Fire måneder før valget er det dødt løp mellom blokkene i Hemnes. Velgerne er på vandring, det kan gå mot maktskifte.
I en meningsmåling Norfakta har gjort på vegne av Avisa Hemnes stuper Senterpartiet fra 25,1 prosent ved forrige kommunevalg til 15,5 prosent. Kommunestyregruppa vil gå fra 6 til 4 representanter, men enda verre, det siste mandatet sitter utsatt til, og jaktes på av både Sosialdemokratene Hemnes og Høyre. Ved stortingsvalget for to år siden oppnådde partiet 28,3 prosent i Hemnes.
Størst framgang målt mot forrige kommunevalg har SDH, som går fra 11,4 prosent til 18,7 prosent. Om dette blir valgresultatet vil de vinne en ekstra plass i kommunestyret, og ende opp med 4 representanter – men er altså nær på å vinne enda en plass. I skolestrukturdebatten markerte SDH seg som en klar tilhenger av uendret struktur, der de vil ha skoler på alle fem tettsteder. På motsatt side i denne debatten fant vi Ap, som ønsket endringer i skolestrukturen.
SDH oppsto som en protest mot Ap sentralt, men har trolig de senere årene også høstet godt på de interne kampene i Hemnes Arbeiderparti. Ap gjør det allikevel bra på denne målingen, med en tilbakegang på «bare» 3,3 prosentpoeng til 21,8 prosent. En slik oppslutning vil gi 5 representanter, en tilbakegang på 1. Dette betyr at de har en lavere tilbakegang i Hemnes enn de har på riksplanet.
Samlet har SDH og Ap en oppslutning på 40,5 prosent, noe som faktisk er nesten 10 prosentpoeng høyere enn Aps oppslutning ved stortingsvalget i 2021. Det er derfor lite trolig at det bare er «gamle» Ap-velgere som finnes i rekkene. Kjønnsmessige forskjeller på disse to partiene er oppsiktsvekkende, SDH er partiet for menn, Ap partiet for kvinnene. Hos kvinnene får Ap en oppslutning på formidable 41 prosent, mens bare 6 prosent av mennene i Hemnes vurderer å stemme Ap. Hos SDH finner bare 7 prosent av kvinnene partiet attraktivt, derimot er det kommunens mest populære parti hos mennene med 28 prosent.
Kommunens største parti på målingen er Høyre, som med en framgang på 4,4 prosentpoeng ender med 22,4 prosent. Det styrker kommunestyregruppa med en representant til fem.
FrP viser også en klar framgang, ved forrige valg endte de opp med 5,8 prosent, på målingen har 8,8 prosent gitt tommelen opp for partiet. Det vil i så fall doble kommunestyregruppa, fra en enslig til et par.
Ubestemte
Rødt stiller ikke liste ved årets valg, og dermed ligger deres 4,4 prosent ledig. Det ville vært mest nærliggende å tro at SV ville profitere på dette, men hele 83 prosent av de som stemte Rødt sist sitter fortsatt på gjerdet. SV gjør det allikevel godt, og øker fra 7 prosent til 9,4 prosent. Det gir ingen mandatøkning, men de to representantene sitter dermed langt tryggere.
Venstre stilte liste ved forrige valg, men nådde ikke høy nok oppslutning til å bli representert i kommunestyret. MDG stilte ikke liste sist, og nå har disse to partiene funnet hverandre i ei fellesliste, Grønt Hemnes. Med en oppslutning på 3,5 prosent når de akkurat i ett mandat, og får altså representasjon.
Rettferd og Frihets Partiet gjør så langt ikke spesielt inntrykk på velgerne i Hemnes, ingen av de 250 som har deltatt i meningsmålingen har oppgitt støtte til partiet som Øystein Meier Johannessen fikk registrert i siste sekund før fristen gikk ut.
Kampen om makta
Ordfører Paul Asphaug ble valgt etter et samarbeid mellom Sp, Høyre, FrP og Rødt som samlet nådde det magiske tallet på 12 representanter av totalt 23. Rødt stiller ikke liste denne gangen, mens de tre øvrige partiene oppnår 11 representanter, akkurat som sist. På motsatt banehalvdel vil det være nærliggende å tenke at Ap, SDH og SV danner en naturlig allianse. Også disse oppnår samlet 11 representanter. Den siste representanten kommer fra Grønt Hemnes, som passende nok består av Venstre, MDG og uavhengige. Dermed kan de ende opp med å sitte på vippen, og bli en svært så attraktiv partner etter valget.
Kampen om ordføreren og andre posisjoner kan derfor bli både tett og spennende. Det vanlige har vært at det største partiet i en allianse har fått ordføreren, i så fall kan det se mørkt ut for gjenvalg for Paul Asphaug. Sp reduseres med slike tall til å bli kommunens fjerde største parti. I Hemnes har det vært mange ulike allianser tidligere, også rødblått.
Trofaste
Hele 84 prosent av de som stemte på SDH ved forrige valg har planer om å gjenta valget i år, mens 62 prosent av Høyres velgere fortsatt er om bord i skuta. Verre er det med Sp, bare 29 prosent av de gamle velgerne er med videre. Like mange har valgt å sette seg på gjerdet, 29 prosent av de som stemte Sp har enda ikke bestemt seg for hva de skal stemme til høsten. Det er bare SV som har flere på gjerdet, 41 prosent har ikke bestemt seg.
FrP på sin side rekrutterer best fra de som ikke stemte ved forrige valg, hele 17 prosent av disse velger nå FrP. Samtidig scorer partiet dårlig blant de under 30 år. Den yngste velgergruppen er den eneste der Sp fortsatt har et godt tak om velgerne med hele 26 prosent, tett fulgt av SDH med 24 prosent.
Kommunevalget finner sted 11. september, da skal 23 nye kommunestyrerepresentanter velges i Hemnes.