Østbø henter mye av landbruksplasten i Hemnes kommune, hva gjør de med den?
Vi kontaktet Østbø for å høre hva som skjer med plasten som samles inn fra landbruket. Avdelingsleder Helgeland, Trond Jøran Pedersen, forteller at de samler plasten inn, og kjører den til gjenvinning.
– Det er en del problematisk plast, men 95% går til gjenvinning. 100% av rundballeplasten som hentes inn på gårdene, opplyser han.
Noen bønder gir faen, andre er flinke
– Vi har samlet inn fra landbruket i rundt ti år, da vi er en del av Grønt punkt. Vi er pliktige å ta imot den gratis, men den hentes på kommunens delvise regning. Vi får litt transportstøtte for den jobben, forklarer han og fortsetter:
– Det vi forlanger er rein plast, uten fôrrester, og at den er separert fra kjerner og nett. Men det er ikke alle bønder som gjør dette, dessverre, poengterer han.
– I industrien er de kommet mye lenger. At bøndene er jævla slappe, oppfatter jeg gjelder alt av farlig avfall, noen gir litt faen og tar det på hælen, hiver bare alt i en dunge. – Og lager gjerne heller et «miljøbål» som de kaller det, hevder Pedersen før han føyer til:
– Men det gjelder ikke alle, noen er flinke, og det ser man med en gang når man kommer på gården, at det er på stell.
Han forklarer at det koster mye for dem å bli kvitt plasten om den er skitten. De har flere mottaksstasjoner som de sender plasten til, hvor den går til kjemisk gjenvinning i stedet for forbrenning som var mest vanlig tidligere.
– Vi samarbeider med blant annet Nordfolier i Folldal, GemiNor og Quantafuel, samt at noe sendes til Polen. Det finnes rundt 20-30 typer ulik plast, så vi må sende til rette mottaksstasjonen, oppgir avdelingslederen.
Østbø tar hånd om plast i Hemnes, Rana, Rødøy og deler av Nesna. Og separerer den, alt fra landbruksplast til hardplast og plast fra tauverk og nøter.
1000 liters plastcontainere
– Hva med de store 1000-liters-dunkene (IBC), får dere inn slike?
– Ja, vi håndterer slike, både fra landbruk og offshore. De får levere dem vederlagsfritt hos oss om de er noenlunde reine. Men er det oljesøl eller annet avfall i, må vi ta et gebyr for å ta i mot, og sikre at de blir rengjort. Vi gjenbruker noen av dem hos oss til oppsamling av ulike ting.
De store plastconteinerne som bønder kan få eksempelvis ensileringsmidler i, var det tidligere pant på, for å få bøndene til å lever dem i retur. Denne ordningen er avskaffet. Vi har kontaktet Felleskjøpet for å høre om de har noen tanker om dette, som forhandler av disse.
– Årsaken til at Felleskjøpet sluttet med retur av IBC var at det kom tilbake for mye som var «søppel». Vi hadde store kostander med å destruere disse, informerer seniorrådgiver kommunikasjon Sigbjørn Vedeld hos Felleskjøpet Argi SA.
– I tillegg så handlet det om produktsikkerhet ved salg av nytt. Vi fikk containere hvor det hadde vært spillolje, vanlig olje og andre fremmedelementer. Dette kan ikke være i en beholder med dagens krav. Det var dessverre få som ødela for mange, meddeler han og nevner videre:
– Produsenten av IBC-containerne har likevel et opplegg for innhenting av disse. Er det fire eller flere på en henteadresse så hentes det vederlagsfritt. Det forutsetter imidlertid at disse kan brukes videre. Er de i en slik forfatning at de må destrueres, vil avsender blir fakturert for dette. Vi jobber med å få på plass informasjon på felleskjopet.no rundt prosedyren for innhenting fra produsent, avslutter han.