Øisteins blyant, barnefestival, Pride og Parkrock. Det er snart klart for Korgen Sommerfestival nummer seks, og komiteen lover både nye og gamle innslag på programmet.
– Vi har som mål å ha noe nytt hvert år, og i år er det barnefestivalen under familiedagen som er det nye, forteller Otto Jonny Derås, sammen med resten av komiteen til Korgen Sommerfestival, Elisabeth Ødegård, Pia Villmones, Ingrid Thom og Torstein Hatten.
Årets sommerfestival blir fra 3. til 18. juni.
– Nå holder vi på å spikre programmet, og det blir vel ingen store overraskelser, sier Elisabeth.
– Men noen små?
– Nei, altså, vi har nå kongeparet med i programmet selv om vi ikke har noe med det å gjøre. Det blir jo under festivaltiden, så vi tok det med. Og så er det denne barnefestivalen, da, sier hun og forteller at det tidligere har vært kulturskolen som startet familiedagen, etterfulgt av diverse aktiviteter.
– Men nå har vi slått på stortromma, så nå kommer Øisteins blyant og Daniel magiker og har show etter kulturskolen er ferdig. Samtidig blir det bamsesykehus som vi alltid har, samt gullgraving og ansiktsmaling som er nytt. Det er dermed et program som blir litt lenger, og det blir på en måte en festival inni festivalen, forklarer Elisabeth.


– Og så er det bare barn i fokus den dagen, legger Otto Jonny til.
– Men foreldre og besteforeldre er selvfølgelig hjertelig velkomne. Vi har saniteten på matavdeling, og de får nok litt å gjøre, spår Elisabeth.
Gjengen kan også fortelle at om noen ønsker å stå på stand eller selge varer på familiedagen den 10. juni, er de hjertelige velkomne.
Otto Jonny legger til at alle som føler de har noe å bidra med i festivalen gjerne må ta kontakt.
– Vi ønsker å markedsføre alt bygda har å by på, stort og smått, ingenting er for lite og ingenting er for stort. Det var tross alt grunnen til at festivalen ble etablert. Det var blitt en sannhet at det ikke skjedde noen ting her, men festivalen ble fort tre uker lang, og nå har vi prøvd og korte den litt ned, riktig nok med varierende hell, ler Otto Jonny.
– Vi håper det blir smekkfullt av folk og at det blir nydelig vær. Været kan ikke blir verre enn i fjor, da var vi våte, sier Elisabeth.
Blodig alvor på bilrebusløp
Kunstutstilling på Salongen er også nytt i år, ellers på programmet står kjente og kjære ting, som bilrebusløp, fortellerkveld, bilbingo, andeløp, sjøforsquiz, konsert med Akkord, skøthell-konkurranse, konsert med Korgen Skolemusikkorps, Pride og Parkrock, samt kakefest på Huset for de som fyller 80 år i år.
Torstein Hatten kan også sies å være ny av året, i hvert fall i komiteen.
– Vi oppdaget i fjor at han er en gjev arbeidsmann, det var synd at vi ikke kom på det før, sier Elisabeth.
– Jeg har fått det store ansvaret med å være parkeringsvakt, sier han.
– Og så er han general for bilrebusløpet, han bare vet det ikke enda, kan Elisabeth fortelle.
– I fjor var det 31 påmeldte. Det var blant annet emoji-gåter, tallgåter og anagram, og man fikk alle oppgavene med en gang fordi det var så fort å gjøre feil slik vi gjorde det tidligere. Målet er å komme nærmest en idealtid, så om man jukser kommer man bare lenger unna den.
– Kanskje vi setter den til slutt, når alle har kommet i mål, spøker Torstein.
– Han tror dette er en lek, men at folk skulle bli så engasjert hadde jeg aldri trodd. Det var til og med nære familierelasjoner som ikke var spesielt fornøyde, ler Otto Jonny.
– Det er dødsens alvor. Noen blir skikkelig forbanna. Vi bruker ukesvis på å arrangere et uskyldig bilrebusløp, og vi får kjeft i retur, sier en lattermild Elisabeth, som begynner å bli godt kjent med at folk tar konkurransen på alvor.
– I fjor var vi tre generasjoner i bilen, og vi hadde bruk for alle, så det vil jeg oppfordre andre til, sier Pia.
Fortellerkveld med stil, men ingen olabilløp
Otto Jonny forteller om noen endringer under årets Kongeetappe.
– I år blir det fellesstart på alle, både sykkel og rulleski. Og på rulleski blir det både staking og fristil. Og så ønsker vi å presisere at det ikke bare er for profesjonelle, dette er også en familiedag, og amatører må gjerne delta.
Også i år blir det fortellerkveld på samfunnshuset, hvor de ifølge Elisabeth har «innført litt stil» med tapas og god drikke.
– Der er jeg ute etter gode historier. Jeg har noen på blokka, men hvis noen har en historie de vil fortelle eller et tema de vil snakke om, så blir jeg kjempeglad om dem ringer meg. Gode skrømthistorier ønsker jeg også, men det er det veldig få som tør å snakke om, kanskje bare Otto, sier Elisabeth.
– Jeg er også interessert i Reinforsmoen i Bjerkadalen, men det er ingen som vil snakke om det. Mange har rapportert om opplevelser der, og litt uggen stemning.
Gjengen forteller at de trenger flere frivillige under festivalen, både til det ene og det andre.
– Og det blir aldri nok bamser til bamsesykehuset, sier Pia.
Når det gjelder olabilløpet har komiteen besluttet å ikke arrangere det i år.
– Det er veldig populært å se på, det kommer masse folk, men ingen vil bygge biler. Det blir for få påmeldte, sier Otto Jonny.
Ellers ser det ut for at komiteen har god kontroll en måned før avspark.
– Nå er vi i gang. Sett av tiden fra 3. til 18. juni! sier gjengen.