|
På HAFs nettside ligger også denne informasjonen ute som brev, der det to steder står det omtrent samme:
«Avfallet i disse containerne skal være kildesortert slik det gjøres hjemme med matavfall i grønne poser, plastemballasje i blå poser og restavfall i hvite poser. Det er kun denne typen avfall som skal i fritidscontainerne. Alt annet avfall skal leveres til gjenbruksstasjoner eller returpunkt ut fra type avfall det er snakk om.»
I et eget punkt på samme side som brevet er linket, står det derimot å lese noe helt annet:
«Vi gjør oppmerksom på at det ikke lenger er et krav om sortering av plastemballasje fra fritidsboliger lenger, da dette blir for vanskelig å håndtere for hytteeiere og renovatører er det nå frivillig å sortere plastemballasje fra fritidsboligene. De som ønsker å sortere plastemballasje gjør dette i samme blanksekk som hjemme, og leverer blanksekken til vår gjenbruksstasjon i Nordre gate eller på tømmedag ved egen bolig.»
De blå posene er for lengst historie, og dette må i høyeste grad sies å være en smule forvirrende, noe HAF selv innrømmer.
– Hva er det egentlig som gjelder for fritidsrenovasjon for HAFs kunder?
– Når det gjelder dette punktet, så må jeg nok selv ta det på min kappe, innrømmer Geir Benden, kommunikasjonsansvarlig hos HAF.
– Jeg har ikke oppdatert basen i den nasjonale «sortere.no», hvor denne informasjonen hentes. Det er nå gjort, fortsetter han.
– Når det gjelder hjemmesiden, så er som du sier teksten oppdatert, men det originale brevet om fritidsrenovasjon er ikke endret eller fjernet. Det er kanskje forvirrende, og vi skal se på om vi endrer eller fjerner brevet derfra, sier han.
Skal kildesorteres
– Når det gjelder bakgrunnen, så er den som følger: vi innførte fritidsrenovasjon med kildesortering da vi sorterte avfallet optisk ved hjelp av grønne, blå og hvite poser, sier Benden videre.
– Dette har fungert langt dårligere enn forventet, da slike felles containere dessverre nærmest brukes som minigjenbruksstasjoner mange steder. Vi har derfor fått inn mye avfall som ikke lot seg sortere, og dette er en av grunnene til at vi nå har innført nytt system med egne beholdere og sekker for matavfall og plastemballasje, forklarer han.
– Der det tidligere var mye fokus på «gode» og enkle innsamlingsløsninger, er det nå fokus på kvaliteten på avfallet som kommer inn, og ressursene som kan materialgjenvinnes, legger han til.
– Hva er lovkravene på kildesortering av søppel når det kommer til fritidsrenovasjon? Avviker lovkravet fra renovasjon på «hjemmebane»?
– Myndighetskravet nå er at det også skal kildesorteres ved fritidsboliger, fastslår Benden.
Kvalitet og økonomi
– Dere skriver at det nå er frivillig å sortere plastemballasje fra fritidsboligene, at kravet om dette er borte fordi det er for vanskelig å håndtere sortering av plastemballasje på hytta for hytteeiere. Hvorfor er det vanskeligere? Kan dere konkretisere hva som ligger i denne påstanden?
– Vi kunne forholdsvis enkelt satt ut egne containere for matavfall, og sagt at sekkene med plastemballasje kunne henges på utsiden, sier Benden.
– Det fungerer kanskje i teorien, men all erfaring tilsier at vi da ville fått tre avfallsfraksjoner som måtte håndteres som restavfall. Dette til en mye høyere pris enn tidligere, da vi ville måtte kjøre flere turer til hvert fritidspunkt, sier han videre.
– Er dette utelukkende et kostnadsspørsmål?
– For at vi skal kunne tilby kildesortering fra fritidsboligene må vi ha en løsning som er forsvarlig både med tanke på kvalitet og økonomi, sier Benden.
– Vi må da se på løsninger hvor kun de som betaler for ordningen har tilgang til den, og at vi greier å kontrollere kvaliteten på avfallet på en bedre måte, slik at for eksempel matavfall kan sendes videre som den organiske ressursen det er, og ikke som restavfall, fortsetter han.
– I tillegg til at vi har krav om å sortere ut verdifulle ressurser og avfallstyper, er restavfall en dyr fraksjon som vi alle bør være interessert i å minimere, legger han til.
Ettersorteres ikke
– Er det dyrere for HAF å levere restavfallet i containerne fra fritidsrenovasjon enn ferdig sortert avfall? Hvor mye dyrere ville det blitt for forbruker dersom plastsortering skulle vært en del av fritidsrenovasjonen?
– Jeg har ikke noen konkret prisdifferanse på dette, da vi ikke har funnet en egnet løsning enda, svarer Benden.
– Hva skjer med avfallet når fritidscontainerne tømmes? Blir det sortert videre i HAFs anlegg?
– Avfallet som kommer inn fra disse containerne blir ikke ettersortert, sier han.
– Kostnadene for tømming og behandling av avfallet fra containerne for fritidsrenovasjon dekkes av et eget gebyr. Er gebyret det samme for alle som har fritidseiendom i de 6 kommunene HAF har ansvaret for?
– Ja, alle som har fritidsbolig i HAF-området betaler samme gebyr, om de har fritidsbolig på Umbukta, Røssvatnet eller på Sanna, avslutter HAFs kommunikasjonsansvarlige.